Udkommer på Gads Forlag 11. november 2019. Kan bestilles på saxo.com
Forgældet, forgiftet og fordømt. Miljøjournalist Kjeld Hansen gør i ny debatbog status over dansk landbrug.
Kjeld Hansen:
Farvel til dansk landbrug

”0,6 procent af den danske befolkning har hånds- og halsret over 62 procent af landet. Disse jordejere har skabt verdens hårdest opdyrkede land, men uden at levere en samfundsmæssig gevinst, der står mål med privilegierne. Derudover er biodiversiteten i agerlandet banket helt i bund. Alle tal og tendenser, jeg præsenterer her i bogen, peger på den samme konklusion: Vi bruger landet helt forkert.”

Sådan lyder det fra miljøjournalist og samfundsdebattør Kjeld Hansen, der i debatbogen Farvel til dansk landbrug påpeger, hvor fejlagtig den liberale lovgivning siden 2001 har været for dansk landbrug – både økonomisk og moralsk. Gælden er enorm, beskæftigelsen i bund, og landbokulturen er stort set udslettet.

Trods omfattende liberaliseringer gennem de seneste 20 år og milliarder af støttekroner overlever de fleste danske landbrug kun ved hjælp af pengene fra EU. Alligevel opretholder samfundet med alle midler verdens mest intensive landbrug. Prisen er et vandmiljø, der flyder med gylle og sprøjtegifte i hver anden drikkevandsboring, mens landmænd truer med retssager, hvis ikke de må sprøjte videre. Fuglene er flygtet fra agerlandet, hvor selv lærken er blevet sjælden. Den danske natur er blandt de ringeste i hele Europa, mens svin, mink, malkekøer og kyllinger mistrives i de enorme husdyrfabrikker. 

Ønsker vi at bremse klimakrisen, redde biodiversiteten og genskabe respekten for den danske landmand, er der kun én vej frem: mere plads til naturen, langt færre svin og nul sprøjtegifte. Og landbrugets fortsatte effektivisering må ophøre med at være et mål i sig selv.

Fremtidens landbrug bør have som formål at skabe velfærd, liv og lykke gennem øget bosætning i landdistrikterne, og midlet dertil er produktion af sunde fødevarer i harmoni med naturen.

Kommentarer

 1. Ole Christiansen

  jeg kan ikke dele på facebook?!linket over fejler mvh Ole

  • Hej Ole – jep, linket fungerer ikke, og vi søger en IT-kyndg, der kan reparere det. Du kan dog stadig dele, hvis du kopierer URL-adressen og poster den på din facebook-side. Du ka også dele direkte fra vores facebook-side. Vh Kjeld Hansen

  • Annie Hunderup

   Jeg har prøvet utrolig mange gange at dele på Facebook, MEN DET KAN JEG IKKE!!!
   Hvem er det, der STOPPER FOR DET??

   • Kære Annie -der er en fejl i programmet, der blokerer for deling, men hvis du kopierer selve https-adressen, så kan du poste den på din egen side. Vi søger med lys og lygte efter en frivillig IT-kyndig, der kan reparere fejlen for os. Vh Kjeld Hansen

 2. Danske politikere har meget lidt at sige vedr. landbruget. Det styres suverænt af Bruxelles.

Skriv en kommentar