Den eksisterende svinefabrik producerer 120.000 smågrise årligt. Ved at bruge et hul i loven har Tybjerggård nu fået miljøtilladelse til at bygge endnu et anlæg til 20.000 slagtesvin og forurene mere end dobbelt så meget. Hullet kaldes “matrikelfinten” og går ud på, at en svineproducent kan splitte en ejendom op i to matrikler og få tilladelse til at bygge en ekstra svinefabrik uden at forureningen fra de to fabrikker skal regnes sammen. Privatfoto

Ikke mindre end 175 borgere dukkede i dag op til en demonstration mod en udvidelse af en svinefabrik i den lille by Rislev på Sydsjælland. Sammen med Greenpeace demonstrerede de mange lokale mod det hul, der er i loven – kaldet “matrikelfinten” – der gør at fabrikanten kan bygge nyt til trods for at fabrikken i forvejen er så stor, som loven tillader. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse 27. august 2023

Vreden var til at tage og føle på – både mod svinebaronen, der blæser på godt naboskab og miljøhensyn, og mod politikerne, der vender det blinde øje til ødelæggelsen af livet på landet. Privatfoto

Greenpeace har arrangeret den fredelige demonstration i samarbejde med Miljøforeningen for Rislev og Nedre Suså og Rislev Bylaug. 175 børn og voksne gik med, iført sommerfuglevinger og skilte med forskellige protestbudskaber for at få stoppet byggeriet af endnu en svinefabrik. Svinefabrikken er planlagt blot 30 meter fra den eksisterende og vil betyde mere ammoniakforurening af sårbar beskyttet natur, større lugtgener, larm og tung trafik.

I fælles flok gik turen til den eksisterende svinefabrik, ejet af Tybjerggård Breeding A/S. Her holdt demonstranterne et 66 meter langt banner med budskabet “Stop Svinefabrikkerne”.

Sagen vækker ikke alene stor harme i lokalsamfundet, men også i Næstved Byråd, hvor bl.a. socialdemokratiske byrådsmedlemmer lægger pres på Christiansborg for at få lukket hullet i lovgivningen.

Tidligere miljøminister Lea Wermelin lovede for halvandet år siden at se på hullet i loven, der tilsidesætter beskyttelsen af natur, miljø og lokalsamfund på landet.

Til demonstrationen talte de blandt andre to byrådsmedlemmer Charlotte Roest (S) og Lars Hoppe Søe (R), samt Marianne Bigum (SF), medlem af Folketinget og naturordfører.

De 175 deltagere i demonstrationen udfoldede et kæmpebanner med klar besked til svinebaroner såvel som politikere. Foto: Erik Albertsen/Greenpeace

KOMMENTARER:

Et enkelt ‘svin’ havde sneget sig med på protestmarchen. Privatfoto

Mogens Callesen, Rislev Bylaug:
“Vi er et lille samfund nord for Næstved, der nu er ved at komme i klemme på grund af matrikelfinten. Jeg håber, at vi med vores demonstration i dag endelig kan få miljøminister Magnus Heunicke til at lytte og til endelig at lukke hullet i loven.”

Charlotte Roest, byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Næstved: 

“De her absurd store svinefabrikker er et kæmpe problem, og der er ikke noget gammeldags hyggelig bondegård over det her. Matrikelfinten smadrer simpelthen det gode liv på landet.” Loven, som den er i dag, bør i min optik helt klart laves om.”

Lars Hoppe Søe, byrådsmedlem for Radikale i Næstved, Radikale Venstre: 

De to Greenpeace-arrangører, Kristine Clement (tv.) og Helene Meden Hansen (th.) sang for på slagsangen “Svinesangen”. Privatfoto

“Der skal gøres op med landbrugets tag selv-bord i alle landzoner, så kommunerne får lov at sige stop for industrianlæg – og altså svinefabrikker – på landet. Vores natur og landsbysamfund er vigtigere end prioritering af griseproduktion, som er ude af kontrol og ødelægger naturen og lokalsamfund.”

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, natur og skov, Greenpeace: 

“Vi står midt i en biodiversitetskrise, og Danmark er ikke i nærheden af at levere på de målsætninger, vi har forpligtet os til internationalt. Så det er indlysende, at når dansk lov tillader at bygge forurenende industri med ødelæggende konsekvenser for mennesker, natur og miljø, så er det på høje tid, at miljøministeren giver loven et alvorligt eftersyn.”

Syng med på ‘Svinesangen’

Marianne Bigum, medlem af Folketinget og naturordfører, SF: 

“SF mener, at kommunerne skal have langt større mulighed for at sige nej til etablering eller udvidelse af svinefabrikker. Nogle gange fremstiller landbruget det som om, at det eneste, der sker uden for de store byer, er produktion af svin. Men spredt over hele landet har vi faktisk mange blomstrende virksomheder indenfor turisme, småindustri og grøn produktion, som ofte bliver begrænset af larm, forurening og lugtgener fra svineproduktionen.”

Bannerfoto: Der deltog 175 borgere i protestmarchen mod den seneste udnyttelse af  ‘matrikelfinten’. Privatfoto.

Visited 60 times, 14 visit(s) today

Kommentarer

  1. Søren Rønhede

    Der skal skrappere midler til for at stoppe Axelborg-tyranniet og dets logrende regeringer.

  2. Torben Aagesen

    Det er det der kommer ud af landbrugsstøtten, der skal sættes betingelser for at den kan udbetales. Nej til sprøtning og svinefarrme.

  3. Carsten Troelsgaard

    Bliver de ikke nødt til at skille lovgivningen mellem private selv-ejere (det vi forstår ved en landmand) og de ‘virksomheder’, hvor ejerskabet fortaber sig i tågen?
    Så vidt jeg husker, bliver samme finte også brugt når der udbetales støtte-midler .. som i rimelig forstand må tænkes som en støtte til den enkelte erhvervs-drivende og den samlede bundlinje.

    Er problemet, at en dommer er klar til at dømme ihht vores forventninger om, hvordan loven skulle virke .. men bare venter på, at nogen anmelder dem. Eller har de administrerende myndigheder der er klar over situationen ret/pligt til at gribe ind. Selv om de ikke gør det?

    Er lovens hensigt tåget? For, hvis ikke hensigten er til at tage fejl af – hvad i alverden ventes der så på.

    pew, det er godt at jeg er ret dum og pålideligt tager fejl, for ellers ville jeg være gået i selvsving.

  4. Pingback: Landdistrikterne skal i højere grad beskyttes mod lugtgener fra stalde | Gylle.dk

  5. Pingback: Trods kødbranchens kollaps vil fødevareminister Jacob Jensen bygge flere svine- og kvægstalde | Gylle.dk

Skriv en kommentar