FN-mærkedag sætter fokus på bælgfrugter – for at nå klimamålene

Vegetarisk Forening fejrer FN’s internationale bælgfrugtsdag 10. februar i samarbejde med Den Indiske Ambassade og indiske restauranter rundt om i landet

For andet år i træk fejrer Dansk Vegetarisk Forening bælgfrugterne og deres fortræffeligheder i anledning af Bælgfrugternes Dag (World Pulses Day) mandag den 10. februar. Det fremgår af en pressemeddelelse fra DVF 8. februar 2020.

Fejringen sker i samarbejde med blandt andre den indiske ambassade i Danmark. Der vil være arrangementer i Brøndby, Ringsted, Svendborg, Sønderborg og Aarhus med gratis mad og fokus på bælgfrugter som klimavenlig kilde til en varieret og næringsrig kost.

Sådan ser en typisk vegetarisk madpyramide ud i Indien; mange hinduer betragter imidlertid æg som afledt af dyrelivscyklus og er derfor ikke-vegetarisk. Kilde: Wikipedia

“Bælgfrugter er en god kilde til blandt andet protein, jern og kalcium. Desuden viser forskning fra Københavns Universitet, at de mætter bedre end kød. Og vi skal i Danmark spise cirka 20 gange så mange bælgfrugter, hvis vi skal nå klimamålene,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Global dag forankret i lokale arrangementer

Dagen er en hyldest til bælgfrugterne og markeres over hele verden. I Danmark fejres den med fællesspisning, oplæg og inspiration til, hvordan vi kan integrere linser, kikærter og andre bælgfrugter i det danske hverdagskøkken. Flere steder slår lokale indiske restauranter dørene op og byder på lækkerier, og deltagerne får opskrifter med hjem, så de kan fremtrylle skønne indiske retter på egen hånd.

Ambassadør Ajit Gupte

“Der er ingen anden madkultur, som tilbyder så stor en variation af vegetariske og veganske retter lavet af bælgfrugter,” udtaler den indiske ambassadør i Danmark, Ajit Gupte.

“Vi er meget glade for samarbejdet med den indiske ambassade og de indiske restauranter, da vi her i Danmark har meget at lære af inderne om, hvordan man bruger bælgfrugter i den daglige madlavning,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Hvad: Bælgfrugternes Dag

Hvem: Dansk Vegetarisk Forenings lokalafdelinger

Hvor: Brøndby, Ringsted, Svendborg, Sønderborg og Aarhus

Hvornår: søndag den 9. februar og mandag den 10. februar 2020

Bælgfrugter – hvorfor?

Bælgfrugter har altid udgjort en vigtig base i blandt andet det indiske køkken, og med et øget fokus på klima og bæredygtighed er interessen for bælgfrugter stigende, også på vores breddegrader. Bælgfrugter mætter godt, har et lavt indhold af fedt og kan medvirke til at forebygge type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Samtidig udleder produktionen af dem kun ganske lidt CO2, og dermed er der mange gode grunde til at integrere dem i det danske køkken i langt højere grad end i dag.

Comments

comments

2 kommentarer til FN-mærkedag sætter fokus på bælgfrugter – for at nå klimamålene

  • Tom Andersen skriver:

    Der er ingen dokumentation for at bølgfrugter nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom og heller ikke at mættet fedt øger risikoen for dette!
    Kom ud af firsernes fedt fobi-tak.

    • jytte sørensen skriver:

      man kunne måske bare spise dem for fornøjelsens skyld. At mættet fedt ikke er noget problem er noget sludder. men spis du bare dit kød. det er dig vel undt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.