I årevis har de danske miljømyndigheder givet dansk landbrug tilladelse til at anvende sprøjtegifte, der aldrig har været godkendt i EU, men nu skal Retten i Roskilde afgøre, om Miljøstyrelsen bryder lovgivningen. Miljøministeren kræver stop for eksport af forbudte sprøjtegifte, men er tavs om sine egne dispensationer til dansk landbrugs anvendelse
Fire miljø- og naturforeninger har bedt KontraAdvokaterne om at indstævne Miljøstyrelsen for Retten i Roskilde for overtrædelse af EU-plantebeskyttelsesforordningens [pesticidforordningen] artikel 53, stk. 1. Sagsøgerne er Landsforeningen Praktisk Økologi, foreningen Frie Bønder-Levende land, Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis og Foreningen Gylle.dk.
Stævningen er afsendt den 1. oktober 2024.
Påstanden er, at Miljøstyrelsen skal anerkende, at styrelsens afgørelser vedrørende dispensation til markedsføring, besiddelse og anvendelse af sprøjtegiften Asulox (asulam) er i strid med EU-lovgivningen og dermed ugyldige.
Stævningen er rettet specifikt mod produktet Asulox, der indeholder det hormonforstyrrende og giftige aktivstof asulam. Det har aldrig opnået godkendelse i EU. Alligevel har Miljøstyrelsen årligt siden 1993 givet danske landmænd lov til at sprøjte deres spinatmarker med dette pesticid. Siden 2006 er dispensationerne opnået efter ansøgning fra lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer.
Nej, nej og atter nej – men Miljøstyrelsen siger ja
Senest har producenten af Asulox fået nej fra EU til godkendelse i februar i år, et nej som den danske miljøminister bakkede op, men alligevel har Miljøstyrelsen to måneder senere (3. april) udstedt endnu en dispensation til at bruge sprøjtegiften.
Sidste år anvendtes Asulox i knap halvdelen (47) af landets kommuner, hvor der dyrkes spinatfrø.
Stævningen handler om spørgsmålet, hvorvidt Miljøstyrelsens praksis vedrørende dispensation til markedsføring, besiddelse og anvendelse af pesticider, der indeholder ikke godkendte aktivstoffer og/eller indeholder forbudte aktivstoffer, er i overensstemmelse med EU-retten, særligt de krav som følger af pesticidforordningen.
Sagen vedrører en prøvelse af en konkret dispensation, som blev givet ved Miljøstyrelsens afgørelser af 3. april 2024. Dispensationen er den seneste i en række af dispensationer, der er givet til anvendelse af pesticidet Asulox gennem de seneste årtier. Styrelsen har imidlertid også givet dispensationer til en række andre pesticider, hvor der ligeledes gives dispensation år efter år til markedsføring, brug og anvendelse, uden at de aktive stoffer i de pågældende pesticider søges godkendt og/eller hvor godkendelse af aktivstofferne allerede er afslået af kommissionen.
På den baggrund drejer stævningen sig om en principiel prøvelse af Miljøstyrelses praksis for dispensation til anvendelse og besiddelse af pesticider med ikke godkendte/forbudte aktivstoffer. Imidlertid vil den involverede EU-domstolen, og sagsøgerne forventer, at en afgørelse vil få virkning i alle medlemsstaterne.
Miljøministeren kræver stop for gifteksport, men det skal komme fra EU
”Uforsvarligt og uetisk” kalder miljøminister Magnus Heunicke produktionen af forbudte sprøjtegifte til eksport til lande udenfor EU. Den skrappe kritik fremgår af en pressemeddelelse fra ministeren, hvor han personligt slår til lyd for et EU-forbud mod eksporten af forbudte sprøjtemidler
Trods forbud kan en række sprøjtemidler, det er forbudt at anvende i EU, fortsat produceres i og eksporteres fra Danmark, når bare det sker til lande uden for EU. Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil nu arbejde for at stoppe eksporten, selvom det vil ramme danske virksomheder. Blandt dem er Dansk Landbrugs Frøselskab (DLF) i Holeby på Lolland.
Ministeren begrunder sit initiativ med en usædvanlig skrap erklæring den 23. september 2024:
”Vi har en politisk og moralsk forpligtigelse til at beskytte menneskers sundhed og miljøet ikke bare i vores eget land og kontinent, men globalt. Det er paradoksalt, at vi har et EU-forbud mod en række farlige sprøjtemidler, men vi fortsat tillader eksport af de samme kemikalier til lande uden for EU. Det kan ikke udelukkes at produktionen af de farlige sprøjtemidler også kan have konsekvenser for europæisk natur og vandmiljø, men først og fremmest skal vi ikke bidrage til, at mennesker og miljøet i lande uden for EU udsættes for farlige stoffer, som vi ikke vil tillade her. Det er uforsvarligt og uetisk. Derfor mener jeg, at vi skal have en sat en stopper for eksporten.”
Miljøminister Magnus Heunicke vil derfor rejse spørgsmålet om eksporten af forbudte sprøjtemidler på næste miljørådsmøde i EU den 14. oktober 2024. Her vil han understrege behovet for, at Kommissionen kommer med et forslag til et fælles EU-forbud. Mere konkret hvad der skal gøres, oplyser ministeren ikke noget om, og han kommer ikke ind på de mange dispenasationer, som Miljøstyrelsen udsteder.
Ifølge DR P1 Morgen rejste daværende miljøminister Lea Wermelin (S) samme spørgsmål i EU i 2020, men uden resultater. Dog har både Belgien og Frankrig siden da indført nationale forbud mod denne eksport, men så langt er Magnus Heunicke ikke parat til at gå.
Læs nærmere om sagen her:
Kræver stop for Miljøstyrelsens ulovlige dispensationer til brug af forbudte sprøjtegifte
jeg vil vente spændt på alle bortforklaringerne – som kan læres på ethvert universitet hvor der er bøger nok.
Tak for den stævning!