Dan J. tåler ikke MRSA-kritik og blacklister eksperter

DanMed Gris

Den socialdemokratiske fødevareminister Dan Jørgensen har ikke ønsket at inddrage landets dygtigste MRSA-eksperter i det udvalgsarbejde, der skal beskytte befolkningen mod svine-MRSA på langt sigt.

En ny kortlægning af smitteveje for svine-MRSA kommer til at foregå uden hjælp fra landets fø­rende forskere på området. »Vi har været kritiske og bliver sorteret fra,« lyder det fra DTU-professor Frank Aarestrup. Det skriver Ingeniøren.dk 26. september 2014.

En politisk iværksat kortlægning af svine-bakterien MRSA’s smitteveje kommer til at foregå uden deltagelse fra DTU Fødevareinstituttet, der ellers huser nogle af landets førende forskere i resistente bakterier, bl.a. professor Frank Aarestrup. Det chokerer professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet:

»Der er tale om de forskere, der har tegnet hele billedet af MRSA- problematikken,« siger han.

Kortlægningen, der er bestilt af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S), kommer i kølvandet på en massiv mediedækning, der har afsløret, at antallet af danskere smittet med svine-MRSA stiger, mens vores viden om, hvordan bakterien spredes, er forsvindende lille.

Hans Jørn Kolmos er ikke i tvivl om, at forskerne fra DTU er udelukket af politiske grunde:
»Det er et resultat af, at forskerne på DTU Fødevareinstituttet har været kritiske over for myndighedernes indsats mod svine-MRSA.«

NaboFrank

Professor Frank Møller Aarestrup modtog prisen som eliteforsker i 2009 af HKH kronprinsesse Mary. Alligevel ignoreres professorens MRSA-forskningsresultater af svineindustrien og myndighederne. Nu blacklistes Aarestrup også politisk, med mindre fødevareminister Dan Jørgensen kommer til fornuft.

En af diskussionerne, der på det seneste er blevet ført i medierne, handler om, hvorvidt svine-MRSA kan smitte fra kød til mennesker. Statens Serum Institut (SSI) rapporterede for nylig om fire tilfælde med MRSA-smitte, der kunne forbindes til kød fra udenlandsk fjerkræ, og TV Syd har i samarbejde med netop DTU Fødevareinstituttet offentliggjort en undersøgelse, der viser, at bakterien findes i hver femte pakke svinekød i danske supermarkeder.

Mens forskerne på DTU Fødevareinstituttet fastholder, at kød er en sandsynlig smittekilde, som bør tages med i en kortlægning, afviser Fødevarestyrelsen dog, at det skulle være tilfældet.

Læs hele artiklen her.

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.