Sådan ser den ud, den sjældne Apollo-sommerfugl. Foto: Wiki/Didier Descouens

To mænd fra Randers og Aalborg er blevet straffet for årelang indsamling af fredede sommerfugle. Deres ulovlige aktiviteter koster dem nu bøder på henholdsvis 10.000 og 12.000 kroner for faunakriminalitet. Det er prisen for at indfange og dræbe de fredede arter Apollo-sommerfugl og Korsikansk svalehale i naturen i adskillige europæiske lande.

Samtidig har politiet beslaglagt og konfiskeret 190 eksemplarer af Korsikansk svalehale og Apollo-sommerfugl, fanget i forskellige lande over en årrække.

Det oplyser fungerende politikommissær Henrik Taagaard fra Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi til nyhedsbureauet Ritzau den 8. marts 2020.

– Når Miljøstyrelsen som særmyndighed lægger op til bødestraf, læner vi os op ad det, siger han.

De to arter er beskyttet under FN’s Cites-konvention om truede dyr og planter.

På gale veje i Norge

Det gik galt for de danske samlere, da de i juli 2019 tog til Norge. Målet var sjældne Apollo-sommerfugle i Storådalen i Jotunheimen.

Men en lokal fjeldopsynsmand opdagede de to mænd under deres jagt. De havde fanget omkring 30 truede Apolloer, som norsk politi beslaglagde. De to meget erfarne samlere vidste ikke, at det drejede sig om en fredet art, hævdede de.

Hjemme ventede dansk politi, som havde fået et tip fra Norge. Ved en ransagning på de to mænds adresser i Aalborg og Randers slæbte politiet af med omkring 20 flyttekasser, der var fyldt med tusinder af sommerfugle.

Den ene af de to samlere har fanget sommerfugle i 38 år og betegnede i 2019 over for Ritzau sin samling som “hele mit livsværk”. Den pågældende er bladredaktør og med i adskillige videnskabelige fora om sommerfugle.

Apollo-sommerfuglen er en af de store dagsommerfugle med et vingespænd på 6-8,5 centimeter. Den ses som strejfer i Danmark, men yngler ikke her i landet. Foto: Wiki/RobertK

Samlermani

En insektekspert fra Zoologisk Museum i København, lektor Thomas Pape, har for politiet gennemgået de to mænds omfangsrige samlinger.

Han fandt i alt 190 eksemplarer af Korsikansk svalehale og Apollo-sommerfugl, fanget i forskellige lande over en årrække. De er nu konfiskeret.

Det er en helt særlig lidenskab, der driver entusiasterne, siger Thomas Pape.

– Det er ren samlermani. Glæden for dem er at have en komplet samling af europæiske dagsommerfugle, som der er omkring 500 arter af. Jeg ved, at de også bytter sig til noget, siger han.

Den norske forbindelse

Bøderne på henholdsvis 10.000 og 12.000 kroner er prisen for at indfange og dræbe de fredede arter Apollo-sommerfugl og Korsikansk svalehale i naturen i adskillige europæiske lande, men hvad angår et retsligt efterspil for indsamlingen i juli 2019 i Norge, er det ikke afklaret, hvad der kommer til at ske.

I august 2019 udtalte norsk politi om anholdelsen:

”To danske menn ble tatt inn til avhør i forbindelse med at de har fanget sommerfugler som er fredet,” sagde operationsleder Marianne Brun hos Innlandet politidistrikt til nyhedstjenesten NTB. Hun fortalte videre, at det var oprettet en sag, og at mændene sandsynligvis ville få en form for straf.

”Politiet ser alvorligt på faunakriminalitet. Det er en grunn til at disse arter er fredet,” udtalte Marianne Brun, men det har ikke været muligt at få afklaret, om der arbejdes på et retsligt efterspil.

Truede dagsommerfugle

Der lever 66 forskellige arter dagsommerfugle i Danmark. Visse af dem findes kun i et lille antal.

* 37 arter af danske dagsommerfugle er rødlistede. Det betyder, at de er truede eller særligt sårbare.

* På Naturstyrelsens arealer er det forbudt at indsamle rødlistede dagsommerfugle.

* Apollo-sommerfuglen er en af de store dagsommerfugle med et vingespænd på 6-8,5 centimeter.

* Den kan yderst sjældent ses som strejfer i Danmark, men yngler ikke her i landet.

* Vingerne er hvide med enkelte sorte pletter og to røde pletter på bagvingerne.

* Arten er fredet i Norge og de fleste andre europæiske lande. Den er ligesom Korsikansk svalehale opført på den internationale Cites-liste over truede arter.

* Apollo-sommerfuglen er beskyttet af EU’s habitatdirektiv. Det er ulovligt at indsamle, besidde, bytte og handle med dem.

* Samlere er angiveligt villige til at betale op mod 1000 kroner for en Apollo-sommerfugl.

Kilde: Naturstyrelsen, Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, NTB, TV2. /ritzau/

Den nye politisektion skal fokusere på ulovlig handel med hunde, komplekse dyreværnssager om import eller eksport af dyr og handel med levende truede dyrearter, forklarede sektionens leder Henrik Taagaard ved indvielsen i sommeren 2019. Foto: Politiet

Politi med fokus på dyrevelfærd

Fra den 1. juli 2019 har Nordjyllands Politi samlet sin ekspertise på dyreværnsområdet i én sektion på Kaas Politikontor. Sektionen indeholder også én ud af tre nye specialiserede dyrevelfærdsenheder på landsplan, som skal arbejde proaktivt og opsøgende.

Den specialiserede dyrevelfærdsenhed skal have fokus på nogle nøje udpegede områder, og den skal dække både Nordjyllands, Midt- og Vestjyllands og Østjyllands politikredse.

”Denne enhed skal opsøge sager og lave det, vi kalder fremadrettet efterforskning. Og det er nyt inden for dyrevelfærdsområdet. De skal fokusere på ulovlig handel med hunde, komplekse dyreværnssager om import eller eksport af dyr og handel med levende truede dyrearter,” forklarede sektionens leder Henrik Taagaard, fungerende politikommissær, ved lanceringen i sommeren 2019.

Visited 133 times, 12 visit(s) today

Skriv en kommentar