Danmark er største svineland i hele EU

350px-Number_of_sows_by_region_(2013)

Her findes svinene i Europa. Kilde: Eurostat.

En ny rapport fra EU afdækker, hvor svinene findes i de 28 EU-land, og her træder Danmark tydeligt frem som den hårdest belastede svinenation i fællesskabet.

For hver 100 danskere holdes der 220 svin i det yndige land, og det er absolut rekord.

Nummer to på listen er Holland med 71  svin pr. 100 indbygger – altså blot en tredjedel af belastningen i Danmark – mens Belgien kommer ind på en tredjeplads med 57  svin pr. 100 indbygger. Det gennemsnitlige antal svin i de 28 EU-lande var i 2014 blot 29 svin pr. 100 indbyggere.

Antallet af svin pr. indbygger har afgørende betydning, da svinepopulationen opformerer en stribe bakterier, der kan skade mennesker, bl.a. enterobakterier som E. coli, salmonella og MRSACC398. Den epidemiske udvikling af den antibiotikaresistente MRSACC398 – også kaldet svineMRSA – fra syv tilfælde i 2007 til 1278 tilfælde i 2014 samt fem dødsfald, har uden tvivl en sammenhæng med den ekstremt store tæthed af svin i Danmark. Af samme grund ses det største antal smittede patienter i de jyske kommuner, hvor der er flest svin, hvorimod Hovedstadsområdet og det meste af Sjælland går fri.

svinekoteletter.ashx

I dag er svinekød eller produkter heraf de almindeligste kilder til salmonella-infektioner i Danmark, bl.a. fordi svinebestanden er så ekstrem stor.

Trods den tætte sammenhæng mellem antallet af svin og det stigende antal bakterielle infektioner i befolkningen er bestanden vokset gennem de seneste år. I august 2014 gav regeringen grønt lys for at øge svinebestanden med otte procent, hvilket svarer til 1,5 mio. flere svin.

LarsLøkke

Lars Løkke Rasmussen vil have en million flere svin i Danmark.

Imidlertid kræver både den politiske opposition og den private interesseorganisation endnu flere svin, og man ser gerne, at den årlige produktion øges til 35 mio. svin. Senest har Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, krævet miljøtilladelse til at producere endnu en million svin, uanset forøgelsen vil resultere i flere patienter med svinebakterielle infektioner.

Ifølge Statens Serum Institut må man forvente en fortsat stigning i antallet af smittebærere og patienter med infektioner samt 1-5 dødsfald årligt alene på grund af MRSACC398-epidemien.

Svinenes top-10 i EU (svin pr. 100 indbyggere) Kilder: Eurostat og Eurostat2

1. Danmark (220)

2. Holland (71)

3. Belgien (57)

4. Estland (55)

5. Cypern (42)

6. Tyskland (35)

7. Østrig (34)

8. Grækenland (32)

9. Malta (30)

10. Polen (29)

Comments

comments

5 kommentarer til Danmark er største svineland i hele EU

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.