Esben_Lunde_Larsen_06
Så er den gal igen med Lunde Larsens favorisering af vennerne i svineindustrien.

Det vækker kraftig kritik fra en række partier i Folketinget, at fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Fødevarestyrelsen lempede på krav til omstridt antibiotikum efter anbefaling fra landbruget og medicinindustrien. Det skriver DR Nyheder 26. september 2016.

Svineindustrien indgik i 2014 en aftale med den daværende regering om en frivillig halvering af tetracyklin-forbruget i løbet af 2015, men den aftale er man løbet fra. Forbruget i 2015 faldt kun med 11 procent og i de første otte måneder af 2016 er det steget med 3,7 procent. Alligevel lemper Lunde Larsen kravene til de antbiotika-glade svineproducenter.

tetracyklin_forbrugssvigtFødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Fødevarestyrelsen lempede efter anbefaling fra blandt andre landbruget kraftigt på, hvor meget det udskældte og resistensfremmende antibiotikum tetracyklin skal tælle i svineproducenternes medicinregnskab.

Det vækker stor kritik blandt flere af de partier, der sammen har besluttet, at tetracyklin helt skal udfases fra svineproduktionen.

-Jeg er målløs over, at fødevareministeren for at imødekomme svineindustrien handler i direkte modstrid med målsætningerne i MRSA-handlingsplanen og i modstrid med, hvad et flertal af Folketingets partier har pålagt ham at arbejde for. Jeg indkalder nu ministeren i samråd om sagen, siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

Også SF er forarget. – Jeg har svært ved at se, hvordan vi kan have tillid til Esben Lunde Larsen, siger partiets fødevareordfører, Trine Schøning Torp.

marie-reumert-gjerding-2
Enhedslistens Maria Reumert Gjerding kræver Lunde Larsen i samråd.

Ministeren reducerede krav til tetracyklin

Samtlige partier bortset fra Liberal Alliance indgik i april 2015 den såkaldte MRSA-handlingsplan. Ifølge den skal antibiotikummet Tetracyklin hurtigst muligt udfases fra svineproduktionen.

Det skal gøres ved, at tetracyklin tæller mere i svineproducenternes medicinregnskab end mindre farlige antibiotika. Når tetracyklin tæller mere i medicinregnskabet end andre stoffer, vil et stort forbrug af stoffet hurtigere udløse et såkaldt gult kort end et forbrug af mindre skadelige stoffer. Det skal tilskynde svineproducenterne til at bruge andre antibiotika end netop tetracyklin.

Da Fødevarestyrelsen i maj 2016 var klar med bekendtgørelsen, foreslog styrelsen, at brug af Tetracyklin skal tælle i medicinregnskabet med faktor 1,5 (50 procent ekstra) i forhold til mindre skadelige stoffer.

Men det var landbruget, Dyrlægeforeningen og Veterinærmedicinindustrien ikke enige i. De skrev i deres høringssvar, at tetracyklin højst burde veje med faktor 1,2 i medicinregnskabet (20 procent ekstra).

Fødevarestyrelsen nedsatte derpå faktoren til 1,2, således at svineproducenterne ved brug af Tetracyklin straffes væsentligt mildere, end de ville være blevet med Fødevarestyrelsens udspil på faktor 1,5.

Politikere: I direkte modstrid med handlingsplan

De fleste partier bag MRSA-handlingsplanen mener, at Fødevarestyrelsen og ministeren handler i modstrid med den opgave, et stort folketingsflertal gav dem.

simon-kollerup_kandidatslide
Simon Kollerup (S) vil afkræve Lunde Larsen er svar.

– Det er fuldstændigt uacceptabelt og skandaløst, at Esben Lunde Larsen har flyttet foden fra speederen til bremsen i Danmarks kamp mod Tetracyklin og risikoen for antibiotikaresistens. Han går direkte imod den politiske aftale om, at stoffet skal udfases fra svineproduktionen, siger Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup, der nu vil stille spørgsmål til ministeren om hans egen rolle i sagen

Også Dansk Folkepartis fødevareordfører undrer sig over forløbet.

– Noget tyder på, at det har været et uskønt forløb. Jeg håber ikke, at Fødevarestyrelsen har følt sig presset til at ændre anbefalingerne af vægtningen fra 1,5 til 1,2. Vi skal til bunds i sagen, så jeg vil spørge fødevareministeren, hvad der er op og ned i denne sag, siger Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech.

Knæfald for svineindustrien

To af landets fremmeste MRSA-eksperter finder det sørgeligt, at Lunde Larsen slækker på kravene. Det skriver DR Nyheder 26. september 2016.

henriktwesth
Professor Henrik T. Westh.

-Det er dybt betænkeligt, at vi igen ser fødevareministeren og fødevarestyrelsen gøre knæfald for landbruget. Det bekræfter deres alt for tætte bånd til hinanden, siger professor og leder af MRSA-videnscenteret på Hvidovre Hospital, Henrik T. Westh.

Også professor i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, er skuffet over fødevareministeren.

-Fødevarestyrelsen og ministeriet handler jo i direkte modstrid mod et stort folketingsflertals udtrykkelige ønske, nemlig at Tetracyklin skal udfases hurtigst muligt. Det tyder desværre på alt for tætte bånd til svineindustrien, siger professor i Klinisk Mikrobiologi og forskningsleder ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.

Det har ikke været muligt at interviewe fødevareminister Esben Lunde Larsen, men han skriver til DR i en mail:

– Jeg er hverken dyrlæge eller veterinærforsker. Jeg er politiker, og derfor er jeg afhængig af de faglige input, jeg får. Dem lytter jeg til, og det har jeg også gjort her, skriver fødevareministeren.

Kovending

Efter DR’s dækning af sagen vendte fødevareminister Esben Lunde Larsen på en tallerken og mindre end 24 timer efter den hårde kritik skærpede ministren  kravet til det omstridte og resistensskabende antibiotikum tetracyklin. Det skriver DR Nyheder 27. september 2016.

– Jeg er meget optaget af, at vi får nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Derfor sætter jeg nu faktoren på tetracyklin op til 1,5. Der skal ikke herske tvivl om, at vi gør, hvad der skal til for at forebygge antibiotikaresistens, skriver fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Visited 9 times, 7 visit(s) today

Comments are closed.