Vegetarisk Forening fejrer FN’s internationale bælgfrugtsdag 10. februar i samarbejde med Den Indiske Ambassade og indiske restauranter rundt om i landet
For andet år i træk fejrer Dansk Vegetarisk Forening bælgfrugterne og deres fortræffeligheder i anledning af Bælgfrugternes Dag (World Pulses Day) mandag den 10. februar. Det fremgår af en pressemeddelelse fra DVF 8. februar 2020.
Fejringen sker i samarbejde med blandt andre den indiske ambassade i Danmark. Der vil være arrangementer i Brøndby, Ringsted, Svendborg, Sønderborg og Aarhus med gratis mad og fokus på bælgfrugter som klimavenlig kilde til en varieret og næringsrig kost.
“Bælgfrugter er en god kilde til blandt andet protein, jern og kalcium. Desuden viser forskning fra Københavns Universitet, at de mætter bedre end kød. Og vi skal i Danmark spise cirka 20 gange så mange bælgfrugter, hvis vi skal nå klimamålene,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Global dag forankret i lokale arrangementer
Dagen er en hyldest til bælgfrugterne og markeres over hele verden. I Danmark fejres den med fællesspisning, oplæg og inspiration til, hvordan vi kan integrere linser, kikærter og andre bælgfrugter i det danske hverdagskøkken. Flere steder slår lokale indiske restauranter dørene op og byder på lækkerier, og deltagerne får opskrifter med hjem, så de kan fremtrylle skønne indiske retter på egen hånd.
“Der er ingen anden madkultur, som tilbyder så stor en variation af vegetariske og veganske retter lavet af bælgfrugter,” udtaler den indiske ambassadør i Danmark, Ajit Gupte.
“Vi er meget glade for samarbejdet med den indiske ambassade og de indiske restauranter, da vi her i Danmark har meget at lære af inderne om, hvordan man bruger bælgfrugter i den daglige madlavning,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Hvad: Bælgfrugternes Dag
Hvem: Dansk Vegetarisk Forenings lokalafdelinger
Hvor: Brøndby, Ringsted, Svendborg, Sønderborg og Aarhus
Hvornår: søndag den 9. februar og mandag den 10. februar 2020
Bælgfrugter – hvorfor?
Bælgfrugter har altid udgjort en vigtig base i blandt andet det indiske køkken, og med et øget fokus på klima og bæredygtighed er interessen for bælgfrugter stigende, også på vores breddegrader. Bælgfrugter mætter godt, har et lavt indhold af fedt og kan medvirke til at forebygge type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Samtidig udleder produktionen af dem kun ganske lidt CO2, og dermed er der mange gode grunde til at integrere dem i det danske køkken i langt højere grad end i dag.
Der er ingen dokumentation for at bølgfrugter nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom og heller ikke at mættet fedt øger risikoen for dette!
Kom ud af firsernes fedt fobi-tak.
man kunne måske bare spise dem for fornøjelsens skyld. At mættet fedt ikke er noget problem er noget sludder. men spis du bare dit kød. det er dig vel undt.