Den ulovlige rovfuglefælde fundet på Svenstrup Gods. Foto: Knud Flensted/DOF.

Skytten på et Svenstrup Gods i Køge Kommune er sigtet for groft brud på jagt- og vildtforvaltningsloven ved at opsætte og bruge en ulovlig høgefælde med levende lokkefugle til at fange rovfugle i. Politiet har beslaglagt fælden og sigtet godsets skytte, som har erkendt. Det sker, efter et medlem af DOF fandt fælden med levende fugle i. Det skriver Dansk oritologisk Forening (DOF) i en pressemeddelelse 25.

En skytte på et Svenstrup Gods i Køge Kommune bliver nu fældet af den ulovlige rovfugle-fælde, som mandag er fundet og beslaglagt i en af godsets skove.

Det er ulovligt at bruge levende duer, som blev fundet i fælden. Foto: Knud Flensted/DOF.

Dansk Ornitologisk Forening blev inddraget i sagen søndag. efter at den lokale ornitolog, Henning Kaulberg, havde set fælden og talt med lokale medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening om fældens lovlighed. Fælden blev anmeldt til Midt- og Vestsjællands Politi søndag aften, og politiet var klar til at rykke ud mandag formiddag.

Biolog i DOF, Knud Flensted, tog mandag med politiet og Henning Kaulberg ud til fælden, som politiet straks beslaglagde og derefter sigtede skytten på godset. Skytten erkendte samtidig over for politiet, at han var ansvarlig for høgefælden, oplyser Knud Flensted, som er meget glad for, at politiet har taget sagen så alvorligt.

– Sådan en fælde er brandulovlig og kunne have været skyld i, at fredede rovfugle som for eksempel duehøg, musvåge og rød glente fanges og aflives. Det er derfor, fælderne er ulovlige, og derfor er det et meget vigtigt skridt, at vi kan fjerne sådan en fælde, siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted.

Godsejer Christian Wedel-Neergaard. I Folketinget var han Det Konservative Folkepartis miljø- og finansordfører.

Gods ejes af konservativ politiker
Han fortæller, at fælden var sat op i forbindelse med godsets udsætning af fasaner til jagt, som begynder 1. oktober. Opdræt af fasaner til jagt foregår i hele landet og er en lukrativ forretning på mange godser.

– Det er helt tydeligt, at de, der sætter sådan en fælde op, ønsker at få ram på rovfugle, som man anser som en fjende mod de udsatte fasaner. Men rovfuglene er totalfredede, og derfor er det afgørende, at vi får stoppet disse fælder, siger Knud Flensted

Fælden stod på Svenstrup Gods, som er ejet af Christian Wedel-Neergaard, som også er medlem af Region Sjællands Regionsråd for Konservative og tidligere formand for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Skytten kan nu formentlig se frem til en bødestraf på mindst 15.000 kroner samt konfiskation af fælden og frakendelse af retten til at have jagttegn.

Anmeld andre ulovlige fælder
Knud Flensted vil bestemt ikke udelukke, at der kan være andre ulovlige fælder i naturen lige nu, hvor jagtsæsonen er i fuld gang.

– Vi ser desværre jævnligt sager med ulovlige fælder, som sættes op rundt omkring for at fange rovfugle, gråkrager eller husskader. Men vores rovfugle skal ikke betale prisen for, at andre skal opdrætte fasaner til at sætte ud til jagt, siger Knud Flensted.

Han opfordrer alle til at tage fotos eller video samt kontakte DOF og politiet, hvis man finder fælder i naturen.

Biolog Knud Flensted med en forgiftet glente fra en anden sag om ulovlige jagtmetoder.

Boykot godset
Han mener, der skal ske store forandringer i holdningen til jagtloven.

– Vi skal arbejde på at skabe en kultur på godser og andre steder med udsætning af fasaner til jagt, at man accepterer, at rovfugle er en del af vores natur, som man må leve med og nyde, når man vælger at opdrætte og udsætte levende fasaner til jagt, siger Knud Flensted.

Han kommer med en opfordring til de jægere, som arbejder for at overholde jagtloven.

– Det ville klæde de jægere, som ellers skulle skyde fasaner på godset fra jagttidens begyndelse 1. oktober, at tage afstand fra brug af ulovlige fælder ved at finde andre steder at skyde sine fasaner, siger Knud Flensted.

Seneste nyt! Jægerformand fordømmer udåden

Claus Lind Christensen, Jægerforbundet.

Sagen er aldeles alvorlig, udtaler Claus Lind Christensen, der er formand for Danmarks Jægerforbund.

– Jeg håber virkelig, at både ejeren af godset, skytten og alle der eventuelt kendte til de her ulovligheder, har meget røde ører. Det er glædeligt, at DOF har medlemmer, som indberetter ulovligheder til politiet, når de støder på dem. Men jeg ville have ønsket, at ulovlighederne aldrig havde fundet sted, og at de i det mindste var blevet indberettet af jægere, siger en tydeligt vred jægerformand.

Sagen om den ulovlige fældefangst på Svenstrup Gods kommer lige i kølvandet på sagen om den udlagte gift i Store Vildmose og sagen om de forgiftede og døde glenter ved Silkeborg.

Comments are closed.