Der er i stigende grad tale om hverdagsprodukter, der fremstilles i større mængder af havplast, og som derfor fjerner større mængder plast fra havmiljøet, hvor markedet tidligere har været præget af specialdesignede nicheprodukter. Foto: OPF

Ved Ocean Plastic Forums stand på Ajour Erhvervsmesse i Odense Congress Center den 23. – 24. november kunne man få en idé om potentialet i havplast og maritimt plastaffald samt en introduktion til danske virksomheder, der omdanner havplastaffald og maritimt plastaffald til praktiske produkter, samtidig med at de bidrager til at bekæmpe plastproblemet i vores verdenshave

Fællesstanden på Ajour Erhvervsmesse repræsenterede et bredt spektrum af produkter og virksomheder – lige fra legetøj produceret af maritimt plastaffald, badetøj fremstillet blandt andet med kasserede fiskenet og unikke fyrfadslysestager skabt af opskyllet plastaffald fra den jyske vestkyst. Standen viste også flere eksempler på, hvordan havplast og maritimt affald kan bruges til produktion af emballager. Det var blandt andet muligt at se emballage lavet af Ocean Waste Plastic (OWP), som er 100% dokumenteret og sporbart plast taget ud af havet og floder.

Det fremgår af en pressemeddelelse, 21. november 2023, fra Ocean Plastic Forum (OPF).

Produkterne viste de mange formål havplast og maritimt plastaffald kan bruges til – også når det drejer sig om produkter, der skal leve op til strenge kvalitetskrav. Nogle af de fremtrædende danske producenter, der kunne opleves, inkluderer Plastix A/S, Copenhagen Cartel, KaSo Design Studio, Pack Tech, Wehlers, Mater Design, Grathwol, Dragör Circular Skincare, Strandet og Omhu.

Lars Have Hansen, OPF

“Siden Ocean Plastic Forum for nogle år siden begyndte at udstille produkter af havplast og maritimt plastaffald har vi til vores store tilfredshed kunnet konstatere, at flere og flere virksomheder er kommet med på vognen og anvender havplast på den ene eller anden måde i deres produkter”, udtaler Lars Have Hansen, formand for Ocean Plastic Forum og Maskinmestrenes Forening, der er medstifter af Ocean Plastic Forum.

Lars Have Hansen peger også på det positive i, at der i stigende grad er tale om hverdagsprodukter, der fremstilles i store mængder, og som derfor fjerner større mængder plast fra havmiljøet, hvor markedet tidligere har været præget af specialdesignede nicheprodukter.

Lars Have Hansen tilføjer: ”Og så er vi glade for at kunne præsentere Danmarks største udstilling af produkter fremstillet med havplast og maritimt plastaffald, hvor en bredere offentlighed får lejlighed til at se, at havplast kan omdannes til produkter, der ikke kun bidrager til bekæmpelsen af havplastforurening, men som også er funktionelle, veldesignede og endda egnet til masseproduktion.”

Et lille udvalg af de mange produkter fra udstillingen. Foto: OPF

Et par eksempler på anvendelsen af havplast og maritimt plastaffald, kan fx være:

  • OWP (ocean waste plastic) emballage fra Pack Tech, som også er medlem af Ocean Plastic Forum. Pack Tech laver emballage af 100% havplast, der er samlet op fra havet og floder. Hele processen er sporbar, så de kan dokumentere at alt affald brugt til emballagen rent faktisk er af 100% havplast.
  • Plastix A/S er også medlem hos os, og de kan fremstille plast pellets af affald fra den maritime sektor såsom brugte fiskenet og reb. Deres pellets er af høj kvalitet og kan bruges meget alsidigt. Plastix er blandt andet stolte af at deres pellets bruges til legetøj, der er egnet til børn, som jo er et område med strenge kvalitetskrav. Derudover kan de også producere nye reb ud af de brugte reb og net, som de modtager fra industrien. På den måde kan de skabe et lukket og cirkulært loop. Mange af de virksomheder, vi havde repræsenteret ved vores stand, bruger pellets fra Plastix.
  • Wehlers’ R.U.M. stol er et eksempel på dette. R.U.M. er en forkortelse for Re-Used Materials og de er fremstillet af fiskenet, som primært er indsamlet ved skandinaviske have og havne. Stolene er cirkulære i den forstand, at de kan genanvendes 100% til nye Wehlers møbler.
  • Copenhagen Cartel er også medlem af Ocean Plastic Forum og laver badetøj af ECONYL®, som er genanvendt nylon affald fra blandt andet brugte fiskenet.
  • KaSo Design Studio laver flotte fyrfadslysestager af plastaffald, som er samlet ind af Strandet på strande ved den jyske vestkyst.

Alt i alt viste de udstillede produkter den store alsidighed ved havplast og maritimt plastaffald. At man kan lave produkter, der er egnet til masseproduktion og som lever op til strenge kvalitetskrav er vigtigt for os at vise sådan så andre kan få øjnene op for mulighederne ved at bruge havplast og maritimt plastaffald.

Affaldet flyder stadig på de danske strande

Bannerbillede: Opmærksomheden øges på plastforureningen af oceanerne, men kan vi nå at redde dem? Foto: Piqsels

Visited 20 times, 4 visit(s) today

Skriv en kommentar