Bor man ude på landet, løber man en betydelig større risiko for at blive smittebærer med svineMRSA end som bybo, og risikoen vokser markant med tætheden af husdyr på egnen. Det fremgår af data om MRSACC398-tilfældene i Danmark, som Statens Serum Institut har offentliggjort fornylig.

Blandt borgerne i Nord-, Vest- og Sydjylland forekom langt flere infektioner med MRSACC398 end i resten af landet, hvilket falder sammen med, at der er tale om de absolut mest svinetætte egne i landet. Det kan fastslås uden nogen som helst tvivl, at de store svinefabrikker har et stadig større antal infektioner blandt sagesløse borgere på samvittigheden.

Der er dog intet nyt i denne konstatering, som hollandske forskere påviste allerede i november 2012. Imidlertid har de danske sundhedsmyndigheder hidtil negligeret denne forskning, så derfor er det relevant at lægge den frem her.

De hollandske videnskabsfolk ønskede at undersøge, om beboere i områder med stor tæthed af husdyr var udsat for en større infektionsrisiko end andre. Undersøgelsen blev gennemført på baggrund af eksisterende talmateriale om borgere med svine-MRSA og borgere med andre typer af MRSA.

HollandsTaethedMRSA
A: Patienter med husdyr-MRSA i forhold til den generelle befolkningstæthed i Holland. B: Tætheden af kvæg på kommunalt plan. C: Tætheden af svin på kommunalt plan. D: Tætheden af kalve på kommunlat plan. Røde cirkler: patienter med husdyr-MRSA. Gule cirkler: patienter med almindelig MRSA.

Resultatet var ganske skræmmende. Regionale forskelle i husdyrtæthed udgør en betydelig risikofaktor for forekomsten af MRSACC398-stafylokokker i folks næsebor, uanset om man har direkte kontakt med husdyr eller er uden kontakt.

Hele undersøgelsen kan læses her.

Comments are closed.