Danske Svineproducenters svigtende håndtering af MRSACC398-epidemien trækker nu overskrifter så langt borte som i New Zealand. Læs her, hvordan “nyheden” beskrives i det førende medie Newsroom 18. april 2017.

I sidste uge sendte britiske BBC en reporter til Danmark for at se på den offentlige sundhedsskandale, der har ramt danske svineproducenter.

Halvfems procent af de danske svinebesætninger er smittet med antibiotikaresistente bakterier kaldet MRSA CC398 eller svine-MRSA, der er en mere almindeligt kendt betegnelse.

Nu er ”superbakterien” kommet til Storbritannien takket være den danske svineeksport, og det har fået alarmklokkerne til at ringe.

Den private lobbyistorganisation Landbrug & Fødevarer er gentagne gange gået til yderligheder for at undertrykke data om MRSA-epidemien i Danmark. Formanden Martin Merrild (i midten af de tre herrer) har personligt tordnet mod offentliggørelse af tingenes tilstand og har sågar trukket journalister i Højesteret for at lukke munden på dem, men uden held. Billedet er fra Folkemødet på Bornholm. De to andre mænd er formanden for dyrlægerne, Carsten Jensen (th.) og læge Robert Leo Skov fra Statens Serum Institut, der begge har støtte hemmelighedskræmmeriet om MRSA.

Sidste år blev 1200 danskere anset for at være inficeret med MRSA CC398, og danske medier rapporterer, at den har forårsaget mindst seks dødsfald.

I New Zealand importerer og spiser vi betydelige mængder af dansk svinekød – bør vi også være bekymret?

Svaret afhænger af, hvem du spørger.

The Food Standards Agency (FSA) i Storbritannien siger ”risikoen for menneskers sundhed ved smitte fra tilberedning, håndtering og/eller forbrug af LA-MRSA/MRSA forurenede fødevarer i Storbritannien er meget lav. FSA-anbefalingen forbliver uændret – dvs. rå fødevarer bør opbevares hensigtsmæssigt, håndteres hygiejnisk og tilberedes grundigt. I kombination bør disse foranstaltninger være tilstrækkelige til at sikre, at eventuelle skadelige bakterier er ødelagt.”

Men professor Erik Millstone, en fødevaresikkerhed ekspert ved University of Sussex, siger, at det er forkert af FSA at nedtone alvoren ved​​LA-MRSA.

”FSA giver sit sædvanlige svar:’Hvis folk tilbereder mad ordentligt, så de ikke er i fare’,” sagde han. ”Men ikke alle kokkerer alt korrekt, og kokke håndterer ofte [kød], før de tilbereder det. Vi spiser i stigende grad uden for vores hjem og får mad fra køkkener i cafeer og restauranter, hvor det er umuligt for forbrugerne at vide, hvordan maden tilberedes eller håndteres.”

Fakta er – svine-MRSA er potentielt dødelige bakterier, som kan være resistente over for selv de stærkeste antibiotika.

Ligesom andre superbakterier, der dræber mennesker på hospitaler, er svine-MRSA farligt, hvis en person, der er blevet smittebære, har behov for kirurgi.

Forbrugerne i New Zealand kan selvfølgelig eliminere risikoen ved ikke at købe dansk svinekød eller svinekød fra andre europæiske producenter som Polen, der også har dette problem, men som Ian Carter, formand for NZPork, påpeger, så viser etiketterne på mange svinekødsprodukter ikke oprindelseslandet.

”Når du går ind i et supermarked, vil de fleste svinekødsprodukter ikke afsløre, hvor de kommer fra. De eneste, der virkelig gør det, er fra New Zealand, men en masse mennesker ser ikke på det, de køber efter prisen. Jeg tror. det passer supermarkederne fint at holde fast ved denne forvirring.”

Mere end 60 procent af alt svinekød, der spises i New Zealand, er nu importeret fra 22 forskellige lande, en betydelig udvikling fra et par år siden.

Læs hele artiklen.

Import (rød linje) og egen produktion (blå linje) af svinekød i New Zealand. Det ses tydeligt, hvordan importen af billige produkter har overtaget hjemmemarkedet og presser produktionen Fra Newsroom-artiklen.
Visited 6 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.