Nu kommer det samfundsnyttige landbrug!

oekomaerkeØkologisk Landsforening inviterer til international netværksmøde om samfundsnyttigt landbrug i Vejle den 23. november. Det fremgår af en pressemeddelelse fra foreningen.

Landbrug kan være andet og mere end produktion af fødevarer.

På Samsø sælges aktier i øens jord til danskerne med garanti om giftfri økologisk dyrkning. I Limfjorden, på øen Egholm, få kilometer fra Aalborgs centrum ligger Egholm Folkefarm, hvor aalborgensere er involveret i ejerskab og arbejdet på gården med produktion af fødevarer. På Fyn er en økologisk planteskole ramme om arbejdslivet for borgere i afklaringsforløb, og lige uden for Aarhus er en gård med 45 hektar jord ved at blive omlagt til økologisk drift og socialøkonomiske arbejdspladser. På Hegnsholt Hønseri i Lejre samarbejder landmand, borgere og restauranter om produktion af slagtekyllinger og æg. I Salling er Livsalling et kulturfællesskab mellem
landmænd om en genoplivning af 10 mindre landejendomme i en klynge omkring Thise Mejeri.

Ovennævnte er eksempler på nyskabelser i dansk landbrug, som fokuserer på at forbedre næste generation af økologiske landmænds adgang til erhvervet samt at udvikle redskaber til løsning af samfundets store udfordringer på natur, drikkevandsbeskyttelse, affolkning og sociale behov hos borgere med psykiske, sociale eller fysiske udfordringer. Seks ud af i alt tolv landbrug, som deltager i udviklingsprojektet, Det Samfundsnyttige Landbrug, støttet af Villumfonden og udført af Økologiske Landsforening.

lone-andreasen

Lone Andreasen, ØL.

Den 23. november inviteres alle interesserede til internationalt netværksmøde i Vejle, hvor de seks ovennævnte landbrug sammen med en række udenlandske kolleger og organisationsfolk deltager. Formålet med mødet er at netværke og lade sig inspirere af internationale erfaringer. Ifølge Lone Andreasen, Økologisk Landsforening, der er projektleder på Det Samfundsnyttige Landbrug, er det netop netværk og samarbejde, der skaber nye typer af samfundsnyttige landbrug.

– Det er i høj grad samarbejder mellem landmænd, jordejere, borgere og fx kommuner, som skaber nye muligheder for at etablere landbrug, der løser udfordringer for erhvervet og samfundet. Socioøkonomiske landbrug, pleje af naturfølsomme områder og delelandbrug er eksempler på nogle af de nye samarbejder vi har set herhjemme, og i flere af vores nabolande popper lignende eksempler op, siger Lone Andreasen.

På mødet den 23. november er der oplægsholdere fra Frankrig, Tyskland, Irland, England, Sverige og Norge.
Desuden en udstilling om hver af de seks danske landbrug nævnt her.

Tid, sted og tilmelding
Netværksmødet finder sted på Hotel Sinatur Haraldskær, Skibetvej 140, 7100 Vejle kl. 9.00 – 15.30.
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding efter først til mølle-princippet.

Program og tilmelding her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.