Tilbage i 2005 blev 215 mennesker uventet inficeret med svinebakterien Streptococcus suis i den kinesiske by Sichuan. Normalt inficerer S. suis kun svin og smågrise, men indenfor en uge døde 39 smittede mennesker, hvilket gør det til et af de værste S. suis-udbrud, verden endnu har set. Nu meddeler et forskerhold, at de har fundet kilden til udbruddet, og for første gang har ansvarlige myndigheder forhåbentlig en chance for at forebygge denne form for sundhedskriser i fremtiden.
Infektionsudbruddene i Sichuan kan ses som et skræmmende eksempel på, hvad der venter, hvis en virulent og humanpatogen svinebakterie bliver introduceret i avlstoppen og spreder sig derfra til hele svineproduktionen og det omliggende samfund. Det er forsåvidt en parallel til antibiotika-resistente stafylokokker som MRSACC398, bortset fra at CC398 ikke gør dyrene syge. Men hvis CC398 bliver bare lidt mere virulent, vil vi kunne se noget lignende som med denne bakterie.
S. suis er en bakterie, der normalt kun inficerer svin, men det nøjes den ikke længere med. Ved at berøre svinekroppe eller håndtere syge grise kan mennesker også blive inficeret. I 2005 blev folk i tolv byer i Kina ramt, hvilket gjorde det til verdens hidtil største og geografisk mest omfattende smitteudbrud af S. suis til dato.
Først i Danmark
Hos svin forårsager bakterien normalt ikke sygdom, men den er ganske farlig for mennesker. S. suis blev første gang påvist i mennesker i Danmark i 1968, hvor to personer fik meningitis og en person døde af sepsis på grund af bakterien. De to overlevende var en 61-årig savværksarbejder og en 38-årig slagteriarbejder, mens den blodforgiftede afdøde var en 44-årig mand, der døde få timer efter indlæggelse. Mindst 12 tilfælde er rapporteret fra Danmark frem til 2005.
Overlæge Steen Hoffmann fra Statens Serum Institut oplyser i en mail 10. marts d.å., at SSI i perioden 1973-2014 har modtaget 7 isolater af S. suis fra 6 patienter (én havde bakterien i både blod og spinalvæske).
En infektion kan forårsage sepsis (blodforgiftning), meningitis og døvhed, og i 39 tilfælde under det kinesiske udbrud i 2005 endda død. Men indtil da havde forskerne aldrig set bakterien spredes mellem mennesker før, så ingen anede, hvordan så mange mennesker kunne blive syge, især bosat over så stort et geografisk område
Bakteriestammen i 2005-udbruddet syntes også særligt dødbringende. 30 procent af de smittede blev dræbt af bakterien. “Kilden til den dødelige stamme, der forårsagede udbruddet, har været ukendt indtil nu,” udtalte en deltager på forskerholdet, Ruiting Lan, fra University of New South Wales (UNSW) i Australien. “Vores forskning viser nu, at bakterien er udviklet i smågrise, der er opdrættet af kommercielle avlsselskaber, som derefter distribuerer smågrisene til hundredvis af individuelle smålandmænd i hele provinsen, hvor de voksne svin bliver slagtet på gården, og der overfører smitten”.
Selvom så mange som 215 mennesker blev smittet, forekom alle infektioner hos mindre landmænd, der havde været direkte udsat for smitte, da grisene blev slagtet. Der ses derfor ingen grunde til, at man bør stoppe med at spise svinekød.
Smitte fra avlstoppen
Denne nye undersøgelse bidrager til at forklare, hvordan så mange mennesker kunne blive smittet på tværs af Kina på omtrent på samme tid. Forskerne analyserede genomer fra 95 bakterielle isolater fra både patienter og syge svin for at undersøge, hvordan denne særligt farlige bakteriestamme var opstået. De fandt, at den dødbringende stamme havde udviklet sig ved udgangen af 2004, hvilket tyder på, at smågrisene var blevet smittet i et avlscenter i Sichuan, inden de blev videresolgt til landmænd til opfedning som slagtesvin.
Forskerne fandt også, at de berørte personer i udbruddet var mennesker, der levede nær større veje og motorveje, hvor grisene var blevet transporteret og solgt. “Udbruddet var en uforudset konsekvens af Kinas økonomiske udvikling,” siger Ruiting Lan. “For at øge svineproduktionen anvendte virksomhederne importerede svineracer snarere end lokale, og derefter leverede de inficerede pattegrise til en bred vifte af landmænd, der har opfostret dem under dårlige hygiejniske forhold på deres småbrug. Denne kombination af handlemåder har skabt en stor trussel mod folkesundheden og markant øget risikoen for et meget stor sygdomsudbrud,” tilføjede Lan.
Men forskerne siger, at denne form for udbrud kan begrænses i fremtiden, nu hvor man kender risikofaktorerne. “En patogen-fri avl af smågrise og forbedret hygiejne for mindre landmænd kunne bidrage til at forhindre sådanne udbrud,” skriver forskerne i en artikel om deres forskning i tidsskrifte Emerging Infectious Diseases. “Alternativt ville det være en meget effektiv strategi for at forebygge udbrud, at man overvåger udviklingen af sygdomme hos avlscenterne.”
Forskningen er publiceret i Emerging Infectious Diseases.