Om kort tid bliver Thise Mejeris mælk tappet på en ny klimavenlig karton. De nye kartoner vil helt igennem være baseret på træmasse fra Skandinavien og sikrer en markant CO2 reduktion. Foto: Thise Mejeri

Du kan snart skænke et glas Thise-mælk fra en ny og mere klimavenlig karton, som er baseret 100 % på træ. Det skriver Thise Mejeri i en pressemeddelelse den 14. januar 2020.

Selve pappet i kartonen vil som hidtil stamme fra træmasse fra skandinaviske skove, og fremover vil såvel yder- som indersiden heraf også være helt ubleget. Endvidere vil plastmembranen på kartonens yder- og inderside, der sikrer kvalitet og holdbarhed, fremover være baseret på træolie, der er udvundet af fyrretræer fra skove i Skandinavien.

Det er mejeridirektør Poul Pedersen, der støtter den mørkeblå mælkekarton. Det er disse gamle kartontyper, der nu udskiftes. Foto: Thise

Første gang i Danmark

Det er således første gang i Danmark, at et mejeri sender en karton i handlen, hvor al kartonmaterialet inkl. plastmembranen stammer fra træmasse fra skandinaviske skove. Med den nye fossilfri karton tager Thise således et vigtigt skridt frem mod en mere klimavenlig dagligdag.

”Vi er meget glade for, at vi i samarbejde med vores kartonleverandør, Elopak nu vil kunne sende en mælkekarton ud i handlen, som helt og holdent er baseret på fornybar og regionale kilder,” siger direktør for Thise Mejeri, Poul Pedersen – og fortsætter:

”I løbet af første halvår 2020 forventer vi, at hovedparten af mejeriets kartoner er udskiftet. Dermed kan forbrugere, som lægger Thise-, Änglamark-, Fakta 365- og Irmamælk i kurven se frem til en markant klimareduktion.”

”Det har i forbindelse med overgangen til at bruge de klimaforbedrende kartoner været vigtigt for os, at vi i rig udstrækning har kunnet bibeholde det karakteristiske Thise design og farvevalg på vores nye kartoner. Farvetonen er klart brunere og fremtræder hermed mere klimakorrekt. Alligevel er det lykkedes os, at kartonerne har kunnet bevare de kendte mælkesignalfarver sammen med det særlige Thisedesign, som vi ved er værdsat af vores kunder,” fastslår Poul Pedersen.

Hos Coop siger Mathias Hvam, ansvarlig for cirkulær økonomi og emballage i Coop: ”Coop har med vores emballagestrategi forpligtet os til, at omstille vores emballager til bæredygtige løsninger. Thises nye kartoner er et vigtigt og stort skridt på denne rejse. Vi bruger rigtig mange mælkekartoner i Danmark. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi ser ind i hvordan de kan gøres mere miljøvenlige, og det er Thise nu lykkedes med.”

Thise Mejeri har en ganske særlig profil, der har gjort viksomheden til Danmarks næststørste mejeri. Foto: Thise

Fakta om Thise Mejeris nye karton

•                         Teknologien baseret på fyrtræolie af skandinavisk oprindelse til fremstilling af kartonens plastmembran vil blive overført på Thise´s eksisterende karton allerede her i januar måned.

•                         Den helt nye karton vil være ude i detailhandlen i første kvartal af 2020, og i løbet af første halvdel af 2020 vil hovedparten af al økologisk Thise-, Änglamark-, Fakta 365- og Irmamælk blive tappet på den nye karton.

•                         Den nye karton reducerer 16 procent af CO2 udledningen på Thise kartoner sammenlignet med CO2-udledningen fra de eksisterende Thise kartoner. Reduktionen af CO2 udledningen er på ca. 150.000 kg CO2 om året.

•                         Den nye karton er udviklet af og vil blive produceret af Elopak, som er en af verdens førende producenter af kartoner til fødevarer.

•                         Al biomassen til såvel produktion af pap og af plastmembran til den nye kartoner stammer fra FSC certificerede og kontrollerede, skandinaviske skove.

•                         Den ny karton fremstilles uden brug af blegningsprocesser.

•                         Skruelågene på Änglamark og Fakta 365 kartonerne vil i løbet af foråret også overgå til helt at blive fremstillet på basis af træolie udvundet af fyrretræer fra skove i Skandinavien.

Visited 13 times, 11 visit(s) today

One Comment

  1. 150.000 kg CO2 om året? Det svarer til 10 personers årlige udledning. Hvis man skiftede indholdet ud med plantedrik, så ville det gøre en rigtig forskel!

Skriv en kommentar