Adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung er bannerfører for landbrugets nye forslag om flere støtteordninger trods den historisk høje indtjening i erhvervet. Skærmbillede fra landbrugsavisen.dk

Landbrugets største interesseorganisation Landbrug & Fødevarer tilbyder i en pressemeddelelse den 17. april 2020 at ”redde” Danmark, men det skal ske ved at indføre 17 nye støtteordninger – helt overvejende til økonomisk fordel for landbruget.

Uopfordret har Landbrug & Fødevarer lagt en plan for, hvordan Danmark skal åbne op igen, men planen indeholder stort set kun forslag, som skal øge indtjeningen, reducere skattebetalingen og fjerne udgifter fra landbruget, ud fra den tankegang at det vil gavne resten af Danmark.

De 17 forslag uddybes under billedet sidst i artiklen.

»Priserne på grisekød er steget med rekordfart,« siger Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur, som forklaring på den historiske gode indtjening i svineindustrien. Pressefoto

Skovler penge ind som aldrig før

Forslaget om milliardlempelser og nye støtteordninger til landbruget kommer på et tidspunkt, hvor danske landmænd skovler penge ind i en grad, som man skal årtier tilbage for at have oplevet. Her kommer nogle eksempler på de gyldne tider:

Den mindre svineproducent Munkbro Svineavl har opnået et overskud på 8,77 mio. i 2019. Især den gode svinenotering har hævet indtjeningen, der skal sikre noget på kistebunden til trange tider. Selskabet har fordoblet sit millionoverskud fra 4,5 mio. i 2018 til 8,77 mio. i 2019.

Danmarks største svineproducent Martin Lund Madsen præsterede i det forgangne regnskabsår et overskud på 73 mio. kr. efter skat. Regnskabet er netop offentliggjort – med en omsætning, der nærmest er eksploderet fra 164 mio. kr. til 305 mio. kr. En vækst på 86 procent. Svineavler Madsen kalder det selv et “rigtig godt år”.

Og det landmandsejede afsætningsselskab Danish Crown udbetaler næsten 1,3 mia. kr. i efterbetaling til andelshaverne. Eksporteventyret i Kina har sikret Danish Crown et stærkt årsresultat, som gør det muligt for selskabet at udbetale en bonus på næsten 1,3 mia. kr. til sine andelshavere – de danske svineproducenter.

Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen er blevet herremand efter en millioninvestering i herregården Christiansdal. Skærmbillede fra DR2

»Priserne på grisekød er steget med rekordfart. Afregningen til ejerne var kritisk lav i første halvår, men vi har haft et andet halvår, hvor det har været en god forretning at levere grise til Danish Crown. Årets sidste 2-3 måneder var rigtigt gode, så nu handler det om at holde fast og fortsætte udviklingen,« siger Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur.

Også de rene planteavlere skovler penge ind. Herregården Christiansdal ved Børglum Kloster er netop blevet købt af formanden for Bæredygtigt Landbrug, gårdejer Flemming Fuglede Jørgensen, der dyrker 550 hektar i Nordjylland. Udbudsprisen var sat til 51 millioner kroner. I forvejen ejer Flemming Fuglede Jørgensen et slot i Frankrig, og med den nye erhvervelse demonstrerer den nyslåede herremand, at der tjenes millioner af overskudskroner i landbruget i disse år, også selvom man ikke opdrætter svin.

Sådan præsenterer Landbrug & Fødevarer sin 17 punkts plan for øget økonomisk støtte til erhvervet.

Her kommer de 17 forslag til nye støtteordninger

  1. Invester i biogas
  2. Penge til grønne projekter
  3. Drop beskatning af landbrugsjord med solceller
  4. Fremrykket afskaffelse af PSO-afgift
  5. Penge til grønne stalde
  6. Vejinvesteringer
  7. 15 pct. moms på hotel og restauration
  8. Hurtigere indfasning af beskæftigelsesfradrag
  9. Investeringer i bedre vandmiljø
  10. Klimatilpasning af vandløb
  11. Fremrykning af 5G og udbredelse af bredbånd i hele landet
  12. Styrkelse af virksomheders digitalisering
  13. Styrket eksportfremme
  14. Skatte- og byrdestop
  15. Ubrudt dansk forskning i 2021
  16. Procesafgift for alle industriprocesser
  17. Nabotjek af vækstinitiativer

Læs en mere detaljeret beskrivelse af indholdet i støtteordningerne her.

Visited 6 times, 2 visit(s) today

Skriv en kommentar