Fransk domstol dømmer Monsanto ansvarlig for sprøjtegiftsyg landmand

Monsanto pesticide to be sprayed on food crops. Foto: United States Department of Agriculture (USDA)

PARIS / LYON (Reuters) – En fransk domstol har fastslået, at Monsanto er ansvarlig for sygdommen hos en landmand, der indåndede dampe fra et af ​​kemikoncernens ukrudtsmidler. Der er tale om nok et juridisk nederlag for den Bayer-ejede koncerns manglende sundhedsanprisninger.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters den 12. april 2019.

I sidste omgang af et årtis juridisk konfrontationer afgjorde appelretten i Lyon den 11. april sagen til fordel for landmanden Paul Francois, der har hævdet, at Monsantos Lasso-ukrudtsmiddel har gjort ham syg, og at produktets faremærkning ikke var tilstrækkelig.

Den 55-årige Francois forklarer, at han lider af neurologiske problemer, herunder hukommelsestab, besvimelse og hovedpine, efter at han ved et uheld indåndede Lasso i 2004, mens han arbejdede på sin gård.

Den folkelige modstand mod Monsantos produkter er stærkt voksende verden over.

Den aktuelle dom gav landmanden medhold, men fastsatte imidlertid ikke erstatningens størrelse. Den vil nu blive overvejet af en anden domstol i Lyon. Francois kræver omkring 1 million Euro (7,3 mio. kroner) i skadeserstatning.

Kemikoncernen Bayer, der købte Monsanto i en handel til 416 milliarder kroner sidste år, udtalte efter dommen, at man vil overveje sine juridiske muligheder, herunder en appel i Frankrigs højesteret.

Tiden er ved at løbe ud for de sprøjteglade landmænd.

Den tyske kemikaliekoncern tilføjede, at plantebeskyttelsesmidler “ikke udgør en risiko for menneskers sundhed, hvis de anvendes i overensstemmelse med de anvendelsesbetingelser, der er fastsat i deres lovgivningsmæssige godkendelse.”

Lasso blev forbudt i Frankrig i 2007, efter at produktet var trukket tilbage i andre lande. Det anvendte et andet aktivt stof end glyphosat, der er hovedbestanddelen i Monsantos bedst sælgende sprøjtegift Roundup, der er genstand for flere retssager i USA om påståede kræftforbindelser.

Se omtalen af sagen på Reuter TV.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.