Landbrug & Fødevarer undskylder forløbet om de konkrete krænkelser i virksomheden DanBred, men trods kendskab til andre sager vil organisationen ikke selv foretage yderligere offentliggørelser

Lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer leverer nu en uforbeholden undskyldning for organisationens ringe ageren i forbindelse med krænkelsessagerne i selskabet DanBred, som Landbrug & Fødevarer ejer 51 pct. af, men lobbyorganisationens formand, svineproducent Søren Søndergaard, advarer i en pressemeddelelse 30.9. 2021 om flere sager undervejs.

L&F-formand Søren Søndergaard omtaler “flere sager” undervejs, men vil ikke undersøge dem. Pressefoto

”Der kommer hele tiden flere og nye informationer, og det er selvfølgelig op til hver enkelt, om de vil dele deres historier,” skriver Søren Søndergaard, men tager ikke stilling til, om han eller L&F agter at igangsætte en tilbundsgående undersøgelse af krænkelseskulturens omfang på Axelborg og i organisationens virksomheder. Nu er der sagt undskyldning, og så skal man se fremad, selvom der åbenbart er flere ”historier” om krænkende adfærd.

Til personalefest på Sørup Herregård

DanBred-krænkersagen handler om gentagne tilfælde af grov sexchikane og svigtende ledelsesansvar.

Det var nyhedsmediet Finans, der beskrev den rådne sexkultur i en artikel 22. september 2021. Artiklens indhold påviste, hvordan direktør i Danbred Thomas Muurmann Henriksen i flere år havde udvist grænseoverskridende interesse for yngre, kvindelige ansatte til firmafester. Her er et uddrag af artiklen fra finans.dk

”Den 18. juni 2021 var den 23-årige Rikke Jessen klar til gallafest. Rundt om hende stod kvinder i elegante cocktailkjoler og store balskrud og mænd i jakkesæt og butterfly, viser et fællesbillede taget den aften på Sørup Herregård på Sjælland. Der var lagt op til en mindeværdig personalefest i virksomheden DanBred, som er et datterselskab til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Rikke Jessen er høj og lyshåret og siger selv, at hun er glad for at feste. Men hun var vagtsom, når hun var til fest med DanBred. Den 47-årige adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, har flere gange udsat hende og mindst to andre yngre kvindelige medarbejdere for upassende og krænkende adfærd.”

L&F-direktør Anne Arhnung er målskive for den voldsomme kritik af lobbyorganisationens håndtering af de tre første sexchikane-sager, som man søgte at betale sig fra, men nu bakker en samlet bestyrelse op om ansvaret. Pressefoto

Det, der skete den aften, sendte chokbølger gennem virksomheden. En nyansat medarbejder sagde klart fra, efter at direktøren havde vist hende uønsket seksuel opmærksomhed. Det fik krænkelsesanklagerne til at ende på bordet hos DanBreds bestyrelse og hos majoritetsejeren Landbrug & Fødevarers topledelse, direktør Anne Ahrnung.

Efter en hurtig undersøgelse af den konkrete fest konkluderede Danbred-bestyrelsen, at der skulle sættes en stopper for Thomas Muurmann Henriksens “uacceptable adfærd”. Det fik dog ingen betydning for hans job, som han i første omgang kunne blive i, og også Landbrug & Fødevarers ledelse afviste at ændre på bestyrelsens håndtering.

Virksomhedens direktør har ifølge et dokument, som Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans er i besiddelse af, anerkendt, at tre kvinder har været udsat for »uacceptabel og krænkende adfærd« fra direktørens side. Rikke Jessen blev tilbudt en godtgørelse på 50.000 kroner. Yderligere to krænkede kvinder, hvis identiteter er Finans.dk bekendt, er blevet tilbudt 25.000 kroner.

Men efter megen medieomtale valgte direktøren selv at trække sig. Også hele bestyrelsen i Danbred blev efterfølgende skiftet ud, da den havde været vidende om sexkrænkelserne i flere måneder uden at løfte en finger. Og da de tre store medlemsvirksomheder i Landbrug & Fødevarer Arla, Danish Crown og DLG udsendte en skarp fordømmelse af sagen og dens håndtering, var der ingen vej udenom en offentlig undskyldning.

Forløbet omkring sagen har været “uskønt” forlød det. Alle tre virksomheder ønskede at slå fast, at de ikke accepterer krænkede adfærd under nogen form, og at de forventer samme høje standard fra deres samarbejdspartnere, herunder Landbrug & Fødevarer. Fordømmelsen af L&F-direktionens uskønne håndtering indeholdt en pinlig detalje for direktør Anne Ahrnung, da kritikken fra de tre store organisationer pegede på hende – og bestyrelsesformanden for den ene, DLG, er hendes ægtemand.

Sexistisk sprogbrug er heller ikke ukendt i landbrugspressen, som eksemplificeret ved denne omtale af ansættelsen af landets justitsminister Karen Hækkerup som ny direktør i Landbrug & Fødevarer i 2014. Skærmbillede

Unfair behandling af L&F-direktøren

Landbrug & Fødevarer erkender nu, at man er nødt til at gøre noget for at ændre sexkulturen i organisationen og dens tilknyttede virksomheder, men formanden svineproducent Søren Søndergaard afviser i pressemeddelelsen at kommentere de enkelte sager:

– Jeg vil blot sige, at med det samlede billede der tegner sig, så ville jeg ønske, at vi havde reageret langt tidligere.

I forlængelse af den seneste tids afdækning af forholdene hos DanBred vurderede Landbrug & Fødevarers ledelse i pressemeddelelsen, at man ikke længere kan ignorere den rådne sexkultur på arbejdspladserne. Søndergaard skriver, at ”det er nødvendigt med en række konkrete tiltag for at sikre kulturen på tværs af bestyrelser og i foreningsarbejdet fremadrettet for at genoprette tilliden.”

Søren Søndergaard udtalte endvidere:

”Jeg vil gerne sige rent ud, at vi har meget at undskylde over for de krænkede kvinder, resten af DanBreds medarbejdere, vores medlemmer og vores omverden. Det samme gælder medarbejderne i Landbrug & Fødevarer. Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af DanBred, siden vi blev bekendt med de første sager i sommer. Vores CEO Anne Arhnung er i væsentlig grad blevet personificeret med sagen og dens håndtering, hvilket er unfair, da håndteringen er hele ledelsens ansvar. Vi har alle lært meget af denne sag og kommer nu med flere initiativer, som vil få stor betydning.”

Men så indrømmer Søndergaard, at der er flere sager end de tre omtalte. Man skal dog ikke forvente yderligere offentliggørelser på initiativ af L&F. I pressemeddelelsen skriver Søndergaard:

”Der kommer hele tiden flere og nye informationer, og det er selvfølgelig op til hver enkelt, om de vil dele deres historier. Jeg synes ikke, at det ville være ordentligt af mig at udtale mig om detaljer i nogen af sagerne om krænkelser. Jeg vil blot sige, at med det samlede billede, der tegner sig, så ville jeg ønske, at vi havde reageret langt tidligere. I stedet blev vi desværre medvirkende til at fjerne den tillid og tryghed, der bør være for enhver, der rækker ud efter hjælp. Jeg vil garantere, at vi vil gøre vores yderste som medejere af DanBred for, at alle sager fremover vil blive håndteret rigtigt.”

Bannerfoto: Thomas Ae Xaz/Unsplash

Visited 21 times, 9 visit(s) today

Kommentarer

  1. Pingback: Krænket kvinde fik 700.000 kr. efter grov sexchikane i Landbrug & Fødevarers virksomhed | Gylle.dk

  2. Pingback: Har du kendskab til sexisme i toppen af landbruget? Så har vi brug for din hjælp! | Gylle.dk

Skriv en kommentar