Lomvie-bestanden i Grønland får alligevel ikke fred.

En ny fuglebekendtgørelse på Grønland bliver trukket tilbage i dag – fire dage efter at den trådte i kraft. Det er afsnittet om beskyttelse af lomvier, der er årsag til balladen. Det skriver Sermitsiaq/AG 4. januar 2017.

Den længe ventede fuglebekendtgørelse, der begrænser jagten på den truede bestand af lomvier i Grønland, trådte i kraft fra nytår. Bekendtgørelsen betyder, at jagten på lomvier blev indstillet fra årsskiftet.

Tidligere formand for Landsstyret, Hans Enoksen.

Men nu kræver medlem af Naalakkersuisut for fiskeri og jagt, Hans Enoksen fra Partii Naleraq, at hele bekendtgørelsen bliver trukket tilbage og jagten på lomvier bliver genoptaget den 6. januar.

Procedurefejl
Det er bestemt ikke med stolthed, at Hans Enoksen foreslår annullering af fuglebekendtgørelsen, der er lavet især for at beskytte lomvier, som biologer vurderer er udryddelsestruede.

Men fisker- og fangerforeningen KNAPK gjorde forleden Hans Enoksen opmærksom på, at der er sket en procedurefejl. KNAPK er Grønlands svar på Landbrug og Fødevarer med et kraftigt islæt af Bæredygtigt Landbrugs metoder.

– Vi kan først lave en ny bekendtgørelse, der træder i kraft, når den nuværende lomviejagt slutter i slutningen februar. Indtil da virker den gamle. Det er en dum fejl, og jeg tager det fulde ansvar som politisk ansvarlig på området, siger Hans Enoksen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.