oekomaerkeØkologisk Landsforening inviterer til international netværksmøde om samfundsnyttigt landbrug i Vejle den 23. november. Det fremgår af en pressemeddelelse fra foreningen.

Landbrug kan være andet og mere end produktion af fødevarer.

På Samsø sælges aktier i øens jord til danskerne med garanti om giftfri økologisk dyrkning. I Limfjorden, på øen Egholm, få kilometer fra Aalborgs centrum ligger Egholm Folkefarm, hvor aalborgensere er involveret i ejerskab og arbejdet på gården med produktion af fødevarer. På Fyn er en økologisk planteskole ramme om arbejdslivet for borgere i afklaringsforløb, og lige uden for Aarhus er en gård med 45 hektar jord ved at blive omlagt til økologisk drift og socialøkonomiske arbejdspladser. På Hegnsholt Hønseri i Lejre samarbejder landmand, borgere og restauranter om produktion af slagtekyllinger og æg. I Salling er Livsalling et kulturfællesskab mellem
landmænd om en genoplivning af 10 mindre landejendomme i en klynge omkring Thise Mejeri.

Ovennævnte er eksempler på nyskabelser i dansk landbrug, som fokuserer på at forbedre næste generation af økologiske landmænds adgang til erhvervet samt at udvikle redskaber til løsning af samfundets store udfordringer på natur, drikkevandsbeskyttelse, affolkning og sociale behov hos borgere med psykiske, sociale eller fysiske udfordringer. Seks ud af i alt tolv landbrug, som deltager i udviklingsprojektet, Det Samfundsnyttige Landbrug, støttet af Villumfonden og udført af Økologiske Landsforening.

lone-andreasen
Lone Andreasen, ØL.

Den 23. november inviteres alle interesserede til internationalt netværksmøde i Vejle, hvor de seks ovennævnte landbrug sammen med en række udenlandske kolleger og organisationsfolk deltager. Formålet med mødet er at netværke og lade sig inspirere af internationale erfaringer. Ifølge Lone Andreasen, Økologisk Landsforening, der er projektleder på Det Samfundsnyttige Landbrug, er det netop netværk og samarbejde, der skaber nye typer af samfundsnyttige landbrug.

– Det er i høj grad samarbejder mellem landmænd, jordejere, borgere og fx kommuner, som skaber nye muligheder for at etablere landbrug, der løser udfordringer for erhvervet og samfundet. Socioøkonomiske landbrug, pleje af naturfølsomme områder og delelandbrug er eksempler på nogle af de nye samarbejder vi har set herhjemme, og i flere af vores nabolande popper lignende eksempler op, siger Lone Andreasen.

På mødet den 23. november er der oplægsholdere fra Frankrig, Tyskland, Irland, England, Sverige og Norge.
Desuden en udstilling om hver af de seks danske landbrug nævnt her.

Tid, sted og tilmelding
Netværksmødet finder sted på Hotel Sinatur Haraldskær, Skibetvej 140, 7100 Vejle kl. 9.00 – 15.30.
Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding efter først til mølle-princippet.

Program og tilmelding her.

Visited 12 times, 9 visit(s) today

Comments are closed.