DanMed Gris
Den socialdemokratiske fødevareminister Dan Jørgensen har ikke ønsket at inddrage landets dygtigste MRSA-eksperter i det udvalgsarbejde, der skal beskytte befolkningen mod svine-MRSA på langt sigt.

En ny kortlægning af smitteveje for svine-MRSA kommer til at foregå uden hjælp fra landets fø­rende forskere på området. »Vi har været kritiske og bliver sorteret fra,« lyder det fra DTU-professor Frank Aarestrup. Det skriver Ingeniøren.dk 26. september 2014.

En politisk iværksat kortlægning af svine-bakterien MRSA’s smitteveje kommer til at foregå uden deltagelse fra DTU Fødevareinstituttet, der ellers huser nogle af landets førende forskere i resistente bakterier, bl.a. professor Frank Aarestrup. Det chokerer professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet:

»Der er tale om de forskere, der har tegnet hele billedet af MRSA- problematikken,« siger han.

Kortlægningen, der er bestilt af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S), kommer i kølvandet på en massiv mediedækning, der har afsløret, at antallet af danskere smittet med svine-MRSA stiger, mens vores viden om, hvordan bakterien spredes, er forsvindende lille.

Hans Jørn Kolmos er ikke i tvivl om, at forskerne fra DTU er udelukket af politiske grunde:
»Det er et resultat af, at forskerne på DTU Fødevareinstituttet har været kritiske over for myndighedernes indsats mod svine-MRSA.«

NaboFrank
Professor Frank Møller Aarestrup modtog prisen som eliteforsker i 2009 af HKH kronprinsesse Mary. Alligevel ignoreres professorens MRSA-forskningsresultater af svineindustrien og myndighederne. Nu blacklistes Aarestrup også politisk, med mindre fødevareminister Dan Jørgensen kommer til fornuft.

En af diskussionerne, der på det seneste er blevet ført i medierne, handler om, hvorvidt svine-MRSA kan smitte fra kød til mennesker. Statens Serum Institut (SSI) rapporterede for nylig om fire tilfælde med MRSA-smitte, der kunne forbindes til kød fra udenlandsk fjerkræ, og TV Syd har i samarbejde med netop DTU Fødevareinstituttet offentliggjort en undersøgelse, der viser, at bakterien findes i hver femte pakke svinekød i danske supermarkeder.

Mens forskerne på DTU Fødevareinstituttet fastholder, at kød er en sandsynlig smittekilde, som bør tages med i en kortlægning, afviser Fødevarestyrelsen dog, at det skulle være tilfældet.

Læs hele artiklen her.

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.