Vil kommunen sikre, at de sprøjteglade landmænd overholder sikkerhedszonen omkring alle vandboringer, så skal grunden indhegnes. Det viser det rekordstore antal bødesager fra Landbrugsstyrelsen. Foto: DANVA

Det højeste antal sager nogensinde om overtrædelse af reglerne for de dyrkningsfrie zoner, der skal beskytte vandboringer med drikkevand er registreret i 2021 af Landbrugsstyrelsen

Det var rekord, da Landbrugsstyrelsen sidste år oprettede 117 sager om overtrædelse af dyrkningsforbuddet i de beskyttelseszoner, der skal omgive drikkevandsboringer i Danmark. Det fremgår af en artikel hos Økologisk Nu den 7. januar 2022.

Siden august 2011 har det været et krav, at der opretholdes en beskyttelseszone i en radius på 25 meter fra vandboringer med drikkevand, hvor landbrugsjord støder op til. Det er forbudt at dyrke, gøde eller sprøjte inden for denne zone, og det er dette forbud, som rekordmange landmænd har forbrudt sig imod i 2021.

Året før blev der registreret 37 overtrædelsessager, mens 2014 hidtil lå højest med 109 sager. Straffen for overtrædelsen er typisk en bøde på 5.000 kr. pr. vandboring.

Læs hele artiklen

Bannerfoto: Der sprøjtes i Majbølle Nor på Lolland. Privatfoto

Visited 33 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Hvornår fatter landbruget at de saver i den gren, som de skal leve af! Øg straffen for deres overtrædelser nu, og det kan ikke gå for stærkt.

  2. Bliver desværre ikke overrasket – af en eller anden grund lader det til at landbruget og de mennesker der lever af det, kan té sig nøjagtig som lyster.
    Det er politisk der skal sættes ind med lussinger i størrelser der kan mærkes, men desværre lefler alle partier for landbruget.
    Ikke at jeg fatter det 🤔

  3. Kim Houmøller

    At “pisse” i vores drikkevand er en særlig disiplin inden for landbruget!

  4. Carsten Troelsgaard

    Det vil være en stakket frist at tro, at det vil gøre den store forskel – alt afhængig af underlaget der bores i. Med boring der bruger overfladenært vand (som vi ser i tv pt.) kan der hurtigt dannes, hvad man kan kalde en afvandings-kegle (grundvandstanden sænkes maksimalt lige under boringen), hvor nabo-vand til borehullet vil have en tryk-gradient hen mod keglens laveste punkt .. altså, vandet løber mod borehullet. Ideelt vil der være brug for en meget stor radius omkring boringen.

    Dybe boringer kan nå store reservoirer af rent vand men; når pesticiden når derned (via den samme mekanisme med at løbe mod laveste tryk) .. så er det slut.
    Der er ingen grundvand som ikke har sivet igennem overfladen så; der er kun én måde at være sikker på, at vi får rent vand i fremtiden: stop brugen af pesticider.

    Var det så bare vand til en kop kaffe …
    Jeg er gammel nok til selv at opleve, hvordan Lindenborg å føles punkteret. De kolde kilder springer ikke som ‘i gamle dage’ for, vi har altså brug for meget vand i Aalborg. Så, jeg vil gerne opfordre til at integrere ‘det grå vand’ fra ens tag til tøj-vask og toilet-skyl, eller i det mindste lede det ud til nedsivning i haven for ikke at det deltager i overbelastningen af byen’s rensningsanlæg i spidsbelastninger. Hvem ved, om det måske kan nyttigøre sig igen dernede …

  5. Anne-Mette

    Gå ind og gør noget i linket om borgerforslag, hvor i kan stemme, der kan i lave mere indflydelse end ved diskussion alene.

  6. Torben Aagesen

    Det ville hjælpe om du Anne-Mette lagde et link i din kommentar. På stående fod mindes jeg kun et forslag fra 2018 der kun blev støttet af 284. Og jeg er ikke bekendt om senere borgerforslag.

Skriv en kommentar