I et historisk opgør med den forhadte svineindustri er der enighed i landbrugstoppen om at skære til benet – industrien skal reduceres med 90 % til 3 mio. dyr om året fra de nuværende 32 mio., udtaler formand Martin Merrild
Efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag aften i landbrugets hovedkvarter på Axelborg i hjertet af København lyder der helt nye toner fra Landbrug & Fødevarer. For første gang nogensinde anerkender den omdiskuterede lobbyorganisation sit ansvar, når det gælder zoonoser og andre sundhedstrusler fra erhvervet, og man er parat til drastiske nedskæringer.
Formand og minkavler Martin Merrild udtalte efter mødet:
ˮVi har besluttet, at det samlede erhverv skal tage et aktivt ansvar for at bekæmpe fremtidens corona-epidemier og den slags. Vi ønsker ikke at medvirke til endnu en MRSA-skandale. Derfor indstiller vi til regeringen og fødevareminister Mogens Jensen [S], at der vedtages en målsætning for afvikling af den alt for store svineproduktion i Danmark over de næste fem år.ˮ
MRSA-skandalen udspillede sig i årene 2007-2020, hvor de multiresistente stafylokokker af typen MRSACC398 bredte sig fra svinefabrikkerne til resten af samfundet. I dag er noget nær 100 % af alle konventionelle svin smittebærere, og også mink, kyllinger, køer og heste kan være inficerede. Omkring 1200 danskere bliver konstateret som nye smittebærere hvert eneste år, mens nogle hundrede personer får alvorlige infektioner. Indtil nu er 10 danskere døde af de resistente svinebakterier i Danmark, hvorimod dødstallet i de lande, som den danske svineindustri eksporterer smittebærende dyr til, ikke tælles med.
Hele verdens svinesti
Ganske banebrydende mener landbrugstoppen, at den årlige svineproduktion i Danmark bør reduceres i overensstemmelse med de internationale anbefalinger for en bæredygtig fremtid.
ˮVi er parat til at gå foran og vise resten af verden den rette vej,ˮ sagde Martin Merrild ifølge Ritzau. ˮDet kræver en reduktion på 90 % til tre mio. svin om året fra de 32 mio. i dag, men vi er parat til at levere. Jeg ved godt, det lyder som Greenpeace, men vi landmænd vil ikke længere finde os i at være svinepassere i hele verdens svinesti. Ikke med de risici for folkesundheden, som produktionsformen indebærer.ˮ
Ifølge Ritzau forklarede Martin Merrild efter mødet, at den lynhurtige spredning af COVID-19 til en global pandemi har været et ˮwake-up callˮ for alle ansvarlige landmænd. Da det samtidig er blevet fastslået, at forskerne ikke kan afvise, at svin vil kunne blive smittet med menneske-corona og derefter fungere som videre smittespredere for en ny zoonotisk epidemi, hvor produktionsdyr i stor stil smitter befolkningen, ønsker Landbrug & Fødevarer ikke at tage ansvar for en fortsat udvikling af den ekstreme industri.
Danish Bacon som smittebærer
Alle førende forskere inden for dette område er stærkt bekymrede for corona-virussens evne til at mutere og tilpasse sig nye værter. Hvis covid-19 først tager springet fra menneske tl svin, så er spillet ude, påpeger de. Det store rædselsscenario er, at covid-19 ændrer sit genetiske materiale, så smitten kan overføres til svin for derefter atter at smitte mennesker, men med en mere virulent virus.
Med en stående svinebestand på 12,5 millioner dyr overfor en befolkning på 5,8 millioner danskere vil en sådan situation være katastrofal. Ikke bare for danskerne. ˮEn sådan zoonose vil kunne starte en ny pandemi, og med Danish Bacon fra de danske svinefabrikker som arnestedet. Det vil vi ikke stå model til,ˮ udtalte Martin Merrild.
Drop millionstøtten til flere svin
Som en konkret konsekvens af den nye kurs vil Landbrug & Fødevarer også opfordre fødevareminister Mogens Jensen [S] til at aflyse den støtteordning for nye svinefabrikker til en værdi af 86 mio. kr., som ministeren har annonceret til at gå i luften i begyndelsen af maj i år.
ˮDet er altså ikke flere svin, vi har brug for,ˮ påpegede Martin Merrild ifølge Ritzau og fortsatte: ˮLandbrug & Fødevarer vil derimod opfordre til, at ministeren lader pengene indgå i en fond, der skal opkøbe stipladser i de eksisterende danske svinefabrikker som det første skridt til afvikling af den truende store svineproduktion. Sådan gør de allerede i Holland, så vi er faktisk bagefter.ˮ
Gid det var såvel men det skal nok komme
på tide, og jeg vil se det før jeg tror det
Er dette en aprilsnar ???
Det håber jeg selvfølgelig ikke, men indholdet er SÅ usandsynligt, at jeg har svært ved at tro på det. Desværre :o(
Den går ikke 1.april
eeeej, jeg læste den først i dag med paraderne nede. Det var alt for godt til at være sandt