Seneste nyt

Læs den seneste udvikling kl. 18:14

 

Mens tre ofre for sexchikane i den L&F-ejede virksomhed DanBred har fået tilbudt mellem 25.000 og 50.000 kroner, fik et fjerde offer tilbudt godt 700.000 kroner i godtgørelse, men denne sag har lobbyorganisationen hidtil hemmeligholdt. Den ansvarlige direktør Anne Ahrnung er fortsat tavs om den kritiserede håndtering af ofrene for seriekrænkerens angreb gennem flere år

De tre krænkede kvinder, der er stået frem i Danbred-sagen påpegede en ‘betydeligt værre’ sag i brev til L&F, hvor de klagede over den behandling de fik i Danbred. En fjerde kvinde har fået 700.000 kr. i godtgørelse for krænkelser hun var udsat for af den tidligere direktør Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge Finans indgik kvinden en aftale med den nu tidligere bestyrelsesformand i Danbred, Christian Junker en aftale, hvor hun fik 12 måneders løn i en supplerede godtgørelse da hun forlod virksomheden.

Det skriver Jyllandspostens medie Finans.dk den 10. oktober 2021.

“Til årets svinekongres i Herning i 2019 skulle han tilmed have stået og banket på hendes værelsesdør på hotel Eyde i Herning midt om natten, mens han råbte hendes navn”

<strong><em>Minkavler Martin Merrild var formand for Landbrug Fødevarer mens sexchikanen fandt sted i Danbred men tilsyneladende har han intet vidst om forholdene til trods for at Merrild deltog i svinekongressen i 2019 i Herning Pressebillede<em><strong>

Ifølge kilder, som Finans har talt med, blev kvinden udsat for grov seksuel chikane fra den nu tidligere direktør i Danbred. Ifølge mediet blev kvinden udsat for gentagne tilfælde af sexchikane. Øjenvidner fortæller, at den tidligere direktør jagtede hende gennem flere år. Han gjorde tilnærmelser til fester og kommenterede højlydt hendes krop på kontoret. Til årets svinekongres i Herning i 2019 skulle han tilmed have stået og banket på hendes værelsesdør på hotel Eyde i Herning midt om natten, mens han råbte hendes navn.

I slutningen af 2019 sygemeldte den forfulgte kvinde sig, og i 2020 opsagde hun sin stilling. Dermed var sagen tilsyneladende ude af verden for Danbred og for Landbrug & Fødevarer, men i forbindelse med protestbrevet fra de tre andre krænkede kvinder i sommeren 2021 blev sagen genåbnet og endte i juli med en godtgørelse på 700.000 kr.

Alligevel valgte L&F-formand Søren Søndergaard at undlade at nævne denne sag, da han gjorde rent bord med en udsendt pressemeddelelse den 30.9. Han indrømmede blot, at der var flere sager end de tre omtalte, men man skulle dog ikke forvente yderligere offentliggørelser på initiativ af L&F. I pressemeddelelsen skrev Søndergaard:

<strong><em>Svineproducent Søren Søndergaard er den øverst ansvarlige for håndteringen af LF sexkrænkersagen Pressefoto<em><strong>

”Der kommer hele tiden flere og nye informationer, og det er selvfølgelig op til hver enkelt, om de vil dele deres historier. Jeg synes ikke, at det ville være ordentligt af mig at udtale mig om detaljer i nogen af sagerne om krænkelser. Jeg vil blot sige, at med det samlede billede, der tegner sig, så ville jeg ønske, at vi havde reageret langt tidligere. I stedet blev vi desværre medvirkende til at fjerne den tillid og tryghed, der bør være for enhver, der rækker ud efter hjælp. Jeg vil garantere, at vi vil gøre vores yderste som medejere af DanBred for, at alle sager fremover vil blive håndteret rigtigt.”

Pressemeddelelsen blev udsendt dagen efter at de tre store medlemsvirksomheder i Landbrug & Fødevarer Arla, Danish Crown og DLG havde udsendt en skarp fordømmelse af sagen og dens håndtering, så der var ingen vej udenom en offentlig undskyldning.

Danbred er primært ejet af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer og arbejder inden for svinegenetik. Virksomheden sælger avlsdyr og sæd til store dele af verden. Sidste år omsatte Danbred for 1,2 milliarder kroner.

Rådden sexkultur råder på Axelborg

Kommentarer

 1. Holger Øster Mortensen

  Anne Arhnung, Søren Søndergaard m.fl. på Axelborg har godt nok et forklaringsproblem. Og hvad vidste Merrild og Gæmelke om disse hændelser – for slet ikke at snakke om Formand HOA? Gode gamle Anders Andersen vil jeg udelade i denne sammenhæng…

 2. Holger Øster Mortensen

  – så er der i det mindste en på Axelborg med røv i bukserne. Godt træk fra Anne Arhnung. Hvem ellers i landbrugstoppen bør gå?

 3. Peder Klausen

  Man tænker da at en Elefant i en glasbutik, er mere påpasselig og tænker mere over sin opførsel.

 4. Thomas L. Olsen

  Kjeld Hansen, du er for hård mod Arhnung i denne sammenhæng. Hvis man skal tro medierne (og det skal man vel, Kjeld?) gik hun, fordi L&F`s bestyrelse ikke var lydhør overfor hendes forslag til håndteringen af krisen. Som, antager jeg, var at omtalte direktør kom ud af klappen lidt tidligere…. Jeg er selv absolut pro landbrug, men synes det er meget positivt at denne sag har rystet nogle af landbrugets større dinosauerer ned fra træet (her tænkes især på Juncker) Fremtiden er ikke så mørk, Kjeld.

Skriv en kommentar