Dagens skribent. Privatfoto

Berøringsangst, ligegyldighed, uvidenhed og “kammeratskab” har været den giftige cocktail, politikerne har rystet sammen uden at evne handlekraft i 60-70 år

Af journalist og kommunikationsrådgiver Jørn Verner Stendorf, Videbæk

Hvor er det beskæmmende og dybt tragisk, at den politiske troværdighed og tillid, efterhånden er ikke eksisterende.

For at gøre Cheminova miljøsvineriet i og omkring høfde 42, Harboøre Tange og Grindstedværkets ditto til at leve med, bliver disse overgreb mod mennesker, dyr, fisk og natur gjort politisk spiselige ved at kalde det “generationsforureninger”.

Så udspekuleret kan nationale, regionale og lokale politikere derfor nu stå i kø ved håndvasken og fritage sig for ansvar og handlekraft. Det er et politisk sammenrend af generationer af uduelige politikere, der i 60-70 år, siden slutningen af 1950erne, ikke har evnet at hamre jernnæven i bordet for at få dette ufattelige miljøsvineri fjernet.

Giftdepotet ved høfde 42 er udnævnt til “generationsforurening”, selvom alle udmærket godt kender identiteten på synderne. Privatfoto

Berøringsangst, ligegyldighed, uvidenhed og “kammeratskab” har været den giftige cocktail, disse politikere har rystet sammen uden at evne nogen form for handlekraft i 60-70 år. For selvfølgelig har man kunnet finde de nødvendige midler til at få dette forbandede svineri fjernet fra Harboøre Tange, Grindsted Å, Grindsted by og ikke mindst Kærgård Plantage, hvor dødsens farlige kemikalier blev dumpet i en periode på 15 år. Sammenlagt er der tale om flere hundrede tons dødsensfarlige gifte, som Cheminova og Grindstedværket har på samvittigheden.

I 1971 blev socialdemokraten Jens Kampmann udnævnt til minister for forureningsbekæmpelse. En titel der et par år efter blev til miljøminister. Hele 23 miljøministre i skiftende regeringer har vi haft siden. Fælles for dem har været, at de ikke har haft evner, format og mod til at få de ovennævnte giftige kræftknuder endegyldigt fjernet.

Hele 14 populære sprøjtegifte, der er baseret på PFAS, er stadig tilladt, trods disse “evighedskemikaliers” uheldige egenskaber. Privatfoto

Til gengæld har de evnet med fortsat ligegyldighed at acceptere gødning og sprøjtegifte, der nu hober sig op i form af PFAS forureninger, og hvor vort arvesølv i form af grundvand i den grad er i fare for fremover at kunne drikkes.

Senest har det vist sig, at kvinders fertilitet kan være i farezonen også!

Det skal være mit store håb, at der meget markant og konsekvent bliver stillet klokkeklare krav til politikernes evner til at vise handlekraft i forhold til miljøet.

Har de ikke format eller evner i den retning, ser jeg gerne, at de skylles ud sammen med spildevandet!

Bragt i Herning Folkeblad som debatindlæg, 8. maj 2023

Bannerbillede: Fiskeriet er ved at kollapse på grund af forureningen af havet omkring Danmark. Privatfoto

Kommentarer

 1. Jan Stampe Nielsen

  100% enig. Desværre synes de fleste danske politikere at være egocentrerede, dernæst particentrerede – Danmarks ve og vel synes ikke at indgå i deres begrænsede univers. Så dybt frustrerende og beklageligt.

 2. Nora Tams

  Ja der skaltes og valtes med med f.eks. fertilitet og livsbetingelser – meget bredt set.
  Det er skræmmende

 3. Steen Ole Rasmussen

  Det er selve “udviklingen”, der er problemet. Begrebet har mistet mening; det, vore ledere står for, er blevet sit eget største problem!

  Vi var nogle, der skrev det, så “udviklingen” for rigtigt mange år siden! Vi blev tiet ihjel, forbudt adkomst til medierne, da vi satte spørgsmålstegn ved troens genstand, det som man står for i toppen af samfundet. Undertegnede var meget populær på dagbladet Information i 2008, lidt senere på ing.dk og på Fyens Stiftstidende, hvor mine kronikker blev trykt så snart de nåede frem. Men lige så snart jeg gjorde medierne selv til del af problemet – spinkulturen, som de har skabt, forstadiet til det vi ser med Trump i USA, fake news æraen, den fundamentale løgnagtighed og manglende evne til at se sig selv og konsekvenserne af “udviklingen/globaliseringen/den økonomiske vækst/produktionen af falske pengeværdier” – så lukkede dørene sig for mig! Så satte censuren ind!
  Se min gamle kommentar under artiklen på journalisten her: https://journalisten.dk/politiske-kommentatorer-naegter-at-bekende-kulor/

  Den sejrende livsstil er i konflikt med sine livsbetingelser, det kan kaldes realitetens konflikt:
  PFAS, klima, overbefolkning, biodiversitet, fertilitetsproblemer, zoonoser og potentielle pandemier, mangel på livsbetingelser grundet menneskelig “succes” handler alt sammen om, at “udviklingen” er sin egen modsætning.

  Men den sejrende livsstil fortrænger den overordnede problematik med fokus på social konflikt og små latterlige forsøg på detailstyring af nogle af konsekvenserne af den skæbnesvanger udvikling. Det var pointen i mig bog “Realitetens konflikt vs konfliktens realitet”.

  Det hele spiller sammen, det tydeligt, og den store fortælling om at fremme udviklingen, forbruget, væksten, (alt det der sælges oppe fra og ned som løsningen på de problemer, der skyldes netop udviklingen, forbruget væksten) står umiddelbart foran sin egen død, mødet med sig selv, som det, der er tale om, sin egen modsætning!

  Lige nu forsøger public servicemediet, DR, sammen med resten af de “stats-finansierede” (demokratistøttede) medier sig med et salgsfremmende fremstød for verdens førende fertilitetsindustri, som ligger i DK. Den liberale sundhedsindustri skal have et kødben mere at gnave i, en snabel mere ned i de offentlige sundhedsbudgetter, med det formål at speede produktionen af produktive borgere op (børn), så “samfundskontrakten/velfærdssamfundet” kan opretholdes, også i fremtiden, hvor den globale gennemsnitstemperatur for længst har ødelagt de livsbetingelser, der netop gik under for “udviklingen”.

  Magteliten beklager sig over, at 28 ud af 100 fødedygtige kvinder overvejer slet ikke at få børn med udsigten til den verden, som klimakatastrofen fører frem til!

  Politikerne snik snakker om sine ambitioner om at nå 2025 målet for reduktion af det nationale udslip af klimagasser, og snik snakker fortsat som om, at det var realistisk at nå Paris aftalens 1,5 grad som max temperaturstigning på globalt plan, men er latterligt tavse om det forhold, at kloden med stor sandsynlighed allerede har overskredet de 1,5 grad i år 2024! https://arxiv.org/pdf/2301.10763.pdf

Skriv en kommentar