Bedrag

bedrag

“Bedrag” var titlen på DR’s dramaserie med Nikolaj Lie Kaas (foto) i en af hovedrollerne i 2016. Og det var ikke det eneste “bedrag”, der var tale om i datiden, skrev Jørgen Carlsen i “Etisk set” i Kristeligt Dagblad  Foto: DR

Højskoleforstander Jørgen Carlsen, Testrup Højskole, har skrevet denne interessante klumme om etik i Kristeligt Dagblad den 22. februar 2016. Selvom den er mere end tre år gammel, tåler den sagtens at blive genlæst. God fornøjelse!

J-c-WEB-Lkm-DK-00002

Forstander Jørgen Carlsen, Testrup Højskole.

”Bedrag” er titlen på DR’s aldeles fremragende dramaserie, der for tiden ruller hen over skærmen søndag aften og tryllebinder store dele af den danske befolkning. Her bedrager man hinanden på kryds og på tværs i en række indbyrdes forviklinger. Og indimellem bedrager nogle af bedragerne også sig selv.

List og bedrag er også det gennemgående patentmiddel hos Frank Underwood (Kevin Spacey) i Netflixserien ”House of Cards”. Serien står i sin dramaturgi i øvrigt dybt i gæld til Shakepeares ”Richard III”. Her oplever vi flere gange Richard træde frem på prosceniet for åbenlyst at indvie tilskuerne i sine udspekulerede og ondsindede planer.

I det hele taget er temaet bedrag selve den dramaturgiske krumtap i Shakespeares kendeste skuespil. ”Hamlet” kredser blandt meget andet om den afgrundsdybe forskel mellem ”at synes” og ”at være”, i ”Macbeth” brydes troskabseden over for kongen, som oven i købet myrdes, i ”Othello” bedrages den alt andet end jaloux anlagte hovedperson ind i jalousien, i ”King Lear” forvandles sandheden til løgn og bedraget til sandhed, fordi sproget bryder sammen og bliver i bogstaveligste forstand intetsigende. Når løgnen indtager sandhedens plads, så bliver sandheden hjemløs, og verden bryder sammen. Det er et gennemgående ledemotiv hos Shakespeare.

Men bedrag er som bekendt ikke bare noget, der udspiller sig på scenen eller på skærmen eller i det hele taget i kunstens fiktive verden. Bedraget trives ganske fortrinligt i den tredimensionelle verden med surroundlyd, vi kalder virkeligheden. Det optræder i alle mulige skikkelser og forklædninger – lige fra uskyldig make up, botox og brystimplantater til storkriminalitet i erhvervslivet og skatteunddragelser i milliardklassen.

Bedraget bliver iscenesat på mange forskellige måder. Ord er som bekendt taknemmelige. Det koster ikke noget. Det er lige så let at sige åbenbaring som at sige gulvspand. Glem ikke hvordan det var sidst i halvfemserne, da alle mulige firmaer og institutioner skulle iføre sig et figenblad under betegnelsen ”værdigrundlag”. I stedet for at bekende deres synder, skulle de proklamere deres dyder, og hykleriet kendte ingen grænser. Det var altid noget med respekt, åbenhed, professionalisme, ansvarlighed og den slags. Såvidt jeg husker, havde Rigsrevisionen nøjagtig det samme værdigrundlag som Jysk Rengøringsselskab.

Fuglede_portræt

Gårdejer Flemming Fuglede Jørgensen er formand for agroproducenterne i foreningen med det bedrageriske navn Bæredygtigt Landbrug. Foto: DR2.

Og nu til det seneste eksempel på åndelig falskmøntneri.

Indtil for godt en uge siden gik jeg og sikkert mange andre i den naive tro, at organisationen ”Bæredygtigt Landbrug” omfattede en kreds af idealistiske landmænd, der havde indset, at landbruget må gå nye veje. Det konventionelle landbrug har spillet fallit – både set i forhold til brugen af pesticider, bæredygtigheden i miljøet, til afvandingsproblematikken og kvælstofudledningen, dyreetikken og folkesundheden ( faren for antibiotikaresistens).

Stor er derfor min forbavselse, da det viser sig at forholde sig stik modsat. Bæredygtigt Landbrug er en kynisk interesseorganisation, som overhovedet ikke har natur, miljø, økologi og dyrevelfærd på dagsordenen. Den sigter kun mod et eneste overordnet mål: Øget profit til landmændene, koste hvad det vil.

Jeg kan kun sige: Gid Bæredygtigt landbrug må få løn som forskyldt!

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.