Den blå diamant er Danmarks flotteste fugl

DOF_fugledyst_Isfugl

Vinderen – Danmarks smukkeste. Foto: Peter Marczak/DOF.

Den lille og meget farvestrålende fiskefanger, isfugl, er kåret til Danmarks flotteste fugl af Dansk Ornitologisk Forenings Facebook-følgere. 12 arter var nomineret af Facebook-følgerne, men den blå diamant gik af med sejren. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse 25. januar 2015. Isfuglen er kåret foran rød glente og silkehale, som blev nummer to og tre.

– Isfuglen er en værdig vinder på grund af sin utrolige fjerdragt, der blander de turkise og koboltblå farver med det rødbrune bryst på enestående vis. Den er indikator-art for rene og sunde vandløb i de områder, hvor den lever. Så længe vi beskytter vores søer og vandløb, har vi glæde af at se den i hele landet, når den styrtdykker efter fisk fra en lavthængende gren.

Det siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings artskoordinator for isfugl under ATLAS III- projektet, der registrerer Danmarks ynglefugle.
Oftest hører man isfuglen, før man ser den, når dens lyse, skarpe kald lyder højt ved en sø eller en å.

– Man behøver kun se isfuglen én gang for at få en oplevelse for livet. Når den som en turkis pil skyder hen over vandspejlet på en sø eller et vandløb, eller sidder på en lavthængende gren ved en sø for at fiske, er man ikke i tvivl om, at man har oplevet noget helt specielt i den danske natur, der er værd at beskytte og værne om.

DOF_fugledystRodGlente

Nr. 2 blev den elegante røde glente, som i dag breder sig over det meste af landet. Foto: Per Hallum/DOF.

– Den største trussel mod isfuglen og dens unger er undslupne mink, men også pludselige ændring i vandstandshøjden i de vandstandsregulerede kanaler og åer. Det oversvømmer ofte deres redehuller, siger Klaus Dichmann.

DOF’s Facebook-følgere kunne vælge mellem så forskellige fugle som den lille blåmejse, den store knopsvane, og den elegante rovfugl, rød glente. 12 arter i alt, alle foreslået af Facebook-følgerne selv, som derefter stemte på den fugl, de mener, er Danmarks flotteste.

– Vi synes, vi har så mange flotte fugle i Danmark, og det ville vi gerne vise. Det kan overraske nogle, at man ikke behøver regnskov og tropevarme for at opleve fugle med eksotiske farver. Så vi håber at inspirere flere til at opdage fuglene, der tit er lige omkring os, og til at komme ud i naturen for at opleve de mange spændende fugle og den natur, de lever i, siger Uffe Rasmussen, der er DOF’s Facebook-redaktør.

DOF_fugledystPeter Marczak_DOF

Silkehalen kom ind som nr. 3. Foto: Peter Marczak/DOF.

Her er Top-12 listen:
1. Isfugl
2. Rød glente
3. Silkehale
4. Fasan
5. Dompap
6. Stillits
7. Vibe
8. Blåmejse
9. Skovskade
10. Rødhals
11. Knopsvane
12. Stor flagspætte
I alt 101 fuglearter fik en nominering.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.