Juleskinke_Page_1
Den danske MRSA-juleskinke fra Danish Crown. Foto: YLE.

En dansk juleskinke med MRSA var i december 2014 til salg i en Prisma-butik i den finske by Espoo. MRSA-bakterier er stafylokker, der er resistente for flere typer antibiotika. Sagen kom frem, da det finske fjernsyn YLE’s dybdeborende program MOT og Spotlight lod teste 25 pakker med svinekød fra forskellige fødevarebutikker i hovedstadsregionen.

Prøverne blev analyseret hos den statslige Fødevaresikkerhedsstyrelse Eviras laboratorium. Af de 25 pakker kød indeholdt to MRSA. Ud over den frosne danske juleskinke blev der også påvist MRSA-bakterier i hollandskproduceret bacon, der var indkøbt i et K-market i Helsingfors.

”Nogen speciel stor overraskelse var det ikke at det danske kød indeholdt MRSA. Danskerne har selv fundet MRSA i en ret høj procentandel af deres kødprodukter”, udtalte Anna-Liisa Myllyniemi, der er professor i fødevaremikrobiologi hos Evira.

AnnaLiisa My
Professor Anna Liisa Myllyniemi fra Evira. Foto: YLE.

I undersøgelsen fandt Evira ikke MRSA i pakker med finsk kød. Evira udelukker dog ikke, at MRSA også skulle forekommer i finsk svinekød, da bakterien findes på svenske svinefabrikker. Myndighederne har dog endnu ikke gennemført nogen dækkende kortlægning af MRSA i Finland.

Hos Danish Crown har pressechef Jens Hansen denne kommentar:
”Overordnet set er Danish Crown ærgerlige over, at dansk svinekød i det pågældende TV-program tilsyneladende er blevet sat i et negativt lys. Den pågældende skinke er – som det fremgår af etiketten (DK45) – forarbejdet og pakket på Danish Crowns afdeling i Faaborg. Jeg kan derudover oplyse, at råvaren til produktet kommer fra en gris, der er slagtet på Danish Crowns slagteri i Herning.

Jens-Hansen-1
Pressechef Jens Hansen, Danish Crown.

Ud fra de oplysninger, det er muligt at aflæse på det fremsendte foto, kan vi ikke fastslå, hvilken bedrift den pågældende skinke kommer fra. Det vil kræve, at vi kan læse den fulde etiket med alle datoer osv. Som svar på dit afsluttende spørgsmål kan jeg oplyse, at Danish Crown ikke tidligere har haft henvendelser af denne karakter.”

Masser af MRSA i dansk kød
I Danmark blev der i september 2014 fundet MRSA CC398 i 21 pct. af 100 pakker med svinekød i de danske kølemontrer. Det viste en undersøgelse, TV SYD gennemført med bistand fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. I forhold til tidligere målinger var der tale om en stor stigning.

Tilbage i 2009 viste en lignende undersøgelse, at der var svine-MRSA i 5 pct. af svinekødet. I 2011 var tallet steget til 10 pct. Med de nye tal var der sket en fordobling af forekomsten af svine-MRSA i dansk svinekød siden den seneste måling i 2011.

Hidtil har Sundhedsstyrelsen, Fødevareministeriet og den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer hævdet, at der ingen sundhedsrisici er forbundet med de MRSA-inficerede kødprodukter. Det har nu vist sig ikke at være korrekt, og Sundhedsstyrelsen har haft denne viden siden 2009 uden at meddele den offentligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dansk Supermarked, der bl.a. driver de store Bilka-butikker, har ikke ønsket at oplyse, om den MRSA-inficerede medarbejder arbejdede hos koncernen.

Det fremgår af den i december 2014 offentliggjorte ”MRSA risikovurdering” foretaget af en MRSA-ekspertgruppe for Fødevarestyrelsen, at i Holland er det konstateret, at slagteriarbejdere har en øget risiko for at blive bærere af MRSA især med kontakt til levende svin. Der er ikke i Danmark foretaget tilsvarende systematiske undersøgelser.

Ud fra indberetningerne til Sundhedsstyrelsen fremgår det også, ifølge ekspertgruppen, at ”det i enkelte tilfælde (få om året), at håndtering af kød er mistænkt som årsag til infektion”. Der henvises i rapporten til en patient med MRSA CC398 infektion, hvor kødhåndtering betragtes som sandsynlig smittekilde, idet patienten, der ikke havde kontakt til husdyr, arbejdede i en slagteafdeling i et supermarked.

“Den brændende platform”

Juleskinke_KåreMølbach
Kåre Mølbach, Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen ønsker dog ikke at oplyse, hvorfor denne oplysning har været hemmeligholdt siden 2009, og man finder det heller ikke relevant at oplyse, hvilket supermarked der drejer sig om.

Epidemiolog Kåre Mølbach fra Statens Serum Institut meddeler i en mail af 7. januar 2015:
”Jeg mener aldrig, at smitte via kød har været 100% afvist (i hvert fald ikke af mig), men det er bare ikke det, som på nogen måde driver epidemien. Derfor er smitte via kød ikke en relevant bekymring fx sammenlignet med arbejdsmiljøaspektet (som er den dominerende smittemåde) eller spredning af MRSA CC398 mellem mennesker i der bor i nærområdet til svinebesætninger. Det er det, som i mine øjne er den ”brændende platform”. Denne patient er nævnt af hensyn til fuldstændigheden – nærmest som den undtagelse, der bekræfter reglen”.

Dåbsgave fra Århus Kommune
Jens Juul Jensen, Coop.

Hos Coop afviser informationsdirektør Jens Juul Nielsen ethvert kendskab til den smittede medarbejder: ”Vi er ikke bekendt med at der skulle være en slagtermedarbejder i et Coop supermarked, som skulle være inficeret med CC398. Både som almindelig forbruger og som butiksslagter skal man følge de helt almindelige hygiejneråd ved håndtering og tilberedning af kød”.

Coop driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og coop.dk, samt datterselskaberne Irma A/S og Fakta A/S. Til sammen er det mere end 1200 butikker landet.

Mads Hvitved GrandPressechef
Mads Hvidtved Grand, DS.

Dansk Supermarked, der driver næsten 1400 butikker i fem lande gennem kæderne føtex, Bilka, Netto og Salling og web-shoppen Bilka.dk, har trods flere henvendelser til pressechef Mads Hvitved Grand ikke afvist, at der skulle være tale om en DS-medarbejder. Pressechefen lovede at undersøge sagen, men han vendte aldrig tilbage.

Visited 3 times, 2 visit(s) today