DOF_fugledyst_Isfugl
Vinderen – Danmarks smukkeste. Foto: Peter Marczak/DOF.

Den lille og meget farvestrålende fiskefanger, isfugl, er kåret til Danmarks flotteste fugl af Dansk Ornitologisk Forenings Facebook-følgere. 12 arter var nomineret af Facebook-følgerne, men den blå diamant gik af med sejren. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse 25. januar 2015. Isfuglen er kåret foran rød glente og silkehale, som blev nummer to og tre.

– Isfuglen er en værdig vinder på grund af sin utrolige fjerdragt, der blander de turkise og koboltblå farver med det rødbrune bryst på enestående vis. Den er indikator-art for rene og sunde vandløb i de områder, hvor den lever. Så længe vi beskytter vores søer og vandløb, har vi glæde af at se den i hele landet, når den styrtdykker efter fisk fra en lavthængende gren.

Det siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings artskoordinator for isfugl under ATLAS III- projektet, der registrerer Danmarks ynglefugle.
Oftest hører man isfuglen, før man ser den, når dens lyse, skarpe kald lyder højt ved en sø eller en å.

– Man behøver kun se isfuglen én gang for at få en oplevelse for livet. Når den som en turkis pil skyder hen over vandspejlet på en sø eller et vandløb, eller sidder på en lavthængende gren ved en sø for at fiske, er man ikke i tvivl om, at man har oplevet noget helt specielt i den danske natur, der er værd at beskytte og værne om.

DOF_fugledystRodGlente
Nr. 2 blev den elegante røde glente, som i dag breder sig over det meste af landet. Foto: Per Hallum/DOF.

– Den største trussel mod isfuglen og dens unger er undslupne mink, men også pludselige ændring i vandstandshøjden i de vandstandsregulerede kanaler og åer. Det oversvømmer ofte deres redehuller, siger Klaus Dichmann.

DOF’s Facebook-følgere kunne vælge mellem så forskellige fugle som den lille blåmejse, den store knopsvane, og den elegante rovfugl, rød glente. 12 arter i alt, alle foreslået af Facebook-følgerne selv, som derefter stemte på den fugl, de mener, er Danmarks flotteste.

– Vi synes, vi har så mange flotte fugle i Danmark, og det ville vi gerne vise. Det kan overraske nogle, at man ikke behøver regnskov og tropevarme for at opleve fugle med eksotiske farver. Så vi håber at inspirere flere til at opdage fuglene, der tit er lige omkring os, og til at komme ud i naturen for at opleve de mange spændende fugle og den natur, de lever i, siger Uffe Rasmussen, der er DOF’s Facebook-redaktør.

DOF_fugledystPeter Marczak_DOF
Silkehalen kom ind som nr. 3. Foto: Peter Marczak/DOF.

Her er Top-12 listen:
1. Isfugl
2. Rød glente
3. Silkehale
4. Fasan
5. Dompap
6. Stillits
7. Vibe
8. Blåmejse
9. Skovskade
10. Rødhals
11. Knopsvane
12. Stor flagspætte
I alt 101 fuglearter fik en nominering.

Visited 20 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.