Her er billedet, du ikke må se. Foto: Selene Magnolia 

Pressemeddelelse

København, 14. maj 2021 – Greenpeace bringer i dag en annonce i form af et foto af et dødt svin stikkende ud af en ødelagt skraldespand, efter at Danske Svineproducenter har krævet billedet fjernet og destrueret.

Greenpeace nægter at imødekomme kravet og har i stedet via en crowdfunding-kampagne indsamlet penge til at bringe fotoet i dag som helsides-annonce i Jyllands-Posten samt 14 regionale aviser.

“Billedet af det døde slagtesvin er ikke rart at se på, men det er et stærkt symbol på en af svineindustriens mange bagsider, som selvfølgelig skal kunne tåle at komme frem i lyset og indgå i debatten om fremtidens landbrug. Det er naturligvis helt uacceptabelt, at svineproducenterne forsøger at mørklægge et fuldt lovligt foto, blot fordi det ikke passer ind i det skønmaleri, som landbruget forsøger at skjule deres storforurenende industri bag,” siger Sune Scheller, kampagne- og programchef hos Greenpeace.

Her er annoncen i Jyllands-Posten. Skærmbillede

Med 33 millioner svin i årligt output holder Danmark i dag rekorden som verdens største producent af kød per indbygger, hvilket presser naturen, vandmiljøet, dyrevelfærden, klimaet og naboer til de store svinefabrikker. Den animalske produktion står for hele 28 procent af Danmarks drivhusgasudslip, og det vil, ifølge Greenpeace, være nødvendigt at reducere antallet af dyr markant for at nå målet om en 70 procents reduktion af drivhusgasudslippet i 2030.

I øjeblikket forhandler partierne på Christiansborg en ny landbrugsaftale, der blandt andet skal sætte nye mål for landbrugets udledninger af drivhusgasser.

“Dansk landbrug belaster klimaet voldsomt og er en af de sektorer, der har haft rigtig svært ved at levere reduktioner i udledningen af drivhusgasser over de seneste årtier, men det ændrer ikke på, at landbruget må tage deres del af ansvaret. Det vil kræve en markant reduktion i den absurd store kødproduktion. Sjovt nok synes Danske Svineproducenter ikke, at det er en god idé, og det tager vi hjertens gerne en debat om, men de ufine metoder og juridiske trusler kan de godt pakke væk,” siger Sune Scheller.

Her er formanden for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg, der ikke vil lade offentligheden se sine døde svin. Pressefoto

Regeringen har indtil videre fredet kødproduktionen med et argument om, at den globale efterspørgsel efter kød stiger – og vil stige i fremtiden. Men den globale produktion faldt i 2019, stagnerede i 2020 – og ifølge en analyse fra Boston Consulting Group vil kødforbruget i Europa og USA toppe i 2025.

Hvis Danmark for alvor satser på plantebaseret mad og alternativer til kød og mælk og får skabt en andel af dette globale marked på to-tre procent, kan det forventes at skabe mellem 18-27.000 nye jobs i forarbejdningen og fremstillingen af plantebaserede fødevarer.

Greenpeace opfordrer i et indspil til regeringen til, at Danmark gradvist halverer antallet af køer og svin frem til 2030 som en hovedvej til at nå 70-procentsmålet.

Hver time dør i snit omkring 1.200 pattegrise i den danske svineproduktion, hvilket bliver til 28.000 i døgnet – knap hver fjerde af pattegrisenes liv går tabt. Hovedårsagen er, at søerne i fremavlingen er presset til at føde 20 pattegrise i snit per kuld, selv om soen kun har 14 patter, og mange derfor fødes små og skravlede med ringe odds for at overleve.

Døde svin fylder meget i landskabet, når den daglige høst af 28.000 døde smågrise skal opbevares, indtil renovationen afhenter dem. Privatfoto

Baggrund om fotoet og reaktion fra Greenpeace på krav fra svineproducenterne

Fotoet er taget fuldt lovligt af fotografen Selene Magnolia i 2019 på opgave for Greenpeace og som en del af en europæisk serie, der portrætterer store dyrefabrikker og livet som nabo hertil. Siden har fotoet været bragt i andre sammenhænge og har indgået i kampagnemateriale.

I marts 2021 fik Greenpeace en henvendelse fra Danske Svineproducenter, der krævede billedet fjernet og destrueret. Hvis ikke kravet bliver efterkommet, vil Danske Svineproducenter overveje “at søge juridisk bistand”. Greenpeace har i april i et svar til Danske Svineproducenter gjort opmærksom på, at fotoet er lovligt erhvervet, og har samtidig kategorisk afvist kravet. Danske Svineproducenter fortsætter dog sine beskyldninger om, at billedet er taget ulovligt.

Over 300 personer har doneret penge til dagens annoncer.

Så ekstrem stor er svineproduktionen i Danmark. Kilde: Eurostat

Giv en hånd med

Støt Greenpeaces arbejde via SMS. Send en SMS med teksten “Miljø 100” til 1272. Så støtter du med et engangsbidrag på 100 kr. + alm. sms-takst. Beløbet bliver trukket via din mobilregning.

Du er også velkommen til at støtte med et selvvalgt beløb via vores MobilePay-nummer: 91760

Og du kan blive fast bidragsyder her på siden: https://stoet.greenpeace.org/d/bliv-manedlig-donor

Din støtte vil bl.a. gå til vores fortsatte arbejde for at sikre en grøn omstilling af det danske industrielle landbrug og til at lægge politisk pres på regeringen og landbrugsminister Rasmus Prehn, der lige nu freder landbruget fra at sænke den kolossale kød- og mælkeproduktion. Mindre kød er nødvendigt for at nå Danmarks klimamål, passe på naturen og dyrene med en høj dyrevelfærd, der viser deres liv respekt.

Visited 8 times, 3 visit(s) today

Kommentarer

  1. Holger Øster Mortensen

    Disse grimme fotos af kadavere kan man se ved stort set alle svinefabrikker i Danmark. Jeg har masser af disse bestialske fotos i mit arkiv – taget fuldt lovligt fra alfarvej

  2. Ole Bach

    Flere gange om ugen ser Jeg døde svin ligge til afhentning i vejkanten. Krager og råger mv. sidder og hakker i konventionelle svin fyldt med MRSA bakterier. Der bliver aldrig grebet ind mod dette svineri

  3. Preben Kofod

    Jeg har for nylig politianmeldt en stor svineproducent for at have mishandlede svinelig liggende til offentlig skue et utal af gange,og det sker overalt uden at myndighederne griber ind overfor disse ulovligheder. Mit bedste bud er at herremanden bliver bedt om at tildække ligene,men det får dyrene det jo ikke bedre af. Jeg venter spændt på udfaldet.

Skriv en kommentar