I Bruxelles og Firenze var folk begyndt at udtrykke bekymring over det stigende antal fund af døde nyklækkede fugleunger (mejser) i deres reder.

De døde mejseunger var blot få dage gamle og havde aldrig været udenfor deres reder. Da 1101 reder var blevet analyseret, viste de fleste sig at indeholde DDT. Foto: SOS Mezen
Geert Gommers, Velt

Da disse bekymrede personer underrettede fuglebeskyttelsesforeningen Vogelbescherming Vlaanderen og den økologiske havearbejderforening Velt, satte de gang i en crowdfunding-finansieret undersøgelse. Over 1000 mennesker fremsendte døde mejser og deres reder, som blev analyseret, og en rapport kunne offentliggøres med chokerende resultater.

”Vi fandt i alt 36 forskellige pesticider i 95 reder,” skrev pesticidekspert Geert Gommers i en erklæring.

Antal døde mejser i de enkelte kommuner i Flandern i det nordlige Belgien. Figuren er fra rapporten.

Fuglenes reder afslørede spor af 36 forskellige svampegifte, plantegifte og insektgifte. Alarmen kom for alvor, da de også fandt spor af DDT i 89 af de 95 undersøgte reder. DDT er en stærk insektgift, der har været forbudt siden 1974.

Her er rapporten om de sprøjtegiftforurenede fuglereder i Belgien.

”At DDT stadig er til stede i vores miljø efter alle disse år er foruroligende,” hedder det i erklæringen.

”Mejseungerne var højst to uger gamle og havde aldrig været uden for deres reder. Disse resultater gør os ikke glade, især fordi næsten alle reder indeholder en eller flere sprøjtegifte,” skrev Gommers.

Yderligere forskning er nødvendig for at etablere en forbindelse mellem øget mejsedødelighed og sprøjtegifte. Det bør bemærkes, at nogle af de sprøjtegifte, der er fundet i rederne, har en “høj” risikoadvarsel for fugle.

Den fulde rapport findes her.

Comments are closed.