”Han er stolt af at være landmand, og det var kun statsminister, han hellere ville have været end landbrugsminister. Men han er ikke landbrugets mand i ministerstolen, lyder det fra Jacob Jensen i LandbrugsAvisens podcast ‘Topmødet’, hvor han var gæst 5. februar.”

Sådan præsenterer landbrugsavisen gårdejer Jacob Jensen, der benægter, at han er landbrugets mand, selvom erhvervets kommunikationsfolk konsekvent kalder ham ”landbrugsminister”, uden at han modsiger dem.

Den form for benægtelse kalder minder frem om alle tiders største benægter – den amerikanske præsident Richard Nixon, der kom så gruelig galt afsted, da han benægtede at være en ”slyngel”…

Nixon fremsatte den nu berømte erklæring ”I am not a crook” under en tv-transmitteret spørgsmål-og-svar-session 17. november 1973 med Associated Press-redaktører. Nixon, der virkede “anspændt” ifølge en New York Times-reporter, blev udspurgt om sin rolle i Watergate-indbrudsskandalen og bestræbelserne på at dække over, at medlemmer af hans genvalgskomité havde finansieret indbruddet. Nixon svarede: “Folk skal vide, om deres præsident er en slyngel eller ej. Well, jeg er ingen slyngel.”

Ni måneder senere trådte Richard Nixon tilbage som amerikansk præsident 8. august 1974 for at undgå en rigsretsag på grund af ulovligheder, der blev kendt som Watergate-skandalen. Eftertiden er ikke tvivl – han var en slyngel.

Jacob Jensen er ingen Nixon

Det er slet ikke redaktionens hensigt at måle Jacob Jensen op mod Richard Nixon. Det ville være som at måle mus mod elefant, men interessant er det, at Jensen begår samme fejl som Nixon. Ved at benægte det åbenlyse bekræftes påstanden i stedet for at blive afvist.

Jacob Jensen har næppe så store lig i lasten, at de kan måle sig med Nixons Watergate-skandale, men Jensen har potentialet. Han har været ude på kanten flere gange som belyst af blandt andre DR og Ekstrabladet i sagen om honorarer fra havbruget i Musholm Bugt, samtidig med at han leverede en politisk indsats for at lempe erhvervets vilkår. Vennetjenester til landbruget har der kun være et par stykker af indtil nu, bl.a. frikendelsen af embedsmændene i sagen om Bregentved-brødrenes 27 mio. kr.-fidus til nye svinefabrikker, men han er jo kun lige tiltrådt, så hold godt øje med ham. Det er dog lykkedes ham at skabe tvivl om SMV-regeringens politik for at udvikle det giftfrie landbrug, bl.a. i forbindelse med et handelsfremstød i Sydkorea. Åbenbart mener Jensen, at danskere kun kan få en sprøjtefri fremtid, hvis de vil betale markedsprisen.

At Jacob Jensen intet aner om Richard Nixons fatale fortalelse, er der umiddelbart ikke noget at sige til. Jacob Jensen var kun seks måneder gammel, da Nixon kvajede sig. Men derfor behøver han jo hverken at være historieløs eller politisk tonedøv.

Bannerbillede: 12-furet plov udenfor Kongerslev Maskinstation. Privatfoto

Så modsætningsfyldt lyder meldingerne fra den nye landbrugsminister. Skærmbillede fra landbrugsavisen 11. marts 2023
Visited 3 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Ja, tror nok mange af os ved hvem han retter ind efter. At han nægter det, er bare dumt 🤷‍♀️

 2. Orla Jørgensen

  En fødevareminister er nok den eneste der ikke må arbejde for dem han er minister for.
  En kulturminister vil få på puklen hvis han/hun ikke arbejder for dem der arbejder med kulturen.
  Og hvad med ministre for integration, kirker, ældre, børn og unge, uddannelse, beskæftigelse, industri osv.

  • Hansen, Kjeld

   Du tager fejl, Orla. Fødevareministeren er samfundets tjener, der skal holde styr på dem, der producerer vores mad – ikke omvendt. Kulturministeren arbejder for samfundets kulturbehov og ønsker, hvad angår kultur, – og ikke omvendt. Og så videre… Det er faktisk hele ideen med disse ministerier, at de skal tjene samfundets interesser, og ikke de snævre og egoistiske erhvervsinteresser. Det er derfor, at Jacob Jensen falder igennem, når han lader sig pådutte den falske betegnelse “landbrugets minister” overfor samfundet.

Skriv en kommentar