Arofarge2
Både turister, syge og gamle mennesker må dele Ærø-færgen med svinetransporterne – og alle skal ud over det samme vogndæk.

På den ene side er der ingen grund til frygt for MRSA-smitte, selvom man rejser i nærkontakt med svinetransporter på Ærø-færgen, men på den anden side er der en risiko, omend ganske lille. Imidlertid ved vi ikke noget om smittevejene for MRSA CC398, så derfor har fødevareminister Dan Jørgensen rakt svineindustrien endnu en hjælpende hånd med en pose guld: 35 mio. kr. til forskning i smittevejene og smittespredningen fra de MRSA-inficerede stalde, herunder smitte via støv og luft.

Og iøvrigt er det slet ikke fødevareminister Dan Jørgensens problem. Så snart smitten er ude af fabrikkerne, hører MRSA-risici under sundhedsminister Nick Hækkerup.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte indholdet af Fødevareministeriets svar på en henvendelse fra Enhedslisten og SF på Ærø med krav om en risikovurdering af problemerne med samtransport af mennesker og svin på Ærøfærgerne.

Heller ikke landbruget tager truslen alvorligt. I ifølge en såkaldt chefkonsulent Jan Brockstedt Olsen ved Centrovice, som rådgiver landbrugsvirksomheder på Fyn, er det spild af ressourcer at undersøge, om svinetransporter på Ærøfærgerne udgør en risiko.

– MRSA CC398 er en husdyrsygdom og bæres også af heste. Desuden er flere mennesker i storbyer smittet med MRSA end indbyggere på landet. Det vil være mere relevant at undersøge smittekilderne, siger han til Fyns Amts Avis.

Der er omkring 170.000 heste i Danmark, hvor der årligt produceres 30 mio. svin. Ingen ved, om heste i større antal er bærere af MRSACC398, hvorimod der netop er dokumenteret, at 68 pct. af alle svinefabrikker er inficeret. Påstanden om flere smittede personer i storbyer bygger på uvidenhed om de 13 forskellige MRSA-typer. Hvad angår MRSA CC398, der udgjorde halvdelen af alle MRSA-tilfælde i 2014, har Statens Serum Institut for længst påvist, at udbredelsen af smittede personer følger nøje udbredelse af svinefabrikkerne. Ifølge fagbladet Ingeniøren er der “13 gange så stor risiko for at blive smittet med den resistente MRSA-bakterie CC398, hvis man bor i en kommune med mange svin”, som hvis man bor i en svinefri storby.

 

Comments are closed.