Landbruget skal respektere naturens grænser

Landbrug_MariaLad os give landmændene gode muligheder for at komme over i et mere bæredygtigt spor, der kan føre dansk landbrug sikkert ind i fremtiden. Sådan skrev Enhedslistens Maria Reumert Gjerding 4. april 2015 i kronikken i Politiken. Her bringer vi indledningen og et link til hele kronikken.

Landbrugspakken, som regeringen for nylig fik vedtaget med blå bloks støtte, bygger på en alvorlig vildfarelse. Vildfarelsen er, at dansk landbrug bliver nødt til at forurene mere og sende regningen videre til alle andre for selv at overleve. En tankegang, der hører fortiden til og ikke rækker ind i fremtiden.

Landbrugets bedste mulighed er i virkeligheden at skifte til et bæredygtigt spor og bidrage aktivt til natur, miljø og lokalsamfund.

Lige nu er dansk landbrug i store problemer. Og det konventionelle landbrug er ikke den kæmpe eksportsucces, lobbyorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt landbrug gerne vil give indtryk af. Den rene landbrugsproduktions betydning for dansk økonomi har i årtier været i frit fald. I 1990 udgjorde primærlandbruget 4 procent af Danmarks bnp. I dag er tallet kun 1 procent, fordi andre sektorer modsat landbruget er vokset støt og roligt.

Marie Reumert Gjerding 2

Forfatteren er MF for Enhedslisten og ordfører i miljø- og landbrugsspørgsmål.

Næsten dagligt kan vi læse om gældsramte landmænd og dyrevelfærdsskandaler, samtidig med at det fyger med beskyldninger om forurening og social dumping i landbruget. Det er symptomer på et erhverv i dyb, dyb krise. Danske landmænd har en samlet gæld på 370 milliarder kroner, en tredjedel af alle landmænd er truet af konkurs, og i øjeblikket lukker der i gennemsnit fem landbrug om ugen.

Når landbruget i årtier har haft svært ved at tjene penge, og når betydningen for økonomi og arbejdspladser støt har været faldende, skyldes det ikke nidkær miljøregulering og dårlige rammevilkår. Det skyldes derimod, at store dele af dansk landbrug nu i årtier har været på vej ned i en blindgyde.(forts.)

Læs hele kronikken.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.