Landbruget kræver ret til at bruge sprøjtegift

sprøjtefareØstjyske landmænd vil slæbe Aarhus kommune i retten for at bevare retten til at bruge sprøjtegift i sårbare områder, selvom grundvandet er under pres. Det skriver OrganicToday, 15. oktober 2015.

Østjyske landmænd kæmper med næb og klør for uindskrænket ret til bruge sprøjtegift på deres marker. De vil nu trække Aarhus Kommune i retten, fordi Aarhus af hensyn til borgernes drikkevand vil forbyde sprøjtemidler på marker i sårbare områder.

Sagen handler om en gruppe landmænd syd for Aarhus. Men ifølge Ritzau anser landbruget sagen for principiel og af betydning for landmænd i hele landet.

Der er i Aarhus som mange andre steder pres på grundvandet. Kommunens grundvandsressourcer er stort set udnyttet. Et stigende indbyggertal kræver således endnu mere rent drikkevand de kommende år.

Derfor har beskyttelsen af grundvandet mod pesticider de sidste 10 år haft høj prioritet i kommunen, hvor der er fundet sprøjtemidler i hver tredje boring.

JensGammelgaard

Godsejer Jens Gammelgaard vil ikke beskytte grundvandet uden erstatning.

Kommunen har vedtaget en særlig indsatsplan for Beder, Malling og Mårslet. Det betyder begrænsninger på kvælstof og pesticider i områder, hvor stofferne kan sive til grundvandet.

Nej til frivillige aftaler
– Vi har forsøgt at få frivillige aftaler i hus med de berørte landmænd. Målet var, at halvdelen af aftalerne skulle på plads i år, og der mangler vi fortsat aftaler med 13 landmænd, siger Mogens Bjørn Nielsen, afdelingschef i Natur & Miljø i Aarhus Kommune til Ritzau.

De resterende landmænd vil ikke acceptere kommunens forbud mod sprøjtemidler, som allerede er godkendt af Miljøstyrelsen, siger godsejer Jens Gammelgaard. Han er formand for Odder-Skanderborg Landboforening, der repræsenterer de berørte landmænd.

– Jeg havde gerne set sagen løst i mindelighed. Men når kommunerne truer med påbud, så avler det modtryk, siger han til Ritzau.

LarsHvidfeldt

Godsejer Lars Hvidtfeldt fra L&F er deltidslobbyist for sprøjtegift-producenten Auriga (tidl. Cheminiova).

En pistol for tindingen
Han får fuld støtte af sin hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, der ifølge viceformand Lars Hvidtfeldt følger slaget tæt på vegne af mange andre landmænd landet rundt.

– Kommunen vil uden fagligt belæg indskrænke landmændenes råderet over egen jord ved at sætte en pistol for tindingen af dem. De, man truer nu, er landmænd, der skal leve af deres jord. De vil ikke indgå en frivillig aftale. Det er en dårlig sag for kommunen, der får svært ved at bevise, at det her sker for almenvellets skyld, siger han.

Comments

comments

En kommentar til Landbruget kræver ret til at bruge sprøjtegift

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.