Skal verdens befolkning have sund mad, uden at vi ødelægger miljø, klima eller Jordens liv, er vi nødt til radikalt at ændre landbrug og madvaner. Førende forskere fortæller her, hvad du bør spise. Det skriver videnskab.dk den 17. januar 2019.
En ekspertgruppe bestående af 37 af verdens førende forskere fra 16 forskellige lande konkluderer efter tre års arbejde, at der er brug for intet mindre end en revolution af landbruget.
Den gode nyhed er det rent faktisk kan lade sig gøre, og endda på måder, som gavner både landmand, forbruger og planeten.
Det melder forskerne efter at have analyseret blandt andet næring i mad, årsager til sygdomme og udledningen af drivhusgasser i et kæmpe stykke arbejde, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift The Lancet.
Forskerne tilføjer, at hvis alle mennesker på kloden med tiden kan spise sundt og bæredygtigt, vil det ikke bare redde planeten, men også 11 millioner menneskeliv om året. Det vil nemlig hindre, at folk dør af fejlernæring, om det så er, fordi de spiser for meget, for lidt eller forkert.
»Deres arbejde flugter rigtigt meget med alle andre studier, der kommer i de her år: Vi skal blandt andet reducere vores kødforbrug, vi skal ændre landbruget, og vi skal stoppe madspild, hvis vi skal redde planeten,« konstaterer Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.
»At det så oven i købet hænger godt sammen med at øge folkesundheden, som de viser her, er bare en god nyhed,« tilføjer Jørgen E. Olesen, professor ved Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi, efter at have læst studiet igennem for Videnskab.dk.
En central pointe for ekspertgruppen er, at intet element kan stå alene, hvis vi vil redde verden ved at sætte en sund og bæredygtig kost sammen til hele kloden.
Det kræver handling på mange niveauer, både for hvert enkelt menneske, for organisationer og for verdens politikere.
Hvis du vil have inspiration til handling og vende gode videnskabelige råd og tip til, hvordan du let kan gøre en forskel for kloden, så slut dig til flere end 1.500 andre danskere i videnskab.dk’s åbne, konstruktive Facebook-gruppe “Red Verden”.
Forskernes arbejde møder også anerkendelse på Christiansborg hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) : »Det er et imponerende studie og et vigtigt indspil til diskussionen om den fremtidige fødevareproduktion. Der er ingen tvivl om, at vi skal sætte endnu stærkere fokus på, hvordan vi bedst både bremser den globale opvarmning og sikrer sunde fødevarer til fremtidige generationer. Der er brug for denne type studier i debatten,« skriver ministeren i en email til Videnskab.dk.
Greenpeace-kommentar:
Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, har denne kommentar:
“Det er et meget grundigt og imponerende studie, der sætter en tyk streg under, at forbruget og produktionen af kød skal reduceres markant, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at bremse klimakrisen og brødføde en voksende verdensbefolkning. Konklusionen om at halvere det globale indtag af rødt kød i 2050 er helt på linje med vores anbefalinger.
I Danmark vil dette slet ikke være nok, da vi er det land i verden, der har den højeste produktion af kød per indbygger. Især vores høje produktion af svinekød (knap 32 mio. svin årligt) og mejeriprodukter belaster klimaet og skaber samtidig et pres på naturen herhjemme.
Rapporten her bør være et wake-up call til regeringen, som med sit seneste klimaudspil har totalfredet landbruget fra at mindske presset på klimaet. Danmark er et af de lande, der spiser og producerer mest kød per indbygger, og tiden er inde til, at et flertal i Folketinget sætter fart i den nødvendige omstilling af dansk landbrug i retning af mere plantebaseret mad.
Danskerne er blandt de mest kødspisende i Europa, og anbefalingerne i rapporten bør være et klart signal og en inspiration til at gøre kosten grønnere for både at tage vare på sin egen og planetens sundhed.”
Pingback: “En grundlæggende mangel på landbrugsforståelse” – foderstof- og kødindustrien er meget kritisk over for Lancet-rapport | Gylle.dk
Pingback: L&F vil lokke mere svinekød i den uvidende ungdom | Gylle.dk
Pingback: Millioner af skattekroner til flere bøffer og mere mælk skyder regeringens klimaplan i sænk | Gylle.dk
Pingback: Klimaafgifter på fødevarer giver mulighed for at vælge grønt | Gylle.dk