barnkyssersvin_dyrevelfaerd

Vi har modtaget denne kommentar til debatten om MRSACC398 og smitterisiko for småbørn. Den er skrevet af Hans Peter Hagens, der er arkitekten bag Torvehallerne i København.

hanspeterhagens-ulrik-jantzen-foto
Arkitekt Hans Peter Hagens. Foto: Ulrik Jantzen.

MRSA er blevet en del af hverdagen selv i Danmarks større byer  – tilsyneladende med en del hemmelighedskræmmeri til følge som landbrugsbeskyttende faktorer. Er det frem for os mennesker (børn, voksne, og ældre) må der desværre spørges ?

Nyligt bringende vores yngste barn i vuggestue i det centrale København er meldingen, at der i institutionen har været tilfælde af MRSA, og at forældre og personale bedes tage forholdsregler. Herudover meddeltes, at en læge i fortrolighed havde ringet ind og givet denne  besked, uden at måtte nævne hvilket barn smitten måtte være kommet  fra og antageligt fra hvilket område i Danmark den har haft sit udgangspunkt. Dermed mørklægges de eventuelle landbrug eller steder hvor smitten er blevet pådraget.

Desværre prioriteres danske svin og stalde dermed højere end sikkerheden hos os almindelige borgere. Aspekter som jo også diskuteres gennem såvel Politikens løbende dækning heraf, samt senest af Kjeld Hansens indlæg i Politikens debatsider 01.11.2016, hvori gives det klare billede, at der ikke er tilstrækkelig kontrol med MRSA-udviklingen  – tværtimod  – hvor dyrlæger med potentielle landbrugsinteresser bliver kontrolorgan frem for almindelige læger, som er sat i verden for at tage hånd om os mennesker.

Alene EU- støtten i milliard klassen til Dansk Landbrug bør i ovennævnte sammenhænge være ensbetydende med ufravigelige betingelser til ansvarlighed i landbrugsproduktionen anno 2016.

Dette er naturligvis ikke blot et spørgsmål om MRSA, markant overforbrug af penicillin, noget nær landsdækkende gyllespredning, betragtelige luftgener, stråforkortninger, sprøjtemidler i Danmarks grundvand, censur af forskning i disse aspekter, politisk afhængige universiteter etc. Eftersom nye mere ansvarlige tilgange vil kunne åbne flere veje , hvor det såkaldte nuværende ”Udkantsdanmark” transformeres til noget positivt i almindelige danske borgeres virkeligheder og hverdage.

Kvalitetetsproduktioner er noget storbyernes borgere higer efter, ikke kun i Danmark, bare tænk på New York, Berlin og London hvor ”farmers markets” trækker fulde huse. Og dermed både salg af de stærkt eftertragtede lokale og regionale kød-, frugt-, grøntproduktioner, men også den tilhørende mere attraktive landdistriktsudvikling i sig selv, kombineret med opblomstring af (mange steder dødt) handelsliv i centrum  af vore gamle danske byer. Sidegevinsterne er mærkbare

Uanset hvad, som er op og ned politisk set, er MRSA ikke en spiselig udvikling hverken på landet eller i byerne.  Eller på blå stue…

torvehallerne-i-kbh-by-night-arkitekt-hans-peter-hagens
Torvehallerne i København er særdeles smukt og funktionelt byggeri, der bl.a. er rost til skyerne i dagspressen.
Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.