Den store engelske The Wellcome Trust har fremprovokeret en meget vred reaktion fra de britiske svineproducenter over en oplysende video, der blev offentliggjort for at markere den internationale antibiotikadag 18. november 2016.

pigworld
De britiske svineproducenter er samlet i NPA, der udgiver tidsskriftet “Pigworld”.

Lobbyistorganisationen RUMA, der står for ”Ansvarlig brug af medicin i landbruget” påstår, at videoen er faktuelt forkert og kan mistænkeliggøre visse fødevarer. RUAMA har krævet videoen fjernet, i hvert fald mens The Welcome Trust undersøger anklagerne.

Hos NPA, det britiske modstykker til Danske Svineproducenter, har adm. direktør Zoe kaldt videoen et “chokerende stykke propaganda”.

Den korte video, de er lagt på Twitter, åbner med påstanden: “Dit supermarked har sandsynligvis mere antibiotika på hylderne end apoteket … men ikke hvor du måske tror”.

Den fortsætter: “Antibiotika er i vores fjerkræ, vores oksekød, vores svinekød, vores æg og vores mælk. Antibiotika anvendes rutinemæssigt til at øge væksten og holde dyr sunde. Men mange antibiotika, der anvendes til dyr, er medicinsk vigtige for mennesker. Og da de samme bakterier deles af mennesker og dyr, når vi bliver syge, bliver det sværere at bekæmpe disse bakterielle infektioner.”

skaermbillede-2016-11-20-12-37-50Efter yderligere kommentarer om antibiotika-forbruget i EU og Danmark i særdeleshed slutter videoen med en opfordring til global indsats for at holde vore fødevarer fri for unødvendige antibiotika.

Gylle.dk har gennemgået videon og må konstatere, at den faktisk er fejlbehæftet.

Det påstås, at i Danmark har vi forbudt alle former for antibiotika til husdyr, med mindre de er syge, men det er ikke korrekt. Dels er det stadig lovligt, om end ikke velset, at flokmedicinere en hel stald eller staldafsnit, selvom kun enkelte dyr er syge. Det betyder, at raske dyr medicineres. Det er også lovligt at anvende store mængder zink, til trods for tungmetallets resistensskabende virkninger, men det nævnes heller ikke i videoen.

The Wellcome Trust arbejder for at forbedre sundheden for alle ved at finansiere gode initiativer indenfor sundhed. Der er tale om en global velgørenhedsfond, der er både politisk og økonomisk uafhængig. Man støtter videnskabsfolk og forskere, der arbejder med de store problemer eller skaber debat.

Comments are closed.