Direktør Nikolaj Thyssen (billedet) skriver i en mail til redaktionen, at han har ”en kæmpe respekt for Rasmus Ejrnæs og hans imponerende faglige engagement, viden og evne til at formidle et vigtigt emne. Krydset mellem natur, klima og vores moderne livsvilkår er et afgørende – og dertil sprængfarligt – tema, og derfor også et af de programmer på Radio4, hvor der for alvor er noget på spil”. Foto: Agnete Schlichtkrull/Radio4

Aarhus-professor Rasmus Ejrnæs’ radioprogram ’Vildspor’ fik ikke lyttere nok, så nu lukker det, men Radio4 har stadig en klar ambition om at ”lave kritisk og engageret radio om naturen, hvilket vi inden længe vil fortælle mere om”, siger direktør Nikolai Thyssen

Professor Rasmus Ejrnæs (th.) har produceret stribevis af ‘Vildspor’-indslag med rewilding-tilhængeren lektor Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet (tv.), men de to gamle studiekammerater har ikke været i stand til at tiltrække mere end nogle få tusinde lyttere. Derfor må programmet lukke. Fotocollage

I en tid hvor ord som natur og biodiversitet er på alles læber, og hvor politikere står i kø for at gøre godt for det derude, er det ganske tankevækkende, at et ugentligt radioprogram om netop disse emner ikke har været i stand til at overleve. Heller ikke selvom det har været både ”genialt” og ”originalt” ifølge radioværten selv.

Det gælder programmet ’Vildspor’ på kanalen Radio4, der bliver lukket. Måske mere præcist vil det være at skrive, at det er den aktive rewildingforsker fra Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs, der bliver slukket for som radiovært.

Fra første færd har programmet været defineret af Aarhusforskeren og hans venner som et smalt, akademisk radioprogram, så beslutningen om at lukke ned kan kun ses som en evaluering af forskerens svigtende evner som populær formidler.

Sådan ser professor Rasmus Ejrnæs ikke selv sit program. I et facebook-opslag 28. februar beklager han lukningen og skriver blandt andet:

”Jeg synes vi laver et genialt og originalt radioprogram, som man ikke kan høre andre steder i Danmark – ja måske i verden. Og jeg synes, Vildspor er et af de programmer, som har gjort Radio4 til mere end bare en provinsradio. Men det er ikke nok at være god og original, man skal også kunne trække lyttere til.”

Tilsyneladende ser professoren ingen forbindelse mellem at være ”god og original” og evnen til at tiltrække lyttere. Det har da også været programmets store svaghed næsten hele vejen igennem, at det har været præget af manglende radiofonisk tæft for at formidle i stedet for at belære og propagandere.

Redaktionen har bedt direktøren for Radio4, Nikolaj Thyssen, om at begrunde lukningen af Ejrnæs-programmet. Thyssen skriver i en mail til redaktionen:

”Så for at sige det ærligt og direkte: Vildspor var et vigtigt program, men Vildspor fik ikke lyttere nok. At lave smalle programmer er ikke et mål i sig selv for et public service-medie. Tværtimod er det ambitionen at råbe så højt som muligt om de emner, der definerer vores fællesskab og vores samtid. Det er derfor stadig vores helt klare ambition at lave kritisk og engageret radio om naturen, hvilket vi inden længe vil fortælle mere om.”

Nyt naturprogram i støbeskeen

Nikolaj Thyssen er nyansat på den skrantende radiokanal, som han har fået til opgave at relancere, og det bliver altså uden professor Ejrnæs. Ifølge Thyssen har Ejrnæs et ”imponerende fagligt engagement”, men det er ikke nok til at sikre en fortsat tilværelse som radiovært:

”Det ændrer desværre ikke på, at Radio4 – som vi kender det – ikke er lykkedes. Der er simpelthen for få, der kender til os og endnu færre, der lytter til os. Det faktum bliver vi nødt til at udfordre, for ellers har vi ingen berettigelse. Det er på den måde lidt af et paradoks, vi forvalter: Public service skal løfte en afgørende opgave, som markedet ikke magter, men omvendt lykkes public service først, hvis der er mere end en god flok, der lytter med.”

Bannerbillede: Sådan præsenterede Rasmus Ejrnæs sig selv som radiovært, mens programmet stadig kørte. Skærmbillede.

Visited 54 times, 16 visit(s) today

Kommentarer

  1. Lars Søbæk Sørensen

    Det er lidt “træls ” at det fremragende Gylle.dk har brug for at nedgøre de dygtige rewilding folk igen og igen ..

  2. @Lars Søbæk Sørensen Artiklen er vel researchet, faglig og deskriptiv, ikke nedgørende. Du vil vel også gerne vide, hvorfor Radio4 lukker programmet?

    • ” Det har da også været programmets store svaghed næsten hele vejen igennem, at det har været præget af manglende radiofonisk tæft for at formidle i stedet for at belære og propagandere.” Så dette er ikke at nedgøre? ok så. Jeg forstår heller ikke Gylles behov her.

      • Dette er en faktuel, journalistisk vurdering af manglerne ved det pågældende program. Manglende radiofonisk tæft møder man naturligt nok ofte hos uuddannede amatører, selvom de ofte vil tro, det kan da ikke være så svært at snakke sig gennem en times tid. Det har det vist sig at være. Ellers ville programmet ikke blive nedlagt.
        Venlig hilsen Redaktøren

  3. kim Houmøller

    Ærgerligt at et interessant program lukker.

  4. Børge Jakobsen

    Ja, det er ærgerligt at sådan et aktuelt og vidende program lukker.
    Jeg ved ikke, hvor jeg skal få så alsidig information andre steder, ØV!

  5. Lars Bäckström Nielsen

    Ærgerligt, at det lukker. Men jeg hører aldrig Radio 4, så jeg vidste ikke, at det fandtes. Er det for sprængfarlige til at blive sendt på DR P1?

    • Nej, det er imod al fornuft og skadeligt for naturen. Fx synes de, vi mangler mere fri natur og mere biodiversitet. Og det er rigtigt.
      Men i stedet for at inddrage landbrugsjord, går de til angreb på de skove, vi allerede har. Fælder træer i hobevis, og hvor sjal hjorte og egern så bo? Og de skamskærer de hundredårige gamle træer, så der kan leve biller i dem. Og så – hold fast – vil de gerne have at vore skove skal se ud som for tusinder af år siden, da store græssere som mammutter og bisoner afgræssede områderne. Men sådanne store græssere er uddøde, de findes ikke mere.
      I stedet tager de landbrugsdyr som heste og køer, domesticeret gennem hundreder hvis ikke tusinder af år, hegner dem inde på områder, hvor der er for lidt mad, og så må de klare sig selv. Men det kan dyrene ikke, for de er jo spærret inde, så de ikke skal ødelægge landmændenes afgrøder. Så går de rundt i indhegningerne om vinteren, totalt ud agreed, som invaded skeletter i mudder til knæene og får ødelagt Hove og klove.
      Om foråret, når dyrene går i brunst, ville hannerne i fri natur slås om hunnerne, og flokkens stærkeste han vil jage de yngre hanner væk. Men nu er dyrene indhegnede, så der er ingen steder at jage unghannerne hen. De må blive på det indhegnede område. Og så ser man dem jage unge kvier ud i mudderpøle, hvor de sidder fast, og så bliver de voldtaget af de unge hanner på skift. DER ER INTET NATURLIGT VED DET. OG GUDSKELOV MISTER MISDÆDERNE NU DERES TALERØR for at udøve deres dyrplageri og skamskære vores skove.
      Som en ung økologisk landmand sagde til mig:
      – Dyr, der leveres hegn, lever på menneskers nåde.

      Men blandt disse rewildingbiologer med vilde øjne findes der ingen nåde 💧

  6. Nora Tams

    Men “Vildspor” var lidt kedeligt og ikke så oplysende som man kunne drømme om – OK jeg har kun lyttet til få af dem må jeg indrømme

  7. John Christensen

    Bedste nyhed EVER !!!!!!
    John

  8. Karin Rahbek Jensen

    Det var unuanceret, manipulerende og propaganderende. Det udelukkede kritiske fagpersoner og censurerede, væk, hvad ikke passede til den forudbestemte holdning. Syntes mere som -isme og religion forkyndelse end troværdig videnskabelighed og evidens. Værten fremmede egen agenda og nedgjorde kritikere og havde mangel på indsigt i vigtige områder for temaet. Total mangel på selvkritik. Bedste nyhed længe, at det stoppes.

  9. Et fantastisk oplysende program. Det er trist at det lukker. Heldigvis er der andre steder at hente ligeså velunderbygget viden om biodiversitet. Og programmerne ligger der endnu 😊

  10. Jubiii 💪
    Kort og godt 🤣

  11. En del at problemet er helt sikkert, at der ikke er særligt mange som lytter til Radio 4, og det er ganske givet svært, at trænge igenemmen med et meget ’smalt’ radioprogram på en ‘smal’ radiokanal.

    Jeg har aldrig lyttet til Radio 4, så jeg har selvsagt ikke hørt nogle af Rasmus Ejrnæs udsendelser, men fra det hedengangne Radio 24syv og de få gode programmer, som der er på DR P1, der ved jeg, at det gode interessante radioprogram, som regel skabes ved, at der er to studieværter, der supplerer hinanden.

    Så hvis Rasmus Ejrnæs brænder for, at han kommer ud med hans budskab, så kan han lave en pod-cast lige som biologen Alexander Holm, der efterhånden har fået pænt meget succes med hans pod-cast Den Dyriske Time, og så skal han finde en med-vært, der har nogle styrker på hans svage punkter.

  12. Pingback: Randers Havn har tjent millioner på forurenet jord til Nordic Waste | Gylle.dk

Skriv en kommentar