MarkWoolhouse
Dr. Mark Woolhouse, University of Edinburgh.

I skarp modsætning til Sundhedstyrelsens defensive attitude overfor de hastigt voksende resistensproblemer slår to førende interbationale forskere til lyd for, at kun en global indsats i stil med klimapanelet IPCC har en chance for at stoppe udbredelsen af uhelbredelige infektioner.

I sidste måned udsendte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et globalt kort over antibiotikaresitens udbredelse sammen med en advarsel om, at vi går en ‘post-antibiotisk’ tid i møde. Men på mange måder er den post-antibiotiske tid allerede over os. Det skriver professor Mark Woolhouse fra University of Edinburgh og Jeremy Farrar, direktør for den britiske Wellcome Trust, i en kommentar i Nature.

Flere former for antibiotika, der tidligere reddede liv, er nu værdiløse, og listen over resistente bakterier bliver længere og længere. Alle klasser af antibiotika bliver hele tiden yderligere kompromitteret af resistens. Det samme gælder mange antivira-, antiparasit- og antisvampemidler, skriver de forskere.

Resistensen breder sig. MRSA har spredt sig mellem kontinenter, det samme har resistente typer af tuberkulose, malaria, hiv og pneumokokker.

Dermed er de resistente bakterier og vira et globalt problem, som kræver global handling, men handlingen har hidtil været svag, lyder det fra både WHO og fra flere andre sider.

»Vi har været nødt til at gøre noget mod udviklingen af antibakteriel resistens i mere end 20 år. På trods af flere advarsler har den internationale respons været svag,« siger Jeremy Farrar til Reuters.

Han mener, der er brug for et uafhængigt organ, som overvåger udbredelsen af de resistente bakterier. Organet skal ifølge Jeremy Farrer ligne FN’s Klimapanel, men kun koncentrere sig om udbredelsen af de resistente smittetyper.

»På mange måder er den antibakterielle resistens meget lig klimaforandringer. Begge er processer, der opererer på global skala, og hvor menneskeheden har en stor del af skylden,« skriver Jeremy Farrer og Mark Woolhouse i Nature.

Kun en håndfuld nye antibiotika er udviklet de seneste år, og det er en kamp mod tiden at finde nye, mens bakterier hele tiden bliver mere resistente. Derfor appellerer forskerne i Nature til globalt samarbejde.

(denne tekst er en bearbejdet version fra Ingeniøren.dk 23. maj 2014).

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.