Guldøje er et af de rovinsekter, der hjælper med at beskytte æbleplantagen mod skadedyr uden at der anvendes sprøjtegifte. Foto: Wikipedia

Mariehøns, svirrefluer og netvinger spiller en langt vigtigere rolle i at holde æbler sunde, end alverdens sprøjtegifte, men insekterne savner levesteder i form af blomsterstriber.  En ny undersøgelse fra University of Reading i Storbritannien viser, at kun halvt så mange æbletræer i plantager med blomsterstriber havde skader fra insektangreb sammenlignet med sprøjtede æbleplantager uden blomsterstriber

Vilde blomster omkring æbleplantager skaber levesteder for rovinsekter, der jagter de skadelige insekter, der deformerer og ødelægger æbler. Anlægges der blomsterstriber, er resultatet overbevisende. Et forskerhold fra University of Reading har påvist, at kun 48 procent af træerne i plantager med blomsterstriber havde frugtskader sammenlignet med 80 procent i frugtplantager uden blomsterstriber.

Den førende forsker Charlotte Howard er så glad for insekter, at hun har anbragt Galathea-sommerfugle på sit ID-foto fra University of Reading. I Nordvesteuropa lever Galathea kun fast i Sydvestengland, hvor den til gengæld er almindelig mange steder. I Danmark forekommer den kun som tilfældige strejfere elle bevidst udsatte dyr. Foto: University of Reading.

Den to-årige undersøgelse, offentliggjort 28. februar 2024 i Journal of Applied Ecology, tyder på, at landmænd kan høste op til yderligere 2.420 kg pr. hektar (6.9%) af ubeskadigede, første klasses æbler ved at anlægge blomsterstriber i frugtplantagerne. I 2020 blev der produceret 200.000 tons dessertæbler til en værdi af 158 millioner pund (1,4 mia. danske kroner) i Storbritannien.

Den førende forsker Charlotte Howard fra University of Reading udtaler i pressemeddelelsen: “Ved at passe på vores små rovdyr kan vi passe bedre på vores æbler. Anlæggelse af blomsterstriber nær frugttræer er en bæredygtig måde at forhindre skader på afgrøderne på, da det reducerer afhængigheden af ​​insekticider. Vi vil få flere gode insekter på gårdene og bedre britisk mad i supermarkederne, efterhånden som der kommer flere blomsterstriber ved siden af ​​frugtplantager.”

Gode ​​striber giver bedre høst

Undersøgelsen omfattede store, etablerede striber med vilde blomster, der var mere end fem meter brede og omfattede græsser og blomsterarter, der var udvalgt til at levere fødekilder året rundt. Stribernes veletablerede karakter over tid havde gjort det muligt at opbygge forskellige samfund af rovinsekter.

Forskerholdet fandt ud af, at blomsterstriberne ikke kun reducerede spredningen af ​​bladlus på træer, men også hvor mange frugter der blev angrebet på træerne. Æbler nær blomsterstriber havde over en tredjedel bedre chancer for at undgå frugtskader selv under spidsbelastningsudbrud af bladlus. Betydelige reduktioner i beskadigede afgrøder strakte sig op til 50 meter ind i frugtplantagen fra blomsterhabitatet.

Mariehøns forekommer over hele verden og der kendes omkring 6000 arter. De fleste er rovinsekter, der jager og æder bladlus. Foto: Wikipedia.

Læs den videnskabelige artikel her: Howard, C., Fountain, M.T., Brittain, C., Burgess, P.J., Garratt, M.P.D., Perennial flower margins reduce orchard fruit damage by rosy apple aphid, Dysaphis plantaginea (Homoptera: Aphididae). Journal of Applied Ecology. 10.1111/1365-2664.14598.

Bannerbillede: De store, veletablerede striber med vilde blomster var mere end fem meter brede og rummede græsser og blomsterarter, der var udvalgt til at levere fødekilder året rundt. Foto: University of Reading/Charlotte Howard

Visited 25 times, 8 visit(s) today

Skriv en kommentar