Økologiske fødevarer er det sikreste valg, hvis man vil spare sig selv for pesticider. Det viser ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen. Foto: Moment Studio, Økologisk Landsforening

Økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af sprøjtegifte i sin mad. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager. Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse den 12. januar 2021

Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe i detailhandlen med en omsætning på 4,8 mia. kroner i 2019. Foto: COOP

Der er gennemsnitligt rester af sprøjtegift i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2019 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticider.

72 procent af de ikke-økologiske frugter og 34 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder syntetiske sprøjtegiftrester, viser rapporten. Derudover viser den, at sprøjtegiftrester oftere findes i udenlandsk frugt og grønt end i dansk.

”År efter år finder myndighederne pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt. Heldigvis er de danske forbrugere blevet mere opmærksomme på, at økologi er det sikre valg, hvis man vil spare sig selv og sin familie for rester af syntetiske pesticider. Salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe i detailhandlen med en omsætning på 4,8 mia. kroner i 2019.

Ud af de 169 prøver af økologiske vegetabilske fødevarer, som Fødevarestyrelsen har lavet, fandt man påvisninger af Spinosad i to prøver. Bl.a. i økologisk banan fra Ecuador og i økologisk grønkål fra Spanien. Fødevarestyrelsen konkluderer i rapporten, at varerne var i overensstemmelse med varestandarden og således kunne deklareres økologisk.

Miljøstyrelsen afsløret: Godkendelse skjulte skadevirkninger ved verdens mest udbredte insektgift

Ulovlig sprøjtegift i citrusfrugter og bananer

Fødevarestyrelsen fandt desuden rester af det omstridte stof chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methanyl, som ikke længere er godkendt i EU. Resterne blev bl.a. fundet i ikke-økologiske bananer og citrusfrugter og lå over den såkaldte detektionsgrænse, men dog under den gældende maksimalgrænse (MRL). Men da der ikke er en nedre grænse for stoffets effekter, kan Fødevarestyrelsen ikke udelukke, at selv små mængder har en skadelig virkning på generne.

”Stoffet er et af de mest problematiske og årsagen til, at både COOP og Salling Group i 2020 udelukkende forhandler økologiske bananer. Det er skræmmende, at det fortsat optræder i prøverne, når vi ved, hvor skadeligt det er,” siger Per Kølster.

Coop stopper med at sælge sprøjtede bananer fra 2020

Fødevarestyrelsen vurderer, at pesticidrester under grænseværdien er uproblematiske for helbredet. Flere forskere har imidlertid ikke den samme vurdering og peger blandt andet på, at der kan opstå de såkaldte cocktaileffekter mellem rester af forskellige pesticider.

I 2019 fandt Fødevarestyrelsen en større andel af prøver med multiple fund (mere end et pesticid i samme prøve) i prøver fra 3. lande og i prøver fra andre EU-lande sammenlignet med prøver fra Danmark.

FAKTA

Hvis man vil spare sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således næsten halvere sit indtag af pesticider.

I pesticidkontrollen blev 222 forskellige typer af fødevarer analyseret for pesticidrester fordelt på i alt 2055 prøver. Der blev analyseret for ca. 344 pesticider angivet som restdefinitioner. Derudover blev 92 prøver analyseret for 235 andre pesticider ved screeningsanalyser.

Visited 9 times, 4 visit(s) today

One Comment

  1. Vi tør slet ikke spise fødevarer som ikke er økologiske.

Skriv en kommentar