Vil fremtidens fødevarer vokse op i en sværm af robotter?

saga

Hærskarer af droner skal styre agroproduktionen i fremtiden, mener SAGA – der lever af at sælge droner. Hvordan den vilde fauna, f.eks. sanglærker og rovfugle, vil reagere, er der tilsyneladende ingen viden om.

Droner vil kunne hjælpe agroproducenterne med at kortlægge ukrudt i deres produktionarealer og forbedre høstudbyttet. Dette er løftet fra et forskningsprojekt kaldet SAGA (Swarm Robotics til landbruget), der er udvalgt til finansiering af ECHORD ++. SAGA vil blive præsenteret på udstillingen Maker Fair, der afholdes i Rom 14. – 16. oktober. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Echord, 12. oktober 2016.

Projektet vil kunne levere en sværm af droner, der er programmeret til at overvåge en mark og præcist kortlægge tilstedeværelsen af ukrudt mellem afgrøder gennem “on-board machine vision”. Derudover vil dronerne kunne tilkalde hinanden i ukrudtsangrebne områder, så de kun inspicerer disse områder præcist. Dette svarer til sværme af bier, der finder de mest givende blomstpletter. På denne måde kan planlægningen af ukrudtskontrol begrænses til højt prioriterede områder og dermed skabe besparelser og samtidig øge produktiviteten.

sagavito

Den iralienske specialist i sværm-teknologi, dr. Viti Trianni.

“Anvendelsen af sværmrobotteknologi til præcisionslandbrug repræsenterer et paradigmeskift med en enorm potentiel indvirkning”, siger Dr. Vito Trianni, der er SAGA projektkoordinator og forsker ved Institut for kognitiv videnskab og teknologi hos det italienske National Research Council (ISTC-CNR).

“Da prisen på robotteknologi hardware er faldende, mens miniaturisering og kunnen hos robotter er stigende, vil vi snart være i stand til at tilbyde automatiserede løsninger på enkelte anlæg. Dette skal ledsages af evnen til at arbejde i store grupper, således at store områder kan effektivt dækkes. Sværm-robotteknologi tilbyder løsninger på sådan et problem”, siger Dr. Trianni.

Om SAGA

SAGA er et forskningssamarbejde, der involverer Institut for Kognitiv Videnskab og Teknologi (ISTC-CNR) hos det nationale forskningsråd i Italien (CNR), som tilbyder ekspertise i sværm robotteknik software og fungerer som koordinator for SAGA aktiviteter; Wageningen University & Research (WUR), som leverer ekspertise i landbrugs- robotteknologi og præcisionslandbrug; og Avular B.V., et firma med speciale i drone-løsninger til industrien og landbruget.

skaermbillede-2016-10-15-10-31-09

Hollandsk politi træner rovfugle til at bekæmpe droner – hvad vil der ske ude i den vilde natur? Se hele video her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.