Siden corona-pandemiens begyndelse i december 2019 har WHO mistænkt vådmarkeder med vilde dyr i Wuhan, Kina, for at have været årsagen til den globale spredning af Covid-19. Pressefoto: World Animal Protection

Vilde dyr er kilden til mere end 70 procent af alle smitsomme sygdomme hos mennesker, og verdenssundhedsorganisationen WHO vil nu lukke alle de berygtede asiatiske vådmarkeder for at forhindre smittespredning.

NATUR»Særligt vilde dyr er kilden til mere end 70 procent af alle smitsomme sygdomme hos mennesker, hvoraf mange skyldes nye ukendte vira. Derfor opfordres alle kompetente institutioner verden over til at suspendere handel med levende dyr på markeder og fødevaremarkeder, som en nødforanstaltning. Medmindre der er fuld kontrol og alle sikkerhedsprocedurer er overholdt«.

Sådan siger verdensundhedsorganisationen WHO, der sammen med OIE (World Animal Health Organization og UNEP (United Nations Environment Programme), nu opfordrer til at lukke alle vådmarkeder, som kan sprede nye zoonoser i stil med Covid-19.

UNEP: ”Den aktuelle pandemi var kun et spørgsmål om tid” – og der kommer flere

Kimen til nye smitsomme sygdomme

WHO’s melding hilses velkommen af World Animal Protection International, der i flere år, forgæves har forsøgt at få bandlyst alt salg af vilde dyr globalt:

»Tilfangetagelse og indespærring af vilde dyr i bittesmå klaustrofobiske bure under stressede og ukontrollerede forhold på fødevaremarkeder, er ikke bare uacceptabelt og grusomt. Det skaber også et livsfarligt miljø, der er kimen til nye smitsomme sygdomme,« siger Gilbert Sape, der er øverste chef for World Animal Protections internationale kampagnekontor.

Siden corona-pandemiens start december 2019 har WHO mistænkt vådmarkeder med vilde dyr i Wuhan, Kina, for at have været årsagen til den globale spredning af Covid-19.

Fra flagermus til menneske

Gitte Buchhave, WAP

Man har påvist, at virussen SARS-CoV-2 stammer fra et vildt dyr. Ifølge eksperter sandsynlighed en flagermus, men det er endnu ikke præcist klarlagt, hvordan springet fra dyr til menneske er sket.

»Det er virkeligt gode nyheder, at WHO og de to andre internationale organisationer nu opfordrer alle ansvarlige aktører til at suspendere handel med vilde dyr på vådmarkeder, Hvad enten dyrene er fanget med henblik på brug som fødevarer, traditionel medicin, kæledyr eller avl,« siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

»Vi og mange andre dyreorganisationer, har i mange år ønsket et forbud. Vi ser gerne, at det er starten på en global bandlysning af al form for handel med vilde dyr, som vi anser for skadelig for både dyr og mennesker,« siger Gitte Buchhave.

Visited 10 times, 6 visit(s) today

Skriv en kommentar