Moratorium for udvidelser af danske lufthavne – gå med!

Pressemeddelelse fra Foreningen Bevar Jordforbindelsen:

Fredag den 7. februar kommer Operation Klimahandling forbi Transport- og Boligministeriet. Der vil være taler, og vi vil overrække nedenstående/vedlagte brev om at indføre et moratorium for udvidelser af danske lufthavne til transportministeren kl 12.00.

Flyvning er den mest klimaskadende transportform. Alligevel er flytrafik begunstiget med momsfritagelse, ingen afgifter på flybrændstof og tildeling af gratis CO2-kvoter. Og i modsætning til landene omkring os, har Danmark ingen passagerafgift.

Klimaeffekten af luftfart er betydelig større end selve effekten fra CO2, fordi udledningen sker i stor højde. Også af den grund er det tvingende nødvendigt at stoppe væksten i lufttransport. Meget håb lægges i udvikling af electrofuel til fly. Men energi til fremstilling af denne avancerede type brændstof er begrænset, og der bliver rift om den i mange sektorer. Biobrændstof er uacceptabelt som energikilde, fordi produktionen har uoverskuelige konsekvenser for biodiversitet og madproduktion.

Mellem 80 og 90 procent af verdens befolkning har aldrig sat deres ben i en flyvemaskine. Klimaforandringerne viser sig tydeligere og tydeligere år for år. Det er helt urealistisk at forestille sig, at danskerne kan vedblive med at flyve lige så meget, som vi gør i dag, hvis vi skal stoppe den globale temperaturstigning ved 1,5 grader. Hvad enten vi vil det eller ej, kommer vi til at flyve mindre i fremtiden, og der vil ikke være behov for den samme lufthavnskapacitet, siger Jacob Sørensen fra Bevar Jordforbindelsen.

Derfor anbefaler vi et moratorium for udvidelser af lufthavne i Danmark.

Operationen

Deltagerne mødes kl 11.30 i Rigsdagsgåden foran indgangen til Christiansborg og går i en lange række med bannere til Transport- og Boligministeriet, som ligger på Frederiksholm Kanal 27. Operationen slutter kl 13.00.

Læs mere om programmet på Operation Klimahandlings Facebookside.

Kontakt

Jacob Sørensen

Bevar Jordforbindelsen

E: jacob@gusto.dk

T: 6199 1865

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.