Formanden for Landbrug & Fødevarer hedder Martin Merrild og er blandt de minkavlere, der hårdnakket holder fast ved den udskældte produktion. Pressefoto fra L&F

På kort tid har coronavirus spredt sig til 13 hollandske minkfarme, hvor myndighederne nu er gået i gang med at aflive mere end 400.000 dyr. I april blev to ansatte på en minkfabrik konstateret smittet med coronavirus fra deres dyr, men selvom Danmark har verdens største og mest moderne produktion af mink, er der endnu ikke konstateret coronavirus på danske minkfabrikker. De første mink er dog indleveret til test for Covid-19, til trods for at fødevareminister Mogens Jensen har afvist, at pandemier som den aktuelle kan udspringe af moderne husdyrproduktion.

400.000 mink gasses

Hollandske mink blev først inficeret med coronavirus af ansatte på en minkfabrik i april. Regeringen identificerede to tilfælde, hvor mennesker var blevet inficeret af syge dyr i maj, den eneste overførsel fra dyr til menneske, der er kendt siden det globale udbrud begyndte i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian den 6. juni 2020.

Adm. direktør Clair Bass, Humane Society International. Foto: YouTube

Aflivningen af de 400.000 mink involverer arbejdere i beskyttelsesdragter, der bruger gas mod minketæver og deres hvalpe. De mange døde dyr sendes til en destruktionsanstalt, hvorefter fabrikkerne desinficeres.

Borgergrupper mod pelshandel siger, at udbruddet er nok en grund til at lukke alle minkfabrikker.

”Vi opfordrer til, at de 24 lande rundt om i verden, der stadig tillader minkavl, meget hurtigt evaluerer situationen og de kendsgerninger, der kommer ud fra Holland,” sagde Clair Bass, administrerende direktør for Humane Society International, ifølge Guardian.

I november 2012 blev Europaparlamentsmedlem og folketingskandidat Dan Jørgensen kåret til Årets Dyreven for sin indsats for bedre vilkår for produktionsdyrene i Europa. Et år senere sagde han nej til at afskaffe minkavl i Danmark. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Ingen politisk vilje til handling

Gruppen siger, at Kina, Danmark og Polen er de største minkproducenter med 60 millioner dræbte dyr hvert år. I Danmark er der dog næppe politisk stemning for at forbyde minkfabrikkerne. Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere ført politisk kampagne på et forbud mod minkavl, men skiftede signaler, da han i december 2013 blev udpeget til fødevareminister. Hvor han står i dag i spørgsmålet, vides ikke.

Fødevareminister Mogens Jensen og hans spindoktor forsikrede den 6. maj 2020 offentligheden om, at pandemier ikke kan udspringe af moderne landbrug som f.eks. minkindustrien i Holland. Påstanden synes ikke at være fagligt korrekt.

Ifølge landbrugsavisen.dk den 26. april 2020 har danske forskere tidligere afvist, at mink skulle kunne spille en rolle for spredningen af Covid-19. Den påstand synes at være forkert efter udbruddet og spredningen i Holland. Også fødevareminister Mogens Jensen (S) har forsikret, at pandemier skulle kunne udspringe af moderne husdyrproduktion, hvilket er en tvivlsom påstand efter udviklingen i Holland.

Visited 15 times, 5 visit(s) today

Kommentarer

  1. Steen Ole Rasmussen

    Det opfattes som et faktum af de hollandske myndigheder, at der er konstateret to tilfælde af smitte med Codvid-19 fra mink til menneske: https://www.theguardian.com/world/2020/jun/06/dutch-mink-farms-ordered-to-cull-10000-animals-over-coronavirus-risk?CMP=Share_iOSApp_Other
    Det er ind til nu ikke påvist andre steder end i Holland.

    Alligevel vælger de danske myndigheder at forholde sig til det, at smitten kan gå fra dyr/ til menneske “som om” der kun var tale om en hypotese: https://ing.dk/artikel/hollandske-mink-kan-have-smittet-mennesker-med-corona-10000-dyr-slaas-ned-236031

    Det er ansvarspådragende, på samme måde som det burde have fået konsekvenser, at de danske myndigheder lukkede af for det faktum, at Covid-19 smitter allerede før smittede udviser symptomer helt frem til d.21/4.

    Der var ingen grund til at tro andet end at smitte kommer fra folk uden symptomer allerede i slut jan., hvor den første smittekæde i Tyskland afslørede det. Alligevel valgte de de danske myndigheder anbefalinger, som tog udgangspunkt i antagelsen af, at kun folk med symptomer smittede.

    Selv om den amerikanske præsident påstår, at sygdommen er sluppet ud af et kinesisk laboratorium, så er det fortsat den mest udbredte antagelse, at smittet i sit udgangspunkt kom fra dyr til menneske, at sygdommen opstod i dyr, blev overført til mennesker fra dyr og at det skete i Wuhan i Kina.

    Dette virus tilpasser sig og muterer meget effektivt både i dyr og mennesker. Det er derfor, at sygdommen er så stor en udfordring: https://edition.cnn.com/2020/06/12/opinions/coronavirus-mutation-increased-infectivity-haseltine/index.html

    Det var snævre økonomiske overvejelser i toppen af den kinesiske ledelse, der gjorde, at man ikke inddæmmede sygdommen effektivt præcist der, hvor den opstod. Man forfulgte i stedet den læge, som forsøgte at advare sine kolleger om den dye Sars-virus. Denne læge blev en martyr i Kina, fordi han døde af sygdommen ca. 1,5 måned efter hans heroiske handlinger.

    De danske myndigheder nøler nu, ved kun at anse smitten fra mink til mennesker for at være en mulighed.

    Det kunne godt tyde på, at man forholder sig arbitrært til fakta ud fra en snæver økonomisk interesse i at spare staten for milliarder af kroner i erstatning til de danske minkavlere.

  2. Pingback: 11.000 mink skal aflives – fatal fejlmelding fra Morgens Jensen om coronasmittede husdyr | Gylle.dk

Skriv en kommentar