»Der er risiko for, at de forskellige stammer kan danne et nyt virus med pandemipotentiale – altså evnen til virkelig let at smitte mennesker. Risikoen er i en størrelsesorden, hvor man ud fra en ren sandsynlighedsbetragtning kan sige, at det vil ske på et eller andet tidspunkt,« siger Hans Jørn Kolmos til Information. Foto: SDU

Tyske forskere har fundet influenzastammer i den europæiske svineproduktion, der kan føre til en ny pandemi hos mennesker. Flere af virusstammerne er fundet i danske svin. Eksperter betegner risikoen for en ny svineinfluenza-pandemi som alvorlig. Det skriver avisen Information den 16. oktober 2020

En ny tysk undersøgelse viser, at der er flere forskellige stammer af svineinfluenza A i omløb i den europæiske svineproduktion, herunder også den danske. Disse stammer af influenza har ifølge eksperter potentiale til at udløse nye pandemier hos mennesker, og eksperterne beskriver risikoen som alvorlig.

Hovedforfatteren på undersøgelsen hedder dr. Dinah Henritzi, Friedrich-Loeffler-Institute

Den tyske undersøgelse er foretaget af forskere under ledelse af Institut for Diagnostisk Virologi ved den nationale veterinære forskningsenhed Friedrich-Loeffler-Instituttet. Undersøgelsen omfatter mere end 18.000 prøver fra syge dyr fra næsten 2.500 svinebesætninger i Europa. 2.463 af prøverne er fra syge danske svin.

De tyske forskere betegner de europæiske svinepopulationer som »reservoirer« for nye virusstammer med zoonotisk og muligt præpandemisk potentiale.

»Det er absolut et problem. Det er en helt klar og velbegrundet bekymringsårsag,« siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Han betegner den tyske undersøgelse som »solid«.

Den årlige produktion af svin i Danmark er nu oppe på mere end 32 mio. dyr. Det placerer den danske svineindustri i absolut topklasse i EU-sammenhæng, hvor tal fra 2015 viser, at for hver 100 danskere holdes der 220 svin i det yndige land, og det er rekord. Nummer to på listen er Holland med 71  svin pr. 100 indbygger – altså blot en tredjedel af belastningen i Danmark – mens Belgien kommer ind på en tredjeplads med 57  svin pr. 100 indbygger. Det gennemsnitlige antal svin i de 28 EU-lande var i 2014 blot 29 svin pr. 100 indbyggere.

Chefdyrlæge Birgitte Iversen Damm, Dyrenes Beskyttelse

Risiko for verdensomspændende pandemi

Birgitte Iversen Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent for landbrugsdyr og mink hos Dyrenes Beskyttelse, er ligeledes bekymret.

»Undersøgelsen er dybt foruroligende. Den vidner om den fare, vi udsætter os selv for ved at have så mange produktionsdyr samlet på meget lidt plads. Det udgør den perfekte grobund for, at farlige virus kan udvikles og opformere sig. Det er et kæmpestort biologisk eksperiment alene for at kunne masseproducere billigt kød,« siger Birgitte Iversen Damm.

”Jo flere dyr, der er samlet, desto flere virusser kan sprede sig, desto flere mutationer sker der i virusserne, desto større er risikoen for, at to virusser, der er muteret i hver sin retning, finder sammen til et rekombinant virus, som ingen kender i forvejen. Det er risikoen ved moderne, industriel husdyrproduktion”, bekræfter professor Hans Jørn Kolmos.

I organisationen Landbrug & Fødevarer kender man til undersøgelsen og henviser til Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet og har arbejdet med virusinfektioner i produktionsdyr de seneste 20 år.

»Vi har tilsvarende undersøgelser i Danmark, så det er ikke noget nyt. De her influenzavirus i svin udgør en risiko. Svineinfluenza er en konstant trussel. De fleste havde også forudset, at den næste pandemi ville blive influenza. Men så blev det altså i stedet corona,« siger Lars Erik Larsen.

De tyske forskere betegner de europæiske svinepopulationer som »reservoirer« for nye virusstammer med zoonotisk og muligt præpandemisk potentiale. Her er en grafisk fremstilling af undersøgelsens resultater. Illustration fra artiklen.

Kræver flere undersøgelser

Lars Erik Larsen forklarer ligesom Hans Jørn Kolmos, at der findes et utal af forskellige kombinationer af svineinfluenza.

»Jeg tror, vi er oppe på 23 forskellige varianter i Danmark. 12 procent har gener, der kommer fra mennesker. Så der sker hele tiden udveksling af virus fra mennesker til svin.«

Professor Lars Erik Larsen, KU

Ifølge professoren er svagheden ved den netop offentliggjorte tyske undersøgelse, at der mangler viden om, hvordan virus springer tilbage fra svin til menneske og kan give anledning til nye pandemier.

»Vi ved det simpelthen ikke. Vores hypotese er, at det ikke kun er en genetisk markør i selve virus, men at det måske også handler om den måde, det menneskelige immunforsvar reagerer på infektionen. Vi prøver at kigge på det fra begge sider, altså ser på hvordan svin og mennesker reagerer,« siger Lars Erik Larsen.

»Det er vigtigt, at vi får mere viden og en intensiv overvågning, så vi får nogle markører, så vi tidligt kan komme i gang med at producere vacciner. Analogien til corona er den samme: Hvis vi havde fortsat udviklingen af en SARS-vaccine, kan det være, at vi i dag havde haft et bedre udgangspunkt for en coronavaccine. Forskning og overvågning er vejen frem,« siger Lars Erik Larsen.

Velkommen i Dr. Frankensteins veterinære værksted

I forhold til udviklingen af vacciner peger professor Hans Jørn Kolmos på de samme problemer. Det er vigtigt med tidlig viden om virusvarianterne, også for at mindske risikoen ved selve vaccinerne. Ved udbruddet af svineinfluenza i 2009 blev der hurtigt udviklet en vaccine, men den viste sig at have alvorlige bivirkninger.

»Det viser, hvad det er for en problematik, vi står med. Vi ved, at influenza slår folk ihjel, så når det går løs, skynder vi os at lave en vaccine – og tager måske en chance her, springer et hjørne over der – og så står man med noget, som ikke er fuldstændig sikkert og afprøvet. Det er jo også corona-situationen i en nøddeskal. Når det virkelig haster, er vi nødt til at tage nogle chancer, og så kan det gå galt.«

Fødevareminister Mogens Jensen har brugt en del energi på at tilbagevise bekymringen for nye pandemier fra den enorme danske svineindustri. Foto: Fødevareministeriet

Hvad vidste fødevareminister Mogens Jensen?

Miljø- og Fødevareministeriet har ikke ønsket at kommentere den tyske undersøgelse, ifølge Information.

En artikel om undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet ScienceDirect allerede den 27. juli 2020, men er først nu med omtalen i Information kommet til offentlighedens kendskab i Danmark. Selve undersøgelsen var færdiggjort og indsendt til offentliggørelse allerede den 12. marts 2020, hvilket betyder, at de danske sundheds- og fødevaremyndigheder kan have kendt resultaterne fra begyndelsen af corona-nedlukningen herhjemme. Alligevel forsikrede fødevareminister Mogens Jensen i et indlæg i avisen Politiken den 6. maj, at pandemier ikke kan udspringe af moderne landbrug.

Her imødegår fødevareminister Mogens Jensen konklusionen fra den tyske undersøgelse, der var kendt allerede i marts 2020.

 

 

Visited 11 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. jens fisker

    DET BEDSTE FORSVAR MOD IDIOTI – ER VIDEN

  2. Annette Rosenmunthe

    Skal de griske svinebaroner have lov til at tage livet af os alle? Drop flæskestegen til jul og find på noget meget mere delikat og sundt! Og skån grisene for deres ynkværdige “liv”!

Skriv en kommentar