Statsminister Mette Frederiksens falske postulater om klimaindsatsen i Folketinget viser desværre en uhørt politisk skamløs- og skødesløshed, mener Politikens lederskribent. Pressebillede fra ministerbesøg hos politiet

På lederplads skriver Politiken, søndag den 28. februar 2021:

Nøl er både vælgerbedrag og et generationssvigt.

Vi er foran tidsplanen på klimaområdet, proklamerede Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol i oktober.

Passer ikke. Hverken dengang eller i dag. Ikke alene er regeringen langt bagefter sine egne klimamål. Med den nuværende indsats vil regeringen ikke være i nærheden af at realisere den klimalov, vælgerne blev lovet med 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030. Det fastslog regeringens eget Klimaråd af uvildige forskere og eksperter i en statusrapport fredag.

Rådets rapport viser to ting: at regeringens klimamål fejler fundamentalt. Og at klimaloven fungerer. For i loven er indbygget et alarmsystem, der aktiveres med blå blink og handlepligt, hvis netop Klimarådet trykker på knappen, som det skete fredag. Derfor er regeringen nu forpligtet til senest i efteråret at fremlægge konkrete planer, der kan få klimaloven tilbage på sporet.

Det var dengang i 2019, da S gerne ville vælges…

VIL DET SÅ ske? Vi kan håbe, men ligegyldigt hvor meget Klimarådet presser, så forudsætter nye planer også nye flertal i Folketinget. Og det er jo mildt sagt ikke, fordi Folketinget ikke ved, hvad der skal til.

Men på tre afgørende vigtige områder tør politikerne ikke gøre det nødvendige: industri, landbrug og transport. På de to første områder tøver Folketinget, og på transportområdet svigtede politikerne fælt, selv om en regeringskommission havde anvist farbare forslag.

Så ja, klimaloven virker i teorien, men i realiteten hjælper det ikke stort med handlingsplaner uden politisk handling. En em af hykleri står desuden op fra oppositionen, når Venstre kalder regeringen ’klimatonedøv’. De borgerlige overhørte selv alle alarmklokker, da de havde magten, og og deres kritik som opposition kan kun tages alvorligt, hvis Venstre for alvor tør tage fat på en effektiv reduktion af landbrugets CO2-udledning.

Mette Frederiksen falske postulater i Folketinget viser desværre en uhørt politisk skamløs- og skødesløshed. Det tangerer ikke alene et groft vælgerbedrag. Det er et ubegribeligt generationssvigt over for de børn og unge, Mette Frederiksen ellers særligt har gjort sig til statsminister for.

cj

Bannerfoto: Philipp Sewing on Unsplash

Kommentarer

 1. Steen Ole Rasmussen

  Klimaloven har en indbygget mekanisme, som tvinger til handling!

  Nej, for det gælder kun, hvis folketinget bruger mekanismen til at tvinge regeringen til handling.

  Oppositionen beklager sig udadtil over manglende handling, men jubler i det indre, fordi man i samme grad som S er villig til at gøre noget konkret, der går ud over det eneste, som man forstår, nemlig markedets falske pengeværdier.

  EL og SF har fået alt for mange lunser i anden sammenhæng, som gør, at man ikke vil benytte sig af mekanismen.

  Det bliver ikke de folkevalgte, der kommer til at ændre den truende udviklings retning.

 2. Preben Kofod

  Landbruget giver regeringen topkarakter,og roser den for at føre den borgerlige politik på området videre. Vi er mange som hellere havde set det var folket som gav topkarakter. Vi må håbe at der kommer nye partier som mener det alvorligt med hensyn til klima miljø,dyrevelfærd m.v. Denne regering har bevist at den er flintrende ligeglad med og har svigtet de mange som har stemt på dem. Et vælgerbedrag af dimensioner.

Skriv en kommentar