Døde mejsers reder kan indeholde op til 36 forskellige sprøjtegifte, inklusiv DDT

I Bruxelles og Firenze var folk begyndt at udtrykke bekymring over det stigende antal fund af døde nyklækkede fugleunger (mejser) i deres reder.

De døde mejseunger var blot få dage gamle og havde aldrig været udenfor deres reder. Da 1101 reder var blevet analyseret, viste de fleste sig at indeholde DDT. Foto: SOS Mezen
Geert Gommers, Velt

Da disse bekymrede personer underrettede fuglebeskyttelsesforeningen Vogelbescherming Vlaanderen og den økologiske havearbejderforening Velt, satte de gang i en crowdfunding-finansieret undersøgelse. Over 1000 mennesker fremsendte døde mejser og deres reder, som blev analyseret, og en rapport kunne offentliggøres med chokerende resultater.

”Vi fandt i alt 36 forskellige pesticider i 95 reder,” skrev pesticidekspert Geert Gommers i en erklæring.

Antal døde mejser i de enkelte kommuner i Flandern i det nordlige Belgien. Figuren er fra rapporten.

Fuglenes reder afslørede spor af 36 forskellige svampegifte, plantegifte og insektgifte. Alarmen kom for alvor, da de også fandt spor af DDT i 89 af de 95 undersøgte reder. DDT er en stærk insektgift, der har været forbudt siden 1974.

Her er rapporten om de sprøjtegiftforurenede fuglereder i Belgien.

”At DDT stadig er til stede i vores miljø efter alle disse år er foruroligende,” hedder det i erklæringen.

”Mejseungerne var højst to uger gamle og havde aldrig været uden for deres reder. Disse resultater gør os ikke glade, især fordi næsten alle reder indeholder en eller flere sprøjtegifte,” skrev Gommers.

Yderligere forskning er nødvendig for at etablere en forbindelse mellem øget mejsedødelighed og sprøjtegifte. Det bør bemærkes, at nogle af de sprøjtegifte, der er fundet i rederne, har en “høj” risikoadvarsel for fugle.

Den fulde rapport findes her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.