Vi kender endnu ikke den fulde historie om fremkomsten af ​​Covid-19, denne bestemte stamme af coronavirus, der nu truer os. Men efter de nylige pandemivirus-trusler fra influenzavirus som H1N1 (svineinfluenza) eller H5N1 (fugleinfluenza) er der ingen tvivl: Disse virus udviklede sig fra høns og fra svinefabrikker. Genetiske analyser har vist, at de afgørende komponenter i H1N1 opstod fra en virus, der cirkulerer i nordamerikanske svin, selvom det var de kommercielle fjerkræfabrikker, der ser ud til at have været ”Silicon Valley” for udviklingen af denne virus.

Covid-19s oprindelse er endnu ikke fuldt ud kortlagt, men sammenhængen mellem dyrs og menneskers sundhed kan ikke være tydeligere

Af Jonathan Safran Foer og Aaron S. Gross, debatindlæg 20. april 2020 i den britiske avis The Guardian

Jonathan Safran Foer er en 43-årig amerikansk forfatter, der er bedst kendt for sine romaner “Alt bliver oplyst” og “Ekstremt højt og utrolig tæt på”. I 2010 udkom “Om at spise dyr” på dansk. Foto: Wikipedia

Det kan føles forkert eller simpelthen umuligt at fokusere på andet end at komme igennem denne den mest udfordrende situation med COVID-19. Det er rimeligt at hævde, at foredrag og debat ikke reducerer vores øjeblikkelige lidelser, og derfor bør vi vente med dem, indtil vi er igennem dette. Men sårbarheden, der gør den aktuelle situation så smertefuld, er netop grunden til, at nogle diskussioner ikke bør vente.

Forestil dig, at mens dit land praktiserer social afstand (to meter til nærmeste medskabning), reagerede dit naboland på Covid-19 ved at samle borgerne sammen i kæmpehaller med titusinder af individer. Forestil dig, at de desuden indledte genetiske og farmaceutiske tiltag, der hjalp deres borgere til at opretholde produktiviteten under disse ugunstige forhold, selvom det ville have den uheldige bivirkning at ødelægge deres immunsystem. Og for at fuldende denne dystopiske vision, forestil dig, at dine naboer i nabolandet samtidig reducerede antallet af læger med en faktor 10. Sådanne beslutninger ville radikalt øge dødsraterne ikke kun inden for deres eget land, men også i dit. Sygdomskim respekterer ikke de nationale grænser. De er hverken spanske eller kinesiske eller svenske. De er globale.

Aaron S. Gross er religionshistoriker ved University of San Diego. Foto: USD

Sygdomskim som virus respekterer heller ikke artsgrænser. Influenza og coronavirus bevæger sig frit mellem mennesker og dyr, ligesom de bevæger sig frit mellem nationer. Når det kommer til pandemier, er der ikke noget, der hedder dyresundhed og menneskers sundhed – ikke noget der kan kaldes koreansk sundhed og fransk sundhed. Social afstand fungerer kun, når alle praktiserer det, og ”alle” inkluderer også husdyr.

De kødprodukter, som vi spiser i dag, stammer i overvældende grad fra genetisk ensartede, immunkompromitterede og regelmæssigt medicinerede husdyr, som i titusindvis opdrættes i lukkede fabrikker eller stablede bure – uanset hvordan kødet er mærket. Vi ved dette, og de fleste af os foretrækker stærkt, at det var anderledes. Men vi foretrækker en masse ting i verden, der ikke er tilfældet, og for de fleste af os står fremtiden for husdyravl lavt på vores liste over prioriteter, især nu. Det er forståeligt at være mest optaget af sig selv. Problemet er bare, at vi ikke gør et godt stykke arbejde ved at være egoistiske.

Det er på fjerkræfabrikkerne, at vi hyppigst har fundet virus, der er muteret fra en form, der kun findes i dyr til en form, der skader mennesker. Pressefoto fra L&F

Vi kender endnu ikke den fulde historie om fremkomsten af ​​Covid-19, denne bestemte stamme af coronavirus, der nu truer os. Men efter de nylige pandemivirus-trusler fra influenzavirus som H1N1 (svineinfluenza) eller H5N1 (fugleinfluenza) er der ingen tvivl: Disse virus udviklede sig fra høns og fra svinefabrikker. Genetiske analyser har vist, at de afgørende komponenter i H1N1 opstod fra en virus, der cirkulerer i nordamerikanske svin, selvom det var de kommercielle fjerkræfabrikker, der ser ud til at have været ”Silicon Valley” for udviklingen af denne virus.

Det er på fjerkræfabrikkerne, at vi hyppigst har fundet virus, der er muteret fra en form, der kun findes i dyr til en form, der skader mennesker (hvad forskere kalder ”antigenskifte”). Det er disse “nye” virus, som vores immunsystemer ikke er bekendt med, og som kan vise sig at være mest dødbringende.

Truslen fra svinevirus er særskilt stor i et land som Danmark, der huser 219 svin for hver 100 indbyggere.

Af de 16 stammer af nye influenzavirus, der i øjeblikket er identificeret som “af særlig grund til bekymring”, herunder H5N1, kommer 11 fra virus af typen H5 eller H7. I 2018 analyserede en gruppe forskere de 39 antigene skifter, også kaldet ”konverteringsbegivenheder”, som vi ved, spillede en nøglerolle i fremkomsten af ​​disse særligt farlige stammer. Deres resultater viser, at ”alle undtagen to af disse begivenheder blev rapporteret i kommercielle fjerkræproduktionssystemer”.

Forestil dig, at vores militære ledere fortalte os, at næsten enhver terrorist i nyere tid havde tilbragt tid i den samme træningslejr, men at ingen politikere turde kræve en undersøgelse af netop denne træningslejr. Forestil dig, at vi vidste, at disse terrorister udviklede våben mere destruktive end noget, der er blevet anvendt eller testet i menneskehedens historie, men at vi ikke turde gribe ind. Dette er vores situation, når det kommer til pandemier og landbrug. (…)

Læs hele artiklen i The Guardian eller i Information.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Skriv en kommentar