I 2020 ødelagde store brande mere end 20 procent af Pantanal-vådområderne midt i Brasilien. Den tilbagevendende mangel på nedbør i regionen, ud over det samlede fravær af miljøbeskyttelse, startede en hidtil uset krise, der udsætter mennesker og biomets rige biodiversitet for fare.

København, 4. marts 2021 – Mens skov- og naturbrande sidste år satte nye rekorder i Brasiliens Pantanal-region, har Danish Crown købt omfattende mængder oksekød med forbindelse til de kvægfarmere, der har antændt og ødelagt væsentlige dele af verdens største vådområde.

Danish Crown har i perioden november 2019 til januar 2020 købt og handlet i alt 153 tons oksekød fra de brandhærgede områder i Pantanal fra især brasilianske JBS, der er verdens største kødkoncern, hvorefter oksekødet er skibet til forbrugernes kølediske i Hong Kong.

Læs hele rapporten her. 

JBS’ kødleverancer i Pantanal kommer fra kvægfarmere, der har været involveret i ulovligt at antænde Pantanal-brandene i 2020 og har lange synderegistre med skovrydning, hvidvaskning af kvæg og overtrædelser af Brasiliens skov- og miljølovgivning, afslører den nye rapport Making Mincemeat of the Pantanal fra Greenpeace International.

Rapporten kortlægger oksekødets vej fra Pantanal til kølediske over hele verden og dokumenterer ulovlighederne og medansvaret for sidste års ekstreme brande i Pantanal hos tre kødselskaber, JBS, Minerva og Marfrig – og medskylden hos bl.a. Danish Crown, der handler med selskaberne.

“Det er hyklerisk, når Danish Crown over for danske forbrugere har travlt med at markedsføre sig selv som klimabevidst, samtidig med at der ruller millioner af kroner ind på slagterikoncernens bankkonti fra international handel med oksekød, der har en bismag af afbrændte skov- og naturområder og forbrændte jaguarpoter,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

I rapporten dokumenteres også, at en række af verdens største fødevarevirksomheder og kæder som McDonalds, Burger King, Nestlé og Walmart indkøber kød med uansvarlige og brandvarme forbindelser til Pantanal – og altså Danmarks største slagterikoncern.

Jaguaren (Panthera onca) er en af de store katte i kattefamilien. Den lever i Syd- og Mellemamerika og er tæt beslægtet med løven, tigeren og leoparden. Jaguaren er det største kattedyr i Amerika, men bestanden i Brasilien trues af de mange skovbrande.

“For tiden kan man nærmest ikke se ned i en køledisk uden at blive mødt med klistermærker og skilte fra Danish Crown, der vil have forbrugerne til at tro, at klimahandling er en vigtig del af Danish Crowns forretningsmodel. Når man så begynder at grave i, hvem der var medansvarlig for de katastrofale skovbrande i Brasilien sidste år, hvem får man så øje på? Danish Crown. Så er det efterhånden svært at finde et ord, der er stærkt nok til at udtrykke graden af Danish Crowns dobbeltmoral,” siger Kristine Clement.

JBS er i over et årti blevet kritiseret for sine ødelæggelser af miljøet og Brasiliens skove, hvilket sidste år førte til, at Nordea sortlistede JBS og solgte sin aktiebeholdning på 300 millioner kroner i selskabet.

Danish Crown angiver på skrift i sin CSR-politik: “Vi fokuserer på at minimere vores negative indvirkning på miljø gennem reduktion af ressourceforbrug og forholder os aktivt til den del af vores produkter, som har indvirkning på miljø og klima.”

“Danish Crown er med sin uansvarlige kødhandel medskyldig i naturkatastrofen i Brasilien og bør omgående tage afstand fra JBS og forpligte sig til helt at stoppe med at købe oksekød fra JBS og de to andre kødproducenter, Minerva og Marfrig. Den brasilianske kvægindustris overlagte brandstiftelser for  at rydde uvurderlig natur er en international skandale, ikke mindst set i lyset af den globale klima- og biodiversitetskrise. Det svarer til at udlevere tændstikker og benzin, når JBS og Brasiliens andre slagterigiganter vender det blinde øje til deres underleverandørers ulovlige metoder,” siger Kristine Clement.

CEO Jais Valeur, Danish Crown, ønsker ikke selv at stå på mål for kritikken, så han har sat pressechef Jens Hansen til at svare på vegne af kødkoncernen. Jens Hansen bekræfter overfor dagbladet Information, at koncernen har handlet med JBS og de nævnte underleverandører via Danish Crowns datterselskab ESS-FOOD. Pressefoto

2020 var et rekordår for skov- og naturbrande i Brasilien. Både i Amazonas-regnskoven og i Pantanal, der er klassificeret som kulturarv af UNESCO og blandt andet er hjem for verdens største bestand af jaguarer.

Hele 30 procent af den brasilianske del af Pantanal gik sidste år op i flammer, og det er de mest udbredte brande i Pantanal i over 50 år. Pantanal var sidste år ekstra sårbart over for brande grundet alvorlig tørke, og derfor blev der den 1. juli 2020 udstedt et 120 dages forbud, der senere blev udvidet til 180 dage, mod at bruge ild til at rydde land til landbrug. Alligevel peger officielle kilder i Brasilien på, at op til 98% af brandene i Pantanal var antændt af mennesker.

“Kødindustrien er en bombe under vores skove og klima. Mens Brasiliens slagterigiganter lover, at de måske en dag vil redde Amazonas, har de travlt med at slagte uerstattelige naturområder i Pantanal og Brasiliens Cerrado. Som en af verdens største spillere på markedet for kød handler Danish Crown med de mest brodne kar i branchen og er ikke just nogen garant for fremtidens bæredygtige fødevarer, som de hævder. Danish Crown bør omgående sadle om og stoppe al handel med kød, der forårsager skovrydning,” siger Kristine Clement.

Dokumentation – skovrydning, ulovligheder og brandvarme kødhandler i Pantanal

 • Research fra Greenpeace viser, at Danish Crown også handler med JBS-slagterier i andre områder af Brasilien. I perioden fra november 2019 til januar 2020 importerede Danish Crown 1.158 tons oksekødsprodukter fra JBS i Brasilien til afsætning i Hong Kong til en værdi af ca. 46 mio. Kr. (7,5 millioner US Dollars). Knap 20 procent kom fra slagterier i Amazonas-regionen.

  Tukanen er stadig en almindelig fugl i Pantanal-området, men skovbrandene ødelægger dens levesteder. Foto: Greenpeace
 • Greenpeace International dokumenterer i Making Mincemeat of the Pantanal, at 15 kvægavlere, der leverer kvæg til Brasiliens tre største kødkoncerner (JBS, Minerva og Marfrig), i 2020 stod bag ulovlige naturbrande, der alene på egen ejendom afbrændte 73.000 hektar – et område større end Bornholm. I mange tilfælde spredte brandene sig efterfølgende til omkringliggende naturområder.
 • Omfanget af JBS’ miljø- og skovødelæggelser og slavelignende arbejdsforhold blev en global skandale, da Greenpeace i 2009 udgav rapporten Slaughtering the Amazon. JBS, Minerva og Marfrig lovede efterfølgende, at deres forsyningskæder skulle blive skovrydningsfri i 2011. Den aktuelle rapport viser, at selskaberne fortsat får kød fra leverandører, der rydder skov ulovligt. JBS kommenterede for nylig Greenpeace-afsløringen og fastholdt, at de vil fortsætte samarbejdet med leverandørerne bag ulovlighederne.
 • Brasiliens kvægindustri er en afgørende drivkraft til naturødelæggelsen i Brasilien, når Pantanal og Amazonas-regnskoven brændes og ryddes for at give plads til græsning – hvorefter store dele af kødet eksporteres.

Læs hele rapporten her

Bannerfoto viser det røgindhyllede landskab. Foto: Greenpeace

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  Og Jais Valeur sætter man til at lede arbejdet i et nyt klimapartnerskab mellem regeringen og fødevare- og landbrugssektoren. Det værste eksempel på at sætte en ræv til at vogte hønsene.

 2. Rene Dahl

  Åh ja,Danish Crown er så gode,så gode.

Skriv en kommentar