Elsket havørn skånselsløst nedskudt med haglgevær

Du kan se aktuelt Havørne TV her fra reden ved Saksfjed. Sidste nyt er, at den dræbte hun allerede er erstattet af en ny mage, så der er chancer for unger i reden igen i år.

Af Ole Friis Larsen, Dansk Ornitologisk Forening

Hunnen i parret fra DOF BirdLife Danmarks havørne-tv ser ifølge myndighedernes undersøgelser ud til at være blevet dræbt af skud fra et haglgevær. Der er fundet to hagl i den døde havørn. Et af dem er fundet i den ene lunge, hvor der var friske blødninger. Også i bughulen er der fundet friske blødninger efter de oplysninger, som DOF BirdLife Danmark har fået. Drabet er meldt til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse 6. marts 2019.

Den dræbte ørn var gennem seks år hunnen i tv-stjerneparret på DOF BirdLife Danmarks webkamera med liveudsendelser fra en ørnerede i Fugleværnsfondens reservat ved Saksfjed-Hyllekrog på Sydlolland. Livet på reden er en af DOF BirdLife Danmarks mest populære aktiviteter overhovedet. Flere hundrede tusinde mennesker har gennem årene kigget på havørne-tv for at følge direkte med i redebyggeri, parring, æglægning, opfostring og udflyvning af ørneunger.

Her er stjerneparret fra Fugleværnsfondens reservat, mens alt åndede fred og ingen vanvittige bøssebærere i omegnen. Foto: DOF/Birdlife.
Formand Egon Østergaard, DOF, går i rette med de brodne kar blandt danske jægere.

”Det er forfærdeligt, at havørnen er fundet skudt. Det er kun et par år siden, at en ynglende kongeørn blev fundet dræbt af skud, og det er ikke rart at vide, at der åbenbart er brodne kar blandt Danmarks jægere, og at vi inden for få år har fået skudt to ørne, som man ikke kan forveksle med nogen som helst jagtbar art”, siger Egon Østergaard, formand for DOF BirdLife Danmark.

”Når to ørne kan blive skudt inden for så kort tid, kan man kun frygte, at også andre rovfugle bliver skudt”, siger Egon Østergaard. Han peger på et stærkt behov for, at politiet får opklaret sagen om drabet på Havørnen ved Saksfjed-Hyllekrog og andre drab på rovfugle af hensyn til respekten for fredede arter og naturbeskyttelse i det hele taget.

De fleste normale mennesker er vildt begejstrede for de store rovfugle, og kan man få lov at kramme en stor unge under ringmærkning, kender glæden ingen grænser. Derfor rammer det hårdt, når en ørn bliver fundet ulovligt dræbt. Foto: DOF.

Havørnen blev fundet på kanten af en grøft et par kilometer fra reden fredag 15. februar af forpagteren af landbrugsjorden i området, Claus Boserup, og skytte Jannick Jespersen. De fik den afleveret til undersøgelse på DTU Vildtundersøgelser mandag 18. februar med assistance af Lars Munk, der er frivillig i Projekt Ørn under DOF BirdLife Danmark.

I det foreløbige svar fra laboratoriet står der blandt andet, at: ”Pga. mistanke om at fuglen kunne være blevet skudt, blev den røntgenfotograferet, og undersøgelsen påviste to hagl i fuglen. Det ene hagl blev desuden fundet i fuglens venstre lunge ved obduktionen, ligesom der blev fundet friske blødninger i brystmuskulaturen og i bughulen. Det er overvejende sandsynligt, at fuglen er død som følge af skud.”

Få dage før fundet af den døde ørn, blev hun set på reden sammen med hannen på DOF BirdLife Danmarks webkamera, da parret var i gang med at forberede sig på at yngle i år. Det var før, kameraet blev åbnet for offentligheden. Dagen før fundet blev hannen pludselig set med en ny hun på reden, og det kan tyde på, at hunnen med det skæve ben allerede da var død.

Norske undersøgelser har vist, at havørne danner par for livet, og at en ny mage altid er et stærkt tegn på, at forgængeren i parret er død.

Kim Skelmose er leder af den danske havørnegruppe.

”Det er dybt uetisk at skyde sådan en smuk og fredet ørn. Havørnene er stadig kun i gang med at etablere en bestand i Danmark, og snesevis af frivillige har i årevis arbejdet på at sikre ørnene. Netop den dræbte havørn har været en super populær ambassadør for de store vingefangs genopdukken i vores natur, og hundredtusindvis af mennesker har fulgt hendes liv med begejstring på vores live-tv fra reden. Jeg tror, at de hundredtusindvis af mennesker, der har haft stor fornøjelse af vores tv fra reden, tager ligeså skarpt afstand fra drabet på hunørnen, som jeg gør”, siger Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn.

To gange er det gået særligt dramatisk for sig med den nu dræbte hun, som var kendt for sit handikap med et skævt for formentlig skadet ben. Måske var det netop på grund af det svage ben, at hun ikke tog kampen op mod en mår, som dukkede op i reden, mens hun lå og rugede på æggene en nat i 2015, men flygtede, hvorefter måren stjal begge æg.

Det næste drama foregik i 2018, da flere fremmede yngledygtige havørne dukkede op på reden foran webkameraet, og der måske var kampe mellem flere par om reden i så lang tid, at det faste par slet ikke kom i gang med at yngle.

Den dræbte ørn nåede at bidrage til genopbygningen af den danske bestand af havørne med 13 udfløjne unger.

Comments

comments

En kommentar til Elsket havørn skånselsløst nedskudt med haglgevær

  • Rene' Dahl skriver:

    Jeg fatter ikke at nogen kan finde på at skyde på disse flotte fugle,det er noget eventyrligt og smukt ved at se dem svæve over himlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.